Pretraga

‘Koliko se još borasa cijepilo preko reda?’ Gong traži Vladu da objavi podatke o raspodjeli cjepiva

A- A+

Iako još uvijek nisu procijepljene sve prioritetne skupine, rektor Damir Boras domogao se cjepiva za koronavirus. Cijepljen je unatoč tome što je prebolio bolest uzrokovanu koronavirusom. U javnosti se nametnulo pitanje koliko je još osoba privilegirano na način da su prekoredno primili cjepivo. Gong je danas od Vlade i Ministarstva zdravstva zatražio da objavi podatke o raspodjeli cjepiva, odnosno koliko je cjepiva koja od institucija zatražila, a koliko iskoristila.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Jedna od posljednjih u nizu afera koje obilježavaju višegodišnji mandat rektora Sveučilišta u Zagrebu, Damira Borasa, ona je da je rektor cijepljen protiv koronavirusa. Problematično je to jer ostaje nejasno kojim je kriterijem višak cjepiva namijenjenog djelatnicima Zavoda za dječju i preventivnu stomatologiju KBC-a Rebro završio kod Borasa i njegove supruge. Prvo, supružnici Boras cijepljeni su prije nego što su procijepljeni svi iz prioritetne skupine koju je odredila Vlada, dakle prije zdravstvenih radnika te radnika i štićenika domova socijalne skrbi. Drugo, rektor i njegova supruga bolest uzrokovanu koronavirusom preboljeli su dva mjeseca prije cijepljenja pa se pretpostavlja da su imali antitijela.

Pročelnik Zavoda za dječju i preventivnu stomatologiju KBC-a Rebro, ujedno i profesor na Stomatološkom fakultetu, Željko Verzak, ustvrdio je kako su Borasi bili kod njega na stomatološkim konzultacijama kada je doznao da se neki djelatnici Zavoda nisu pojavili na cijepljenju. Pa je on cjepivo ponudio Borasima.

Gong želi da Vlada objavi potrošnju cjepiva po institucijama

Jedno od najvažnijih pitanja koje se nameće u javnosti ono je postoji li dodatan broj privilegiranih koji su cjepivo primili na isti način kao rektor. Gong je danas od Vlade i Ministarstva zdravstva zatražio da objavi podatke o raspodjeli cjepiva, odnosno koliko je cjepiva koja od institucija zatražila, a koliko iskoristila.

– Slučaj rektora Damira Borasa koji se cijepio preko reda, srozavši svojim traženjem privilegiranog statusa još jednom ugled Sveučilišta, otvara pitanje broja onih koji su se ugurali u povlaštenu skupinu, ali i ukazuje i na slabosti u upravljanju pandemijom koronavirusa. Gong traži od Vlade i Ministarstva zdravstva da objavi podatke o raspodjeli cjepiva: koliko je točno svaka zdravstvena ustanova (klinički bolnički centri, kliničke bolnice, klinike, opće bolnice, zavodi…), ustanova socijalne skrbi (domovi umirovljenika) ili institucija vlasti (Vlada, Sabor ili Ustavni sud) zatražila doza cjepiva za svoje zaposlenike i zaposlenice, koliko za dužnosnike i dužnosnice, i koliko je točno doza iskoristila?, zahtijevaju iz Gong-a.

‘Slučaj Boras sugerira da je bilo onih koji su se ubacivali preko reda’

Ističu da je da vlast transparentno pruži podatke o pravednoj raspodjeli i korištenju cjepiva u trenutku dok više od 700.000 starijih i bolesnih građanki i građana čekaju na svoj red za cijepljenje.

– Iako je u planu cijepljenja bilo navedeno da su prioritetne skupine u prvom krugu cijepljenja isključivo zdravstveni_e i djelatnici_e domova za starije, krug se proširio i na članove i članice Vlade, saborske zastupnike i zastupnice, suce i sutkinje Ustavnog i Vrhovnog suda, što se pravdalo javnom promocijom važnosti cijepljenja. Međutim, slučaj Boras sugerira da je bilo onih koji su se ubacivali preko reda, i mimo kruga izabranih institucija. Gong snažno podržava kampanju cijepljenja protiv Covida 19. Uvjerene smo da objava podataka o raspodjeli cjepiva i njihovoj iskorištenosti u Hrvatskoj, samo može jačati povjerenje građanki i građana u važnost cijepljenja, kao i povjerenje u odgovorno upravljanje korona krizom, poručuju iz Gonga.

Dodatno naglašavaju da još od početka koronakrize traže nadzor rada Stožera u parlamentu i pozivaju Vladu da objavljuje transparentne podatke o nabavi medicinske opreme i angažiranju raznih stručnjaka, tako i PR agencija.

– Kao što je za pobjedu nad pandemijom potrebno da se cijepi većina stanovništva, za demokraciju je važno povjerenje građana i jasni dokazi da se na krizu odgovara planski, sukladno jasnim i opravdanim kriterijima, bez privilegiranog pristupa koji se ostvaruje ulaskom odabranih pojedinaca ‘na sporedni ulaz’. Svako postupanje protivno ovim načelima dodatno će umanjiti povjerenje građanki u institucije kao provoditelje smislene politike, naštetiti demokratskoj kulturi i proizvesti otpor mjerama očuvanja javnog zdravlja, zaključuju iz Gonga.

4.635 doza utrošeno na osobe koje ne ulaze u prvu prioritetnu skupinu

Napomenimo za kraj kako je RTL.hr dobio najsvježije podatke HZJZ-a. Prema njima, ukupno je od 27. prosinca do 10. veljače utrošeno 107.080 doza cjepiva, što je 68,4% od ukupno zaprimljenih 156.450 doza cjepiva.

U Zdravstvu su utrošene 54.483 doze, 41.544 u domovima za starije i nemoćne, za cijepljenje pripadnika žurnih službi radi odlaska u potresom zahvaćeno područje Sisačko-moslavačke županije utrošeno je 2.058 doza cjepiva, na građane čiji su životni uvjeti narušeni potresom 4.360 doza cjepiva te na ostale osobe 4.635 doza, prenosi RTL.hr. U te ostale, pojasnili su iz HZJZ-a ulazi najviše kronično bolesnih osoba i osoba starije životne dobi, ali neke druge osobe koje su, prema riječima zamjenice ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin, ‘cijepljene prvenstveno sa svrhom promicanja cijepljenja’.