Pretraga

Još šest hrvatskih gradova proglašeno gradovima za mlade: Provjerite je li vaš na listi

A- A+

Karlovac, Ozalj, Opatija, Rijeka, Samobor i Šibenik novi su gradovi koji su dobili certifikat grada za mlade. Kako bi neki grad dobio tu titulu, treba imati osnovan savjet mladih, usvojiti Europsku povelju o lokalnom radu s mladima i imenovati koordinatora koji prijavljuje grad za stjecanje certifikata. Kriteriji za bodovanje su različiti – od toga ima li grad lokalni program za mlade do toga sufinancira li javni prijevoz mladima.

Opatija

Opatija | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Još šest hrvatskih gradova dobilo je certifikat Udruge gradova ‘Grad za mlade‘ za razdoblje od 2024. do 2027. godine. To su Karlovac, Ozalj, Opatija, Rijeka, Samobor i Šibenik, objavljeno je nedavno na stranicama Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Što grad treba ispuniti da bi postao grad za mlade?

Kako bi neki grad dobio certifikat grada za mlade, mora zadovoljiti niz kriterija na javnom pozivu. Primjerice, preduvjeti su da grad ima osnovan savjet mladih ili drugi institucionalni oblik zastupanja ili predstavljanja mladih u procesima donošenja odluka, da je grad usvojio Europsku povelju o lokalnom radu s mladima i da je gradonačelnik imenovao koordinatora koji prijavljuje grad za stjecanje certifikata.

Nadalje, boduje se ako grad ima strateški dokument na lokalnoj razini kojim se potiče participacija mladih poput lokalnog programa za mlade, a kapacitet ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja iznosi najmanje 95 posto od ukupnog broja zahtjeva za upis u iste u aktualnoj školskoj godini. Boduje se i ako grad financira ili sufinancira javni ili drugi prijevoz mladima, raspisuje natječaj u kojem su mladi posebna kategorija ili kontinuirano osigurava dostupnost informacija mladima putem društvenih mreža.

Gradovi trebaju zadovoljiti najmanje 50 posto kriterija te ukupni postotak ovisno o broju stanovnika u svakom od osam tematskih područja – participacija, demografski poticaji i mjere, zapošljavanje i stanovanje, mobilnost, zdravlje i sport, rad s mladima i kultura, obrazovanje i informiranje.

Izdvojeni članak
100 eura

Hrvatski grad maturantima dijeli po 100 eura: ‘Koliko-toliko smo htjeli pomoći’

Još neki gradovi imaju ovu titulu

U Povjerenstvu se nalaze predstavnici Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Agencije za mobilnost i programe Europske unije, Mreže mladih Hrvatske, Saveza Društava ‘Naša djeca’ i Udruge gradova u Hrvatskoj. Podršku provedbi procesa pružaju Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Ured UNICEF-a za Hrvatsku.

Sljedeći poziv očekuje se početkom 2025. godine. Još nekoliko gradova trenutno ima status grada za mlade. To su za razdoblje 2022.-2025.  Križevci, Poreč i Pregrada. Za razdoblje 2021.-2024. Labin, Novska, Karlovac, Koprivnica, Opatija, Rijeka, Šibenik, Varaždin i Zabok, od kojih su neki sada dobili certifikat do 2027. godine.