Pretraga

Kako ravnatelji vide Harlem Shake u razredu: U Koprivnici im podijelili ukore, u Splitu ih ravnateljica pohvalila

A- A+

Učenici iz Obrtničke škole u Koprivnici su zbog Harlem Shake plesa u razredu zaradili ukore, dok su za gotovo identičan video njihovi kolege iz splitskog Mioca zaradili pohvale i komplimente jer su nasmijali cijelu zbornicu. Ministarstvo tvrdi da svaka škola ima svoj kućni red za čiju povredu može izricati pedagoške mjere, a ravnatelji ovih dviju škola na potpuno drugačije načine su doživjeli učeničke video uratke.

sporni video uratci dviju različitih škola

Svjetski poznati trend plesanja na Harlem Shake i u hrvatskim je školama uzeo maha. Mnogi srednjoškolci su u svojim učionicama napravili amaterske video snimke i objavili ih na internetu. Međutim, 28 učenika iz Obrtničke škole Koprivnica zbog svog su videa zaradili ukore. Sličan takav video napravili su učenici u splitskom Miocu, a ravnateljica Mirjana Matijević video smatra duhovitim i cijela zbornica se dobro nasmijala na učenički uradak.

Izdvojeni članak

Policija istražuje Harlem Shake snimljen za vrijeme avionskog leta

U Koprivnici optuženi i za ‘snimanje školskog objekta’

– Učenici su skakali po klupama i uništavali imovinu škole, to jest školski inventar. Osim toga scene koje su oponašali su vulgarne pa je razredno vijeće svima podijelilo ukore, objasnio nam je jučer Ratimir Ljubić, ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica. Tako je opravdao ukore koji su podijeljeni ovim učenicima.

Osim što su izdane prilično stroge disciplinske mjere, roditelji učenika iz videa su pozvani na sastanak na kojem je uradak bio prikazan.

– Većina roditelja misli da smo mi krivi za one točke za koje smo dobili ukor, poput trganja školske imovine, ali nijedna ogrebotina nije na nekom od predmeta imovine i sve je na svojem mjestu, objasnio nam je jedan od kažnjenih učenika iz Koprivnice.

Učenike je najviše fasciniralo i to da su optuženi za ‘snimanje školskog objekta’ jer je to također zabranjeno, a za to nikad nisu čuli.

Izdvojeni članak

‘The Harlem Shake’: I Hrvatska se zarazila

U Splitu video sve zabavio

Na drugom kraju Lijepe naše, profesori i ravnatelji su drugačije postupili prema učeničkim zahtjevima za Harlem Shake plesom.

U III. gimnaziji, popularnom splitskom Miocu i jednoj od poznatijih škola u državi, maturanti su također snimili svoju verziju Harlem Shake plesa, koju možete pogledati na kraju teksta.

Ono što je zanimljivo jest da u njihovom video uratku u razredu sudjeluje i profesor geografije Jozo Bagarić, inače školska legenda za kojeg učenici kažu ‘Bog na nebu, Jozo na zemlji’.

Profesor Bagarić u videu stoji kraj učenika koji plešu skakajući po klupama, no u splitskom Miocu nitko ne vidi problem.

– Ništa nije uništeno i svi smo se smijali videu. Ovakvi zahtjevi primjereni su njihovoj dobi, pa ne možemo im zabraniti da se zezaju kad je sve u primjerenim okvirima društvene zabave, objašnjava nam Mirjana Matijević, ravnateljica III. gimnazije u Splitu.

Priznaje da video ima dijelova ismijavanja, ali sve je to u granicama normale.
– Obožavaju svog profesora i on je plesao s njima, ja zaista ne vidim situaciju za kažnjavanje, pa gdje bismo došli da dijelimo ukore za ples na klupi, obrazložila je Matijević svoj stav.

Za povredu kućnog reda slijedi kazna, ali kućni red škola sama donosi

Činjenica je da su dečki iz Obrtničke škole Koprivnica za razliku od Splićana snimili svoj video bez nadzora profesora te da je njihov ravnatelj i cijelo razredno vijeće prilično strogo reagiralo.

Svejedno, svaka škola ima svoj kućni red kojim definira pravila i obveze ponašanja u ustanovi, a dužnost je učenika da se tog reda i pridržava.

– Ako dođe do povrede pravila kućnoga reda, škola može poduzeti mjere u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju i svojim statutom, objašnjavaju iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.
Ukoliko se roditelji i učenici ne slažu s izrečenim pedagoškim mjerama, imaju pravo žalbe o kojoj bi onda trebalo odlučiti nastavničko vijeće škole.

Iz MZOS-a navode kako ne mogu sami reći koji je škola bolje postupila u slučaju ovih video uradaka, a u nastavku možete pogledati oba uratka i sami procijeniti jesu li za ovakve činove potrebne sankcije ili pohvale.