Pretraga

Klađenje – porok srednjoškolaca?

A- A+

 hrhb.info

Kockanje je postalo veliki problem među mladima. Zabrinjavajući su podaci iz četiriju najvećih gradova koji kažu da je čak  83 posto srednjoškolaca imalo iskustva s igrama na sreću, a njih 12 posto i ozbiljne probleme zbog kockanja. Ovo su rezultati istraživanja pod nazivom “Navike i obilježja kockanja adolescenata u urbanim sredinama u Hrvatskoj”. Istraživanje je provedeno slučajnim uzorkom između 1952 srednjoškolca iz Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka.

Adolescenti su razvrstani u tri rizične skupine s obzirom na nepovoljne psihosocijalne posljedice njihove kockarske ativnosti. Najveća skupina od 71 posto su oni koji nemaju problema vezanih uz kocku, 17 posto su niže do srednje ozbiljnosti problema, dok znatne probleme pokazuje 12 posto ispitanika.

 Oni s ozbiljnim teškoćama zbog kockanja više se druže sa svojim vršnjacima koji također kockaju. Između ostalog pokazuju ostale oblike rizičnog ponašanja kao što je agresivno ponašanje i skolnost imovinskim prijestupima. Kada srednjoškolci govore o motivaciji za kockanjem, prva asocijacija je zarada, zatim zabava i uzbuđenje, ali zabrinjavajuće je to što se na vrlo visokom mjestu nalazi želja da budu što bolji kockari.

U zaključku istraživanja stoji da “Rezultati projekta govore o znatnoj uključenosti mladih u kockarske aktivnosti , iako je ono u Hrvatskoj maloljetnicima zabranjeno kao i štetnim psihosocijalnim posljedicama takvih aktivnosti, te upozoravaju na potrebu šireg i sveobuhvatnog društvenog djelovanja”. Istraživanje su u suradnji proveli Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Agencija za odgoj i obrazovanje, Edukacijsko rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska lutrija.

Istom temom nedavno su se bavili kolege iz Glasa Slavonije koji su došli do zabrinjavajućih podataka. Naime, razgovarali su s djelatnicama kladionica koje ističu probleme s kojima se svakodnevno susreću. Prenosimo njihov citat: “Danima mi dolazi srednjoškolac za kojeg znam da nema 18 godina i želi se kladiti. Moram priznati da nisam posustala u nakani da mu to ne dopustim, no pouzdano znam da daje novac jednom starijem muškarcu koji se kladi u njegovo ime. Mnogo puta sam odvagnula svoju namjeru da maloljetniku ne doputim ulaz, ali iskreno mogu reći da mi je čak jednom u odlasku zaprijetio da će me razbiti ako mu ne dopustim klađenje”.

Prema Zakonu o igrama na sreću, Ministarstvo financija odredilo je da sve škole koje su u gradnji ili će biti izgrađene u krugu od 200 metara neće imati kladionicu. Ova odredba nije obuhvatila postojeće stanje, tako da će deseci kladionica i dalje raditi u blizini osnovnih i srednjih škola.