Pretraga

Koju školu ili fakultet upisati? Ovih struka po županijama kronično nedostaje

A- A+

Često se naglašava da je za previsoku stopu nezaposlenosti u Hrvatskoj kriva loša obrazovna politika, koja pak ne slijedi potrebe tržišta rada. Da bi se to spriječilo, Hrvatski zavod za zapošljavanje izradio je Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja kojom daje naputak u koja je zanimanja potrebno upisivati veći, a u koja manji broj učenika i studenata.

Hrvatski zavod za zapošljavanje kao i svake godine radio je na analizi i prognozi potreba tržišta rada za pojedinim kvalifikacijama. Analiza se provodi na osnovi relevantnih statističkih podataka i pokazatelja o zapošljavanju nezaposlenih osoba prema programu obrazovanja te podataka iz Ankete poslodavaca. Uzimaju se u obzir i strategije i planovi gospodarskog razvoja na regionalnoj i lokalnoj razini.

Izdvojeni članak

Ovo su najtraženija zanimanja u 2016. godini

Kao rezultat spomenutih analiza, Zavod je objavio Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja, koje imaju kvalitativni karakter. Tim se dokumentom daje naputak za povećanje ili smanjenje broja upisanih i stipendiranih učenika i studenata u pojedinim programima obrazovanja.

Povećanje i smanjenje upisnih kvota nije određeno brojčano, a preporuke su izrađene su na razini regionalnih i lokalnih tržišta rada, kako kažu u HZZ-u, s ciljem smanjenja strukturne neusklađenosti između ponude rada i potražnje za radom.

U metropoli i Zagrebačkoj županiji tako se, primjerice, preporučuje povećati kvote za strukovna zanimanja, poput pekara, mesara, limara i zidara. Što se studija tiče, nedostaje medicinara, fizičara, računara i farmaceuta. Preporuka je HZZ-a da se u ovoj županiji smanje kvote za frizere, veterinarske tehničare, ekonomiste i upravne referente, a manje bi se studenata trebalo upisivati na studije politologije, novinarstva, filozofije, poslovne ekonomije i drugih.

Detaljan popis zanimanja koje u pojedinim županijama nedostaju, pogledajte u dokumentu HZZ-a koji slijedi.

Preporuke Za Obrazovnu Upisnu Politiku i Politiku Stipendiranja 2017. by srednja.hr on Scribd