Pretraga

Kako produljiti pozornost i učiti pametnije

A- A+

Vi sjedite za radnim stolom i učite, a svuda oko vas je ludi i ometajući svijet, kojeg ne možete samo tako isključiti. Teško je učiti nekoliko sati za redom, a još je teže fokusirati se na često dosadnu i nezanimljivu literaturu. Donosimo savjete za unapređivanje vaše pozornosti.

Koliko ste puta učili no sve vas je ometalo a pozornost se nije htjela dulje zadržati? Neki put se teško fokusirati na gradivo koje spremate za školu ili fakultet, no Hack College donosi nekoliko savjeta koji će pomoći da zadržite pozornost i učite pametnije.

Izdvojeni članak

Stvari koje ste trebali naučiti za vrijeme srednje škole

Isključite se

Teško se uopće sjetiti kako je izgledao život bez pametnih telefona i Facebooka, no činjenica je da je tada bilo mnogo manje ometajućih faktora. Između reklama i brojnih videa slatkih životinjica, lako se izguviti u crnoj rupi interneta, cijelodnevnih maratona omiljenih serija i emisija koje vas drže staima. Najbolje ćete si pomoći ukoliko jednostavno isljučite sve te stvari, a to znači bez televizije, interneta i mobitela. Naime, sva tehnologija itekako ohrabruje nedostatak pozornosti, a utječe i na vašu osobnost. Učinite si uslugu i isključite te stvari barem na jedan dan.

Trenirajte mozak

Jeste li ikada čuli za neuroplastičnost? Radi se o promjenama u mozgu koje se pokazuju kao rezultat fizičkih, bihevioralnih i promjena u okolini. Postoji mnogo načina da na lošije promijenite mozak, no ako unaprijedite svoju pozornost također kontrolirate i svoj um. Možete to uvježbati tako da namjestite štopericu na primjerice deset minuta i svo to vrijeme se pokušavate fokusirati na jedno te istu stvar. Isto možete primijeniti na učenje. Zapamtite da studije pokazuju kako se ljudi mogu fokusirate najviše 45 minuta bez pauze, stoga neka vam to bude ultimativni cilj.

Izdvojeni članak

Vježbe koje možete raditi dok učite

Budite svjesni svojih limita

Prema stručnjaku Neilu Fioeru, izvrstan način da fokusirate svoju pozornost je da popišete sve na svojem rasporedu što ima specifično vrijeme, poput predavanja, sastanaka i slično. Stvari poput vremena za učenje izostavite s liste, pa izračunajte koliko vam zapravo vremena ostaje uz sve na popisu. Vjerojatno ćete shvatiti kako imate mnogo manje vremena nego što ste ispočetka mislili. Vrijeme rasporedite najbolje što možete i fokusirajte se kako bi svaki zadatak napravili do kraja.