Pretraga

Kako je Boras došao do cjepiva? Profesor Stomatološkog koji mu ga je nudio tvrdi da je sve slučajnost

A- A+

Rektor Damir Boras primio je cjepivo protiv koronavirusa 25. siječnja, iako je dva mjeseca prije prebolio koronu, a u trenutku kada je primio cjepivo nisu bile procijepljene ni prioritetne skupine – svi zdravstveni radnici i zaposlenici te korisnici domova za starije. On i supruga cijepili su umjesto zaposlenika Zavoda za dječju preventivnu stomatologiju KBC-a Zagreb, čiji je pročelnik profesor Stomatološkog fakulteta Željko Verzak. Verzak danas objašnjava kako je činjenica da je upravo rektor primio cjepivo bila puka slučajnost.

Željko Vezak

Željko Verzak|screenshot: N1 televizija

Zašto se rektor Damir Boras cijepio protiv korone, ako ju je već prebolio i ima antitijela? Kako je uopće došao do cjepiva, budući da u tom trenutku još nisu bile procijepljene prioritetne skupine – neka su od pitanja na koja je danas na N1 televiziji odgovarao Željko Verzak.

Boras se išao cijepiti na odjel gdje se cijepe zaposlenici KBC-a

On je pročelnik Zavoda za dječju preventivnu stomatologiju KBC-a Zagreb, umjesto čijih su djelatnika Boras i supruga zaprimili cjepivo. Verzak je ujedno i profesor na Stomatološkom fakultetu. Danas uvjerava kako je Boras do cjepiva došao pukom slučajnošću.

– Ja ne znam kako ste vi uopće došli do informacije da je cijepljen na Zavodu za stomatologiju. Klinika za stomatologiju ne vrši nikakva cijepljenja, mi smo korisnici usluga jednog odjela koji je formiran na KBC-u na kojem se svi cijepimo. Mi smo imali taj dan termin i otišli na odjel na kojem se cijepe svi. Svi smo otišli na lokaciju Rebro i cijepili se na odjelu koji to provodi za sve, rekao je Verzak za N1 i ponovio kako je na tom odjelu Rebra na koji se odlaze cijepiti sve klinike KBC-a cijepljen i rektor Boras.

Na potpitanje kako je rektoru Borasu ponuđeno da on dođe tamo i dobije cjepivo, Verzak kaže:

– Rektor je bio sa suprugom na konzultacijama oko nekih stomatoloških stvari kod mene i tom trenutku se našao tamo, u trenutku kad smo shvatili da svi moji djelatnici koji su se upisali nisu došli na cijepljenje, jedna bočica od šest doza je bila otvorena i tri neiskorištena cjepiva su stajala na raspolaganju, rekao je Verzak.

Kako je došlo do toga da je baš Borasu ponuđeno da se cijepi, umjesto da se cjepivo baci?

– Ja sam se u tom trenutku čuo kad su oni bili kod mene s odjelom koji toi provodi da vidim je li moja klinika gotova, jesu li svi završili i oni su mi rekli da su ostala tri. On je to isto čuo što sam mu i ja rekao kako i svi mi očekujemo uvijek da se cijepimo… Pozvali smo ta tri djelatnika od kojih smo mogli doći samo do jednog i dva su ostala. Ponudili smo onda i rektoru ako želi da se cijepi ili smatra ako ima indikacija da se cijepi.

‘On je došao drugim poslom, dogodilo se to’

Na potpitanje želi li reći da je sve puka slučajnost, da je Boras načuo razgovor koji su vodili, da je cjepivo ostalo neiskorišteno, da u tom trenutku nisu mogli doći do drugih djelatnika i tako je Boras čisto slučajno čuo i dobio cjepivo.

– Drugo vam ne mogu reći, to je bilo točno tako, kaže Verzak.

U trenutku kada se Boras cijepio već je bilo poznato kako cjepiva neće biti dovoljno za sve koji ga moraju primiti, pa se postavlja pitanje kako je moguće da je baš Boras došao do cjepiva.

– Ponavljam, nitko ga zvao nije. On je došao drugim poslom, dogodilo se to. I ja sam isto u tom trenu mislio možda je manja šteta da se cijepe oni nego da propadnu dvije doze, rekao je Verzak.

Novinarka je istaknula kako se u priopćenju navodi da se sve to dogodilo potkraj radnog vremena, što je oko 16 sati, a Boras je cijepljen između 13 i 13:30. Pa je pitala Verzaka da to objasni jer bi se možda do kraja radnog vremena pojavio netko od djelatnika Rebra kojem je trebalo to cjepivo.

– Vidite, taj dan je bila na redu samo Klinika za stomatologiju. Mi smo izdvojena klinika koja se nalazi na lokaciji u Gundulićevoj 5, nama bi trebalo ne znam koliko da netko dođe. Kriva je informacija, Klinika za stomatologiju ne radi do četiri nego je radno vrijeme od sedam do tri. Ja sam u principu bio tamo cijelo vrijeme da pratim kako se to provodi. I nitko nije napisao da je to bilo na kraju, nego pred kraj radnog vremena, što bi trebalo biti pola dva, kaže Verzak.

Verzak: ‘Smatram da sam pogriješio’

Na pitanje postoji li dokaz ili zapis da su Boras i supruga bili u Klinici za stomatologiju, Verzak konstatira da oni nisu bili na pregledu nego na konzultacijama, što se ne bilježi. Ali, budući da se u zdravstvenim ustanovama provode stroge mjere, njihov posjet morao je biti zabilježen.

– Oni su došli do mene, vjerojatno su prošli trijažu, kao i svi. Ja sam bio na svom mjestu, sestra mi je javila da su došli, dakle vjerojatno da, kaže Verzak i ističe da on ne radi trijažu, a da su na Rebru svi upućeni oko toga što se događalo 25. siječnja.

Je li znao da su Borasi preboljeli koronu i da vjerojatno imaju antitijela?

– Ja sam samo pitao ima li razloga da se cijepe, drugo nisam pitao, ali ako me pitate i ja sam prebolio pa sam se cijepio. Nisam ulazio u to, niti sam pitao, kad je već takva situacija da to ne propadne do jutra i oni su rekli da da, rekao je Verzak i rekao da se i on sada pita gdje će rektor primiti drugu dozu cjepiva i hoće li se uopće cijepiti.

Smatra li da je pogriješio što je Borasu ponudio cjepivo i što je do njega došao preko reda kada cjepiva?

– Naravno da smatram da sam pogriješio. Uvijek vam je put u pakao popločen dobrim namjerama. Moja namjera bila je da se cjepivo ne baci, imao sam tu priliku, postupio sam kako sam postupio, ne bih se više dovodio u ovakvu situaciju, zaključuje Verzak.