Pretraga

Kakva blamaža: Iz proračuna gubimo 6,4 milijuna kuna jer je MZO ‘zbrljao’ kod nabave udžbenika

A- A+

Štrajk zaposlenih u osnovnim i srednjim školama ne jenjava, a usred ovog turbulentnog razdoblja za obrazovanje na vidjelo je izašao novi propust Ministarstva znanosti i obrazovanja. Zbog nepravilnosti u procesu javne nabave udžbenika za program ‘Škola za život’ te spornih troškova metodičkih priručnika i virtualnih učionica, Europska unija neće refundirati dio iznosa utrošenog na te stavke ‘Škole za život’. Točnije 6,4 milijuna kuna morat će se isplatiti iz državnog proračuna.

Blaženka Divjak i Lidija Kralj | ilustracija: srednja.hr

Kako je otkrio Večernji list, Hrvatska će iz proračuna morati izdvojiti dodatnih 6,447.294,69 kuna za troškove ‘Škole za život’, koji su trebali biti refundirani iz EU fondova.

Izdvojeni članak
blaženka divjak i lidija kralj

Ekskluzivno objavljujemo milijunske isplate profesorima u Školi za život

Naime, Ministarstvo obrazovanja, predalo je prvi zahtjev za nadoknadu sredstava utrošenih za ‘Školu za život’ agenciji DEFCO, kojim je iz fondova EU potraživano 25,091.469,07 kuna. No, europskoj agenciji prihvatljivo je 17,247.459,04 kuna troškova. U ostatku od 6,4 milijuna kuna nadležna Europska agencija otkrila nepravilnosti i odlučila ne isplatiti taj iznos, piše Večernji list. Time je Hrvatska ostala bez četvrtine europskog novca.

Prema mišljenju nadležne agencije (DEFCO), ključni razlog neprihvatljivih troškova leži u propustima učinjenima u procesu javne nabave udžbenika, a agenciju su sporni i troškovi metodičkih priručnika i virtualnih učionica. Agencija je odbila financirati i dio putnih troškova te troškova honorara jer im MZO nije dostavio obračunske liste, JOPPD obrasce za putne troškove i honorare te dostavnice za provedene nabave udžbenika, piše Večernjii. Iz Ministarstva ne niječu ovaj skupi propust.

– Prioritet Ministarstva je razjasniti činjenice zbog kojih su određeni troškovi proglašeni neprihvatljivima te je od odgovorne osobe za projekt pomoćnice ministrice Lidije Kralj zatraženo da navedeno i obrazloži te prevenira. Ministarstvo je osiguralo sredstva za financiranje aktivnosti koje se ne mogu financirati iz fondova, kazali su za Večernji iz Ministarstva i dodali da se reforma kontinuirano financira i iz državnog proračuna i iz fondova EU te da imaju predviđen novac za ovakve situacije.