Pretraga

NCVVO objavio opsežan vodič za nacionalne ispite: Evo što sve trebate znati

A- A+

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, objavio je opsežan vodič za nacionalne ispite u osmome razredu, koji će se u ožujku ove školske godine provoditi u svim osnovnim školama. Ispiti se pišu iz osam predmeta, a u njima će se nalaziti gradivo od petog do osmog razreda.

nacionalni ispiti

Foto: srednja.hr

Od 13. do 31. ožujka ove školske godine, svi će učenici osmih razreda pisati nacionalne ispite iz osam predmeta – Hrvatskog, Matematike, Engleskog, Biologije, Fizike, Geografije, Kemije i Povijesti. Kako bi olakšao cijeli taj proces, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), objavio je Vodič kroz sadržaj i strukturu nacionalnih ispita u osmome razredu u školskoj godini 2022./2023.

Riječ je, naime, o zaista opsežnom vodiču od preko 120 stranica, koji se detaljno dotiče informacija o svakom predmetu iz kojeg će učenici pisati nacionalni ispit. Konkretnije rečeno, za svaki od predmeta pokrivene su sljedeće informacije – cilj ispitivanja, sadržaj ispita, struktura ispita i primjeri zadataka.

Izdvojeni članak

Detalji nacionalnih ispita u 2023.: Neće se ocjenjivati, bodovi idu u bilješku, poznato i tko ih ispravlja

Dakle, u nacionalnim ispitima ispituje se gradivo od petog do osmog razreda. Ispite će vrednovati ocjenjivači imenovani putem javnog poziva, kao i na redovnoj maturi, ali se neće ocjenjivati. Također, ispiti neće biti kriterij upisa u srednje škole, niti će ulaziti u rubriku ocjena, ali će pomoći roditeljima i nastavnicima da dobe vjerodostojan podatak o tome kakva su postignuća učenika.

Više detalja o nacionalnim ispitima možete pročitati u našem tekstu na sljedećoj poveznici, a cijeli NCVVO-ov vodič možete pogledati u nastavku.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab