Pretraga

Stranka FOKUS ima prijedlog za uštedu na režijama škola: Žele da se produlje zimski praznici

A- A+

Energenti su već poskupjeli, a troškovi režija otišli u nebo. Još veće poskupljenje građani će osjetiti u zimskim mjesecima, u jeku sezone grijanja, a poskupljenje će osjetiti i brojne institucije. Među njima su i škole, čije režije podmiruju osnivači, najčešće gradovi i županije. Gradonačelnici, načelnici i vodstvo stranke FOKUS iznijeli su svoje prijedloge kojima bi se, smatraju, smanjila potrošnja energije, a među njima je i – produljenje zimskih praznika.

Ilustracija: Unsplash/Pixabay

Kako smo pisali početkom godine, na mjesečnoj razini Grad Zagreb kao osnivač škola izdvaja milijunske iznose za režije škola. Primjerice, u studenom 2021., prvom ‘pravom’ zimskom mjesecu, ukupni režijski troškovi struje i plina za škole iznosili su čak 7.074.746 kuna. Oni će biti još i veći u istom mjesecu ove godine zbog rasta cijene energenata, a neke škole već su dobile račune značajno veće nego prethodnih mjeseci.

FOKUS: ‘Kada nema škole, potrošnja plina pada i zbroj ukupno potrošene energije je manji’

Na posljednjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske izneseni su prijedlozi temu situacije s energentima. No, gradonačelnici, načelnici i vodstvo stranke FOKUS složno je ‘kako su prijedlozi Vlade, iako predstavljaju dobar smjer, dolaze prekasno i ne rješavaju kratkoročni problem opskrbe i cijena energenata za nadolazeću zimu’. Pa su iz te stranke uputili priopćenje javnosti u kojemu iznose svoje prijedloge za ‘kojima bi se smanjila potrošnja i povećala proizvodnja energije na nacionalnoj razini što bi se prelilo u manju cijenu na tržištu’. Jedan od njih je i da se reorganizira školski kalendar na način da se produlje zimski praznici.

– Škole predstavljaju velik udio u potrošnji energije, što je vidljivo iz trendova potrošnje energije koji snažno koreliraju s terminima školskih praznika – kada nema škole, potrošnja plina pada i zbroj ukupno potrošene energije je manji. Zato predlažemo produljenje zimskih praznika kako bi se mogle ostvariti značajne energetske uštede, s obzirom da je to razdoblje najhladnijeg dijela zime s najdužim noćima kada se troši najviše energije, poručili su iz FOKUS-a.

Inače, prema objavljenom kalendaru za 2022./2023. zimski se praznici i ove godine odvijaju u dva dijela. Prvi dio zimskoga odmora za učenike počinje 27. prosinca 2022. godine i traje do 5. siječnja 2023. godine, s tim da nastava počinje 9. siječnja. Drugi dio počinje 20. veljače i završava 24. veljače 2023. godine, s tim da nastava počinje 27. veljače.

Iz FOKUS-a nisu detaljno pojasnili znači li to da bi se skratili ljetni, za koje mnogi smatraju da ionako u 2023. počinju prekasno, uz argument da već do 21. lipnja, kada završava nastava, vladaju visoke temperature. Što bi u školama, barem manjem broju onih koje imaju klima-uređaje, opet značio dodatni trošak.

Izdvojeni članak

Val poskupljenja zahvatit će i škole: Provjerili smo koliko se trenutno izdvaja za režije u zagrebačkima

Fuchs je najavio ‘određene modele’, ne želi ići u detalje

Uz produljenje zimskih praznika iz FOKUS-a predlažu da se i vlasnicima kućanstva, odnosno roditeljima koji griju kućanstva dodatno poveća koeficijent za izračun poreznog odbitka za djecu što bi se odrazilo na veličinu neto plaće.

Drugi prijedlozi FOKUS-a uključuju deregulaciju ulaganja u području energetike, konsolidaciju državne birokracije, dodatna porezna rasterećenja
te provedbu dodatnih infrastrukturnih projekata.

– Svi smo u ovome zajedno – čak i da Plenković sazove izvanredne izbore, što je očito plan s obzirom na premijerovu predizbornu turneju po cijeloj zemlji i dijeljenje novca umirovljenicima, ovaj problem neće nestati. Meni je jasno da je HDZ spreman spaliti Hrvatsku samo kako bi bio na vlasti još koju godinu, ali ako pobjede, to će značiti samo produljenje agonije za naše građane. Strpljenje i politička apatija građana Hrvatske ima svoje granice, poručio je predsjednik stranke Fokus, Davor Nađi.

Podsjetimo, nakon posljednje sjednice Vlade ministar Radovan Fuchs govorio je o početku nove školske godine, a jedno od pitanja odnosilo se i na povećanje troškova za režije u školama. Na pitanje novinara rješava li se taj problem, rekao je tek šturo kako ‘će Vlada donijeti određene modele kako bi riješila problem u školama’, fakultetima i institutima. No, neke škole već su se požalile da im je povećani trošak ‘pojeo’ predviđeni proračun.

– Znamo, razgovaramo o tome i naravno da će onog trenutka kada se bude definirao model na koji način će se to riješiti da ćete biti upoznati. Ne kanim sada ovdje davati bilo kakve špekulativne izjave, ali je to svakako nešto na čemu se radi i sigurno da nitko neće ostaviti škole i ovakve institucije bez grijanja ili struje, kazao je Fuchs u četvrtak.

Treba li produljiti zimske praznike kako bi se smanjila potrošnja energije u školama?