Pretraga

Kako će izgledati nacionalni ispit iz Engleskog? Učenici će imati 90 minuta za zadatke i sastavak

A- A+

Učenici osmih razreda prema rasporedu 15. ožujka  pišu nacionalni ispit iz Engleskog jezika. Rezultati koje će dobiti iz nacionalnih ispita neće im ulaziti u prosjek, ali će biti zabilježeni u e-Dnevniku. Iz vodiča za provedbu nacionalnih ispita izdvojili smo detalje o tome kako će izgledati ispit iz Engleskog.

Foto: Srednja.hr

Učenici osmih razreda 15. ožujka pišu nacionalne ispite iz prvog stranog jezika i to iz Engleskog, Njemačkog i Francuskog. Ispit se za sve jezike održava od 9 sati ujutro, a za nacionalni ispit iz Engleskog izdvojili smo što točno čeka osmaše prema vodiču za provedbu nacionalnih ispita.

Sastoji se od tri ispitne cjeline

U nacionalnom ispitu iz Engleskoga jezika ispituje se komunikacijska jezična kompetencija učenika osmih razreda kroz tri jezične djelatnosti: slušanju, čitanju i pisanju. Kod slušanja učenici će morati poslušati kratke govorne i razgovorne, ali i opisne, obavijesne i pripovjedne tekstove koji uključuju jednog ili dvoje sugovornika. Tekstovi za slušanje tematski su prilagođeni ciljanoj dobi učenika, a svaki tekst sadrži oko 500 riječi. Uz to, svaki će se tekst slušati dva puta.

Učenici će morati pročitati i dva teksta u cjelini čitanja. Kod čitanja mogu se pojaviti kratki opisni, obavijesni i pripovjedni tekstovi, ali i kratke priče i opisi, kao i kratki razgovori te će se sastojati od 500 do 600 riječi.

Samo jedan zadatak učenici će imati kod dijela pisanja gdje će morati napisati tekst na engleskom jeziku dug od 80 do 100 riječi. U uputama za pisanje precizirat će se što se točno traži od učenika i o čemu treba biti sam tekst kao i to koja je komunikacijska situacija, tekstna vrsta, tema, potencijalni čitatelj i odnos autora teksta i čitatelja.

Ispit se piše 90 minuta i ima ukupno 26 zadataka

Ispit iz Engleskog sadrži se od 26 zadataka s time da je pet zadataka alternativnoga izbora, 15 zadataka višestrukoga izbora, pet kombiniranih zadataka povezivanja i dopunjavanja dijelovima rečenica i jedan zadatak otvorenoga tipa odnosno sastavak. Maksimalan broj bodova koji učenici mogu ostvariti je 40, a u tablici ispod možete vidjeti koliko bodova donosi pojedini zadatak iz Engleskog jezika.

Zadaci na nacionalnom ispitu iz engleskog prema području ispitivanja

Iz vodiča za nacionalne ispite za učenike osmih razreda izdvojili smo dio koji se tiče Engleskog jezika. U dokumentu ispod možete vidjeti sve detalje i primjere zadataka iz Engleskog, a ako vam dokument nije vidljiv potrebno je ponovno učitati stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
na stolu ispit iz engleskog jezika na državnoj maturi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap