Pretraga

Iznenađujuće razlike između muškog i ženskog mozga

A- A+

Istraživači su oktrili intrigantne razlike u načinu na koji muškarci i žene misle, koji utječu na emocije, memoriju, poslovni uspjeh, pa čak i dugovječnost.

U najvećoj studiji ikad napravljenoj kako bi se usporedio muški i ženski mozak, dr. Daniel Amen i ostali istraživači analizirali su skenove čak 26 tisuća ljudi. Pri tome su otkrili iznenađujuće razlike između muškog i ženskog mozga, koje utječu na emocije, memoriju, poslovni uspjeh, ali i duljinu života, piše Yahoo.

Žene bolje planiraju, organiziraju i uče iz pogrešaka

Također su otkrili kako se kod žena pokazuje povećan dotok krvi u 112 od 128 regija mozga koje su proučavali, što pokazuje da su ženski mozgovi u prosjeku aktivniji od muških. Najveća primjećena razlika među spolovima što se najvažnijeg organa tiče jest to što žene imaju puno veću aktivnost u prefrontalnom korteksu, odnosno u području koje bi se moglo nazvati najvažnijim dijelom, jer je zaslužno za planiranje, organizaciju, kontrolu impulsa i učenje iz pogrešaka.

Muškarci se bolje snalaze u prostoru

Muški mozak je pak pokazao veću aktivnost u regijama povezanim s vizualnom percepcijom, praćenjem objekata kroz prostor i prepoznavanjem oblika. Kako god bilo, te spolne razlike nipošto ne znači da jedan spol ima prednost nad suprotnim, već samo da su njihov mozgovi drugačije ‘provedeni’. -Čak i kada muškarci i žene uspješno rješavaju neki zadatak, čini se da ‘uključuju’ različita područja i snage u mozgu kako bi postigli isti rezultat, objasnila je dr. Amen.

Izdvojeni članak

Jeste li znali? Mozak u brojkama

Muškarci imaju veći mozak, no to ih ne čini pametnijima

Mozgovi muškaraca u prosjeku su osam do deset posto veći od ženskih. Iako to nije iznenađujuće, budući da su tijela muškaraca općenito veća, čak i kada se odbije težina, procjenjuje se da muškarci imaju četiri posto više neurona nego žene. No prije nego muškarci to uzmu kao znak da su po pameti superiorniji spol, istraživači naglašavaju kako te razlike u veličini nisu jednako distribuirane u svim moždanim regijama. U studiji provedenoj uz pomoć magnetne rezonance, dr. Jill Goldstein s Harvarda otkrila je da u usporedbi s muškarcima, žene imaju veći volumen u oba frontalna korteksa, i u limbičkom korteksu, uključenom u emocionalne reakcije.

-To objašnjava zašto su žene manje sklone impulzivnosti i više brinu o osjećajima nego muškarci, rekla je dr. Amen, dodajući kako su zbog većeg i aktivnijeg frontalnog korteksa žene više predodređene za vodstvo.

Izdvojeni članak

Ove namirnice trebate jesti kako biste poboljšali rad mozga

Žene imaju bolju memoriju, no lošije se snalaze u prostoru

Istraživanje pokazuje kako žene imaju veću aktivnost u hipokampusu, što je zapravo regija koja pomaže pri pohranjivanju memorije. Žene su vrlo dobre pri dosjećanju riječi, slika, objekata i svakodnevnih događaja. Također bolje su od muškaraca kada se treba prisjetiti lokacija ili kod pamćenja lica.

Psiholozi su također otkrili kako muškarci imaju prednost kad se radi o tipu memorije zvanom vizuospacijalno procesuiranje. Na primjer, studija tvrdi kako će se muškarci lakše sjetiti kako pronaći put iz šume. Stručnjaci tvrde kako su muškarci bolji kada treba doći od točke A do točke B, ali će teže shvatiti ako primjerice pogrešno skrenu. Upravo zbog toga muškarci često ne žele pitati ostale za smjer.

Izdvojeni članak

Nevjerojatno: Evo kako u tek nekoliko sekundi ubrzati mozak za 14 posto

Žene žive duže, no muškarci su u prosjeku sretniji

Studije pokazuju kako žene imaju jaču samokontrolu, te se bolje brinu o svojem zdravlju. Također u manjoj mjeri koriste štetne supstance, i dobivaju manje kazni za parkiranje. Loša strana jest to što zbog više brige žene su sklonije poremećajima tjeskobe i depresiji. Začuđujuće, u nekom dijelu životu, jedna od pet žena razvije kliničku depresiju. Razlog za ovo može ležati i u tome što mozgovi muškaraca u prosjeku proizvode 52 posto više serotonina, kemikalije koja se još zove i ‘sretni hormon’.