Pretraga

Kako bez rizika do posla u inozemstvu

A- A+


Izdvojeni članak

Hrvatski informatički stručnjaci traženi s više kontinenata

Za mnogobrojne nezaposlene Hrvate, sve izglednijom se čini opcija pronalaska posla u inozemstvu. No i nakon prvog koraka, odnosno donošenja takve odluke, većina ne zna kamo i kako dalje. Kao jedna od opcija može poslužiti mrežna stranica The Network koja okuplja vodeće poslodavce iz 133 zemlje svijeta.

Na pragu smo ulaska u Europsku uniju. Ulazak u ovu zajednicu država uvišestručit će migracije i hrvatskog puka. Nažalost i dalje će vjerojatno dominirati egzistencijalni razlozi, obzirom na situaciju na tržištu rada kod nas. Jedan od načina kako doći do inozemnog poslovnog aranžmana je web stranica The Network koja nudi poslove u 133 svjetske zemlje. Međutim, važno se pri traženju posla ovakvim putem dobro informirati, a po mogućnosti naći posrednika.

Hrvatski zavod za zapošljavanje posreduje radnike samo u Njemačku

HZZ zasada posreduje samo prilikom zapošljavanja u Njemačkoj, budući da Hrvatska ima samo s ovom zemljom bilateralnim sporazumom dogovoreno posredovanje.

Izdvojeni članak

Zavod za zapošljavanje preporučio fakultetima smanjivanje upisnih kvota

Dvama sporazumima regulirano je više razina zapošljavanja, među njima i sezonsko zapošljavanje studenata, zapošljavanje radnika uglavnom u djelatnostima poljoprivrede, ugostiteljstva i zabavne djelatnosti na određeni rok, te zapošljavanje medicinskih sestara tehničara s položenim stručnim ispitom na duže ili neodređeno. Međutim, medicinsko osoblje nedostaje i Hrvatskoj.

Podsjetimo da je prije par dana dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu Davor Miličić sugerirao da bi trebalo povećati upisne kvote na ovoj ustanovi, budući da nam prema novim podacima Hrvatske liječničke komore nedostaje 4300 liječnika.

Migracijski informacijski centar i konzulati sigurne ustanove za prikupljanje informacija

U Migracijskom informacijskom centru potencijalni migranti, a svakako i oni koji su već odlazili na privremeni rad mogu dobiti savjete i informacije vezane uz zemlje EU-a, Švicarsku, Australiju, Novi Zeland, SAD i Kanadu. Također ovdje se mogu informirati stranci i povratnici u Hrvatsku.

Migracijski informacijski centar ne posreduje pri zapošljavanju, niti izdaje vize i druge putne dokumente, nego isključivo ima informacijsku i savjetodavnu ulogu.

Idete li u neku daleku, ili zemlju gdje ne poznajete prilike, vrlo je važno konzultirati se u veleposlanstvima i konzulatima, a dobro bi bilo uspostaviti kontakt i s hrvatskim predstavništvom u zemlji o kojoj se interesirate.

Hrvati često odlaze i na sezonski rad na kruzere. U takvim situacijama postoji mogućnost kontaktirati agencije koje rade za brodske kompanije. No, treba biti jako oprezan i dobro se informirati, po mogućnosti savjetovati s osobama koje su već prošle ovo iskustvo.