Pretraga

Karlovački maturanti se za norijadu htjeli odjenuti u fratre, glavni fratar se pobunio

A- A+

Maturanti Tehničke škole Karlovac došli su na ideju da u maturalnoj povorci u svibnju budu – fratri. Međutim ta zamisao zasmetala je župniku i gvardijanu fra Franji Tomaševiću koji je školi uputio protestno pismo u kojem poziva roditelje da razgovaraju s njim, jer se radi o svetoj odori. Razrednica je na strani učenika, a ravnatelj tvrdi da postoje puno važniji problemi na kojima bi se trebalo raditi.

sporne fratarske odore

Karlovački maturanti svoju norijadu obilježavaju posebnije nego u drugim dijelovima države. Naime, oni nemaju standardnu tradiciju smiješnih majica za norijadu, već osmišljavaju cijele kostime u kojima se onda u tradiconalnoj povorci krajem svibnja prošeću gradom i tako obilježe kraj svog srednjoškolskog obrazovanja.

Izdvojeni članak

Karlovačka gimnazijalka zlatna u kick-boxingu, brončana u taekwondou i puca na Olimpijske igre

‘To je sveta odora i ne smije se ismijavati’

Kao i svake godine, karlovački učenici ovih dana intenzivno rade na pripremama za svibanjske kostime koje će nositi u povorci gradom za kraj srednje škole. Međutim učenici 4. bt razreda Tehničke škole u Karlovcu naišli su na niz prepreka kad su se odlučili za svoj kostim. Oni su se naime htjeli kolektivno obući u fratre, a to je jako zasmetalo karlovačkom župniku i gvardijanu fra Franji Tomaševiću.

– Što bi oni rekli kada bismo dirali u njihovu svetinju, pokojnog oca ili majku? To je naša sveta odora i ne želimo da je oni ismijavaju. Ne možemo spriječiti da se maturanti na kraju tako i odijevaju, ali želio bih se sastati s roditeljima da popričamo o svemu, poručio je preko Večernjeg lista revoltirani fra Franjo.
Iako su učenici sve već dogovorili, fra Franjo se ne može pomiriti s zamisli da maturanti budu fratri u završnoj povorci.

‘Divni, pošteni i pametni dečki’

Maturantima, koji su ostali prilično zatečeni ovim istupom, nije jasno zašto se župnik našao prozvanim.

– Nikoga ne vrijeđamo, samo želimo biti prepoznatljivi. Nije nam namjera da svojim odijevanjem za maturalnu povorku bilo koga uvrijedimo, složni su u stavu maturanti Tehničke škole Karlovac.

U svojem zajedničkom naumu da se odjenu u fratre, mlade elektrotehničare podržava i razrednica Danica Pavić, koja je jako ponosna na svoje učenike i ne vidi nikakav problem.

– Nema tu kršenja zakona ili zadiranja u nečije osjećaje. Obući će se kako žele i potpuno ih podržavam. To su divni, pošteni i pametni dečki i jedan od najboljih razreda u županiji, pohvalila je svoje učenika razrednica Pavić.

Izdvojeni članak

Norijada – Dan kada oči i jetra polažu maturu

Cilj je rješavati, a ne stvarati probleme

Jedino što bi se moglo dogoditi jest da učenici krše autorska prava i to ako je odora fratra zaštićena, na što je školu upozorilo i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta čije je mišljenje tražio ravnatelj Mile Lulić.

Ravnatelju je jasno zašto se gvardijan buni, jer bi se učenici mogli opijati i činiti neprikladne radnje u fratarskim odorama, no upozorava da škola i učenici imaju puno važnijih problema kojima bi se trebali baviti.

– Na kraju, nije nam cilj stvarati već rješavati probleme, zaključio je ravnatelj Lulić.