Pretraga

Ako još uvijek ne znate koju srednju ili faks upisati, ovaj kratki upitnik reći će vam koje je zanimanje za vas

A- A+

Bliži se završetak školske godine, ali za učenike završnih razreda osnovnih te dio maturanata, on zapravo označava novi početak jedne obrazovne ere. No, iako uskoro kreću upisi u srednje i na fakultete, mnogi još uvijek nisu sigurni koje je zanimanje najbolje za njih. Pronašli smo test koji bi vam u toj odluci mogao pomoći.

Na stranicama Filozofskog fakulteta u Zagrebu postoji upitnik koji bi vam mogao pomoći oko odabira vašeg budućeg zanimanja, a pristupiti mu možete na ovoj poveznici. Upitnik možete pronaći na linku ‘upitnik’ na vrhu prozora kojeg ćete otvoriti (uz ikonu narančastog trokutića). Sadrži 33 pitanja o  sklonostima i sposobnostima. Za njegovo ispunjavanje potrebno će vam biti oko 5 – 6 minuta.

Izdvojeni članak

Nedostaje mesara i kuhara, a ekonomisti su višak: Provjerite koja su deficitarna zanimanja za 2018. u svakoj od županija

Ipak, napominju s Filozofskog, ovaj interaktivni upitnik ne može posve zamijeniti profesionalnog savjetovatelja, već se je za potpuniji dijagnostički postupak i savjet potrebno obratiti se službi za profesionalno usmjeravanje HZZ-a.

Kako se test rješava? Nakon svakog pitanja, na ljestvici s pet odgovora potrebno je odabrati jedan koji najbolje opisuje stupanj vaše sklonosti. Nakon što odgovorite na sva pitanja, potrebno je kliknuti na polje pošalji’.

– Računalo će analizirati vaše odgovore i predložit će vam zanimanja koja su u skladu s vašim sklonostima. Naravno, računalo vam može dati valjani prijedlog samo ukoliko sebe opišete iskreno, napomena je u uputama za rješavanje upitnika.