Pretraga

Kinesko poslovanje: zagrlit ćemo ti dijete, ali cijena je 13 dolara

A- A+

Da je ponašanje teta u kineskom vrtiću prema djeci shvaćeno vrlo poslovno, pokazuje najnoviji primjer iz kineskog grada Yangzhoua. Naime tamošnje tete u vrtiću zagrle dijete koje dođe u vrtić ujutro, ali i na kraju dana. Sve to roditeljima se mjesečno naplaćuje gotovo 13 dolara.

Roditeljima kineskoga Yangzhou grada naplaćuje se takozvana ‘naknada za grljenje’ koja iznosi 80 juana, odnosno oko 12, 80 dolara, prenose tamošnji lokalni mediji.

Prema priopćenju, mjesečna naknada za grljenje pokriva jedan zagrljaj koji dijete dobije kad dođe ujutro u vrtić, te jedan na kraju dana i na odlasku kući.
Kad je ova informacija preko jednog bloga došla u javnost, mnogi roditelji su potvrdili da znaju kako im djecu grle tete u vrtiću, no nisu znali da je to usluga koja se naplaćuje.

Službeni naziv usluge je ‘kvalitetna obrazovna naknada’, tako da roditelji nisu mogli pretpostavljati što ta naknada uključuje.
Ovakva praksa krši mnoga obrazovna pravila, a ako informacija o naknadi bude potvrđena od strane istražitelja, roditelji koji su plaćali ovu naknadu dobit će svoj novac natrag.