Pretraga

Koncentracija se uništi za nešto više od dvije sekunde, zato ju naučite sačuvati

A- A+

Neki ljudi imaju bolju moć koncentracije, a neki lošiju. Svejedno, koncentracija i kod jednih i kod drugih ima rok trajanja te kad ju se jednom razbije, nije ju baš lako vratiti natrag. Istraživanje na Sveučilištu Michigan pokazalo je da je već 2,8 sekundi sitnih ometanja na poslu i prekida dovoljno da se koncentracija i fokusiranost uništi.

www.brain-smart.net

Bez obzira je li se lako ili teško koncentrirate, a osobito ako imate problem s koncentracijom, dokazano je da već 2,8 sekundi ometanja i prekida u onom što radimo može biti dovoljno da razori našu koncentraciju. Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Michigan, piše 24 sata.

Izdvojeni članak

Bizarna pitanja koja je Google postavljao kandidatima za posao

Ometanje šteti produktivnosti

Ispitanici ovog istraživanja napravili su čak dvostruko više pogrešaka nakon što su se vratili poslu, nego oni koje nitko nije ometao.

– Mozak odluta nakratko u neki sadržaj koji je ‘naišao’, koji je možda asocijacija na nešto čime se trenutno bavimo ili upozorenje da se nečime moramo pozabaviti. Nema li veze s onim što radimo, tumačimo to kao ometanje, što će nas frustrirati. Ako toga bude puno i često, frustracije će biti sve više, pa ćemo imati i više materijala za um. Puno prekidanja znači da će svaki put um morati uložiti dodatan napor da se pokrene i nastavi dalje. To je normalno jer se mora prebacivati iz uloge u ulogu, iz područja rada u mozgu u druga područja. No, zamorit će se i pogreške su neminovne, objašnjava profesionalna master savjetnica Dragana Svalina Stepanić.

Izdvojeni članak

Dva razloga zbog kojih pametni ne dobivaju posao

Recept za uspjeh

Ona savjetuje i kako sve što nije dio posla, treba ostaviti van posla, tamo gdje mu je mjesto te se dogovoriti sa sobom da ćete to zaista i obaviti kasnije.

– Inače niti radite kvalitetno, zamarate se, a niste se niti pozabavili sadržajima koji traže vašu pozornost. Recept za uspjeh je da to razdvojite. Ako vas ometa kolega, budite jasni i recitu mu da ne možete sada. Vrlo kratke i jasne upute su najbolje. Koliko vi poštujete svoje radno vrijeme, toliko će ga i drugi poštovati, ističe Svalina Stepanić.

Radi se o odbacivanju priča u vašoj glavi o značenju toga kada nekom kažete da ne može sada dobiti ono što želi. Ako kasnije, kada završite što ste imali, kažete osobi koja vas je prekidala da joj sada možete pomoći te joj objasnite kako funkcionirate, nitko neće imati problem s vašim radnim navikama jer će shvatiti da imate prioritete.