Pretraga

Ovo su najtraženija zanimanja u 2016. godini

A- A+

U godini na izmaku ništa se suštinski nije promijenilo na hrvatskoj burzi rada, osim što blagi oporavak gospodarstva, sugerira nešto veća potreba za djelatnicima. Standardno se u sezoni, ali i van nje, tražilo najviše djelatnika za ugostiteljska zanimanja, a kada je riječ o zanimanjima za visokoobrazovane, u IT sektoru, ali i o onom obrazovnom bilo je ponajviše potrage za djelatnicima.

Barem tako otkrivaju podaci najposjećenijeg online oglasnika poslova u Hrvatskoj – MojPosao.net. Kada njihove podatke usporedimo s onima s Hrvatskog zavoda sa zapošljavanje, možemo uočiti mnoštvo sličnih pokazatelja. Premda su podaci koje nam izlistavaju dva navedena izvora nekompletni, odnosno ne uključuju prosinac, dosta načelnih zaključaka se može izvesti iz 11 proteklih mjeseci 2016.

Izdvojeni članak

S ovim fakultetima možete vrlo lako do posla u Hrvatskoj

Trećinu više oglasa za posao u odnosu na 2015.

Iz odnosa s javnošću portala MojPosao, obavijestili su nas da je na njihovoj platformi u prvih 11 mjeseca, objavljeno preko 30.000 oglasa za posao. S tim da je u oglasima moguće označiti da se traži više izvršitelja tako da je broj slobodnih radnih mjesta, veći nego li broj oglasa.

Kada se to usporedi s brojem oglasa u istom razdoblju prošle godine, zabilježili su povećanje od 34%. 

Govorimo li o pojedinim zanimanjima, od oglasa u kojima je bila naznačeno da se traže kandidati sa srednjom stručnom spremom, najviše su se tražili konobari/barmeni, prodavači, kuhari, vozači i prodajni predstavnici.

Od oglasa u kojima je naznačeno da se traže osobe s visokom stručnom spremom najviše su se tražili programeri, osnovnoškolski učitelji, srednjoškolski profesori, računovođe i knjigovođe.

Izdvojeni članak

Provjerite koje radnike u Hrvatskoj najčešće traže inozemni poslodavci

Ovi podaci, samo su potvrdili ono o čemu smo pisali prošli mjesec. To jest da su računalni stručnjaci traženi i vrijedni kao suho zlato, kao i da su nastavnici te odgojitelji također među djelatnom snagom, za kojom postoji veliki interes na tržištu rada u Hrvatskoj.

Činjenica da su računovođe i knjigovođe među top 5 najtraženijih zanimanja i na portalu MojPosao, sugerira nam da diplomirani ekonomisti cirkuliraju u sustavu velikih brojeva pa ih tako puno gubi posao, ali ih se istovremeno puno i traži.

Kada već govorimo o diplomiranim ekonomistima, treba naglasiti da je to jedino zanimanje visoke stručne spreme, koje je na HZZ-u tijekom cijele 2016. godine u top deset najtraženijih zanimanja. Ostala najtraženija su otprilike kao i na portalu MojPosao – konobari, kuhari, čistači, prodavači, dok su vrlo često na tom popisu i frizeri, zidari, vozači, ekonomisti i medicinske sestre.

Izdvojeni članak

Ovo su zanimanja s kojima nećete čekati na burzi

Svaki drugi radnik koji se traži treba imati srednju stručnu spremu

Kolege s portala MojPosao su nam ustupili i podatke o tome, koliko se u postotcima tražilo djelatnika pojedine stručne spreme.

– Od ukupnog broja oglasa, u njih 51% tražilo se kandidate sa srednjom stručnom spremom, dok se u 29% oglasa tražila visoka stručna sprema. U 21% oglasa tražilo se magistre struke, a u 15% tražili su se prvostupnici, izvijestili su nas sa spomenutog portala uz napomenu da je u oglasima moguće naznačiti više stručnih sprema.

Iskustvo se traži kao uvjet u gotovo pola oglasa za posao

Da je iskustvo jedan od osnovnih i najčešće traženih uvjeta u oglasima za posao, svjedoče i ovi podaci portala MojPosao.

Naime, iskustvo se u 2016. tražilo u 48% oglasa i to u prosjeku 2 godine i 5 mjeseci.

Izdvojeni članak

Ovo su najtraženije diplome na burzi u Splitu

Od ostalih traženih uvjeta valja istaknuti da se u 29% oglasa tražilo
poznavanje rada na računalu, a poznavanje barem jednog stranog jezika u
44% i to se najčešće tražilo poznavanje engleskog jezika.

U 60% oglasa se osobu zapošljavalo na neodređeno, a u 53% oglasa se radilo o zapošljavanju na određeno. Tu isto naglašavamo da je u oglasima moguće naznačiti više vrsta zaposlenja.

Broj nezaposlenih narastao za 6.500 tisuća

A sada ponovno stanje na burzi. Ništa neobično rekli bismo. Nakon što završe sezonski mjeseci slijedi ponovno gomilanje broja nezaposlenih.

Izvor: HZZ

Izdvojeni članak

Saznajte što vam treba i gdje se morate prijaviti nakon diplome ili mature

Tako je to i u 2016. U odnosu na listopad 2016. broj nezaposlenih u studenom se povećao za 2,9 % ili 6.564 osobe te je na kraju prošlog mjeseca iznosio vrlo neugodnih 232.267 nezaposlenih osoba.

Kada je pak riječ o zapošljavanju u proteklom mjesecu, od ukupno 11.851 osoba, najviše ih je u radni odnos stupilo unutar prerađivačke industrije (2.159 osoba), a u kontekstu prije navedne atraktivnosti nastavnog osoblja, recimo da je u top pet grana koje su najviše zapošljavale u studenom i obrazovanje (1.131 osoba).

Za kraj prijeđimo na sasvim aktualne podatke. Trenutačno (21. prosinca) su na HZZ-u 4.563 aktivna oglasa za posao.

U uslužnim i ugostiteljskim djelatnostima traži se najviše, čak 833 radnika. Na drugom je mjestu po broju traženih radnika kategorija ‘stručnjaci iz društvenog, humanističkog i umjetničkog područja’ (507 otvorenih oglasa za posao), a na trećem mjestu ‘profesori, nastavnici i stručnjaci za obrazovanje’ (404 otvorena oglasa za posao).