Pretraga

Ove namirnice trebate jesti kako biste poboljšali rad mozga

A- A+

Iako to mnogi od nas ne uzimaju za ozbiljno, zaista postoji hrana koja pomaže mentalnu aktivnost i povećava produktivnost. Izborom pravilne prehrane možemo povećati učinkovitost na radnom mjestu ili koncentriranije učiti za čak 20 posto.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju kako hrana zaista dosta utječe na mozak, a istraživanje koje je proveo Fernando Gomez-Pinilla, profesor sa Sveučilišta u Los Angelesu otkrilo koje su najbolje namirnice za mozak, prenosi Business Insider.

Izdvojeni članak

Brza hrana uzrokuje Alzheimerovu bolest

Bobičasto voće za pamćenje, a losos poboljšava rasuđivanje i koncentraciju

Tako će vam mozak biti veoma zahvalan ukoliko budete konzumirali bobičasto voće, jer je ono bogato antioksidansima koji pozitivno utječu na pamćenje, ali i motoriku. Osim tog voća, i banana je blagotvoran plod prirode koji u sebi sadrži dnevnu količinu glukoze potrebne mozgu.

Kada ne znate što biste doručkovali, uvijek je pametno pojesti jaja, jer ona sadržavaju kolin koji poboljšava pamćenje i ubrzava vrijeme reagiranja. Za ribu znamo da je općenito zdrava, no vjerojatno niste znali da je jako dobro jesti losos, jer je on bogat omega 3 kiselinama, željezom i B-vitaminima koji poboljšavaju rasuđivanje i koncentraciju.

Izdvojeni članak

Evo kakva prehrana godi mozgu

Patlidžan za ‘oštar’ mozak

Za brojne blagodati raznog povrća svi znate, međutim jedno povrće koje mnogi rijetko jedu, izrazito je dobra hrana mozgu. Radi se o patlidžanu, koji mozak održava ‘oštrim’, a ujedno poboljšava komunikaciju unutar moždanih stanica.

Iako pretjerano konzumiranje kave nije sasvim zdravo, malo kofeina koji taj napitak sadrži dobar je za pamćenje, a sprečava i grčenje očnih kapaka, što je čest slučaj kod onih koji cijeli dan gledaju u računalo

Grickajte mrkvu

Kako bi mozak normalno funkcionirao, potrebna mu je stabilna razina šećera u krvi, a pri tome pomaže svježa sirova mrkva. Iako nije grickalica iz snova, dajte joj šansu. Osim mrkve, i jedenje češnjaka ima dobre posljedice na tijelo, jer pomaže uklanjanje infekcija uzrokovanih stresom.