Pretraga

Komentar: Problem nije odjeća, već činjenica da djevojčice gledate kao seksualne objekte

A- A+

U ponedjeljak je Huffington Post objavio vijest o učenici škole Hickory Ridge High iz Sjeverne Karoline u SAD-u, točnije o tome kako je suspendirana iz škole zbog majice koja joj je otkrivala ključne kosti. S dolaskom ljepšeg vremena svi počinjemo nositi laganiju i kraću odjeću, a to znači da se u SAD-u javljaju ravnatelji/ce, pedagozi/pedagoginje i ini odgovorni za čuvanje reda i mira u školama kojima smetaju takve odjevne kombinacije. Razlog tome je što previše kože ometa dječake u radu i učenju. Vijest o Summer, o kojoj smo jučer pisali, povod je glasnom pitanju ‘Što to koji kurac činimo djevojčicama u školi?’

Foto: facebook.com/STILLNOTASKINGFORITshirts

Summer, odlikašica, maturantica, dobitnica nekoliko stipendija, suspendirana je na deset dana iz svoje škole, a još se uvijek razmatra o izbacivanju. Neće moći prisustvovati maturantskim aktivnostima kao što je ceremonija povodom maturiranja. Ravnateljica škole je prijetila Summer privođenjem, a dok joj je postavljala ultimatum, bila je u društvu zaštitara sa svojom rukom na pištolju.

Jer treba biti spreman na akciju pored djevojke koja je učinila takvo zlodjelo protiv morala i čovječanstva.

Treba biti spreman potegnuti pištoljem na djevojku koja je u školu došla naoružana djelomično golim ramenima pokazujući tako svoje ključne kosti.

Izdvojeni članak

Ravnateljica učenici prijetila privođenjem te ju izbacila iz škole, jer joj se nije svidjela njena majica

Prioriteti

S obzirom na to da je Summer za NBC izjavila kako je u protekle četiri godine imala nekoliko bliskih susreta s ravnateljicom, činjenica da ju je ravnateljica škole pokušala natjerati da se presvuče, te uhititi i na koncu je suspendirala na deset dana, iako je Summer po njezinu naređenju obukla i zakopčala jaknu, ovo izgleda više kao liječenje osobnih frustracija na učenici, nego nepoštivanje kodeksa o oblačenju. Jer Summer nije suspendirana zbog nepoštivanja kodeksa, već zbog neposluha.

Ovo nije jedini takav događaj u školi Hickory Ridge High – ranije ove školske godine je čak 45 učenica bilo poslano u ravnateljičin ured jer su nosile tajice i, po njezinoj procjeni, prekratke majice.

Jesu li tajice i kratke majice modni promašaj ili ne, nažalost tema je drugog članka, ali postavlja se veliki, masni, crveni upitnik o tome čemu služi kodeks oblačenja i što su točno prioriteti neke škole?

Koju je poruku Summer mogla dobiti suspendiranjem iz škole, pa na koncu, koju poruku dobivamo svi mi? Poruku da je važnije paziti na to kako se djevojčice i djevojke u školi odijevaju, nego njihovo obrazovanje.

Tako je i prošle godine 13-godišnja Isabella Prudence, učenica Burdett Avenue Secondary Academy, poslana kući s napomenom da ne može dolaziti u školu dok ne promijeni izgled. Taj put u igri nije bilo pretjerano pokazivanje ramena, ili ne daj bože koljena, jer je to škola čiji učenici nose uniforme, već su Isabelline nove naočale s njezinom dugom raspuštenom kosom izgledale previše seksualno provokativno.

Isabella nije nosila šminku, nije nosila ništa prekratko, ali je ravnatelj škole, dr. Gland, primijetio kako joj dječaci pridaju previše pažnje pa se zapitao što onda moraju misliti odrasli muškarci kada je vide na ulici, s obzirom na to da ide pješke u školu. Zabrinut za njezinu sigurnost, suspendirao je Isabellu na onoliko dugo dok ne promijeni okvir za naočale.

Radije ćemo učiti djevojčice da su požudne s određenim okvirima za naočale, i s otkrivenim ključnim kostima, nego ih učiti gradivu. A dečki i profesori koji ih gledaju požudno mogu ostati sjediti mirno, jer je njihova distrakcija suspendirana iz škole.

Izdvojeni članak

Zbog preverznog profesora djevojci zabranili dolazak u školu bez grudnjaka

Pedofili

Biste li vi, kao odrasla osoba, došli prijatelju, kolegi, prijateljici, poznanici, nekome, i rekli im kako ste se baš napalili kada ste vidjeli rame jedva punoljetne djevojke? Biste li im rekli kako ste prošli pored 13-godišnje učenice i da vas je podsjetila na vašu omiljenu porno zvijezdu? Biste li im rekli kako ima jedna jedva legalna djevojka u školi koja nosi hlačice iznad koljena i da ne možete obuzdati erekciju kada prođe pored vas na hodniku?

Ne biste, pretpostavit ćemo.

Ali upravo to govorite kada ih pošaljete kući, kada im prijetite pritvorom, kada im zovete majke u školu ili ih jednostavno tjerate da se presvuku.

Jer, ne, kao što nije normalno spolno općiti s djetetom, tako nije normalno ni isto to dijete gledati kao seksualni objekt koji vas na vodi na misli o spolnom općenju.

Osim što se žene mahom tretira kao seksualne objekte i kao što se odraslim ženama jako teško boriti protiv takve stigmatizacije, ovakvo tretiranje djevojčica i djevojaka u školi odgaja generacije koje će biti naučene da one jesu seksualni objekti, a ako žele biti nešto više od toga, moraju se pokriti.

Jim Bazen, ravnatelj škole Plymouth Christian High School u Michiganu, kaže da ako ne želimo tretiranje žena kao seksualnih objekata, onda im moramo reći da pokriju više kože, prenosi Huffington Post.

Čini mi se uzaludnim postaviti tako očito pitanje: Zašto, ako ne želimo tretiranje žena kao seksualnih objekata, ne kažemo dečkima, muškarcima, da prestanu gledati ženski spol kao mašinu za seks, već kao ljudska bića, inteligenta bića, i sebi ravnopravna?

S druge strane, dečkima je kodeksom zabranjeno nositi majice bez rukava. Zašto im nije zabranjeno nositi košulje podfrkanih rukava, jer ženama je to iznimno seksi? Zašto im nije zabranjeno nositi pretjerano uske traperice? Zašto im nije zabranjeno nositi sive trenirke u kojima im se ocrtava penis?

Jer muškarce ne vidimo kao seksualne objekte ni kada mašu svojim spolovilom.

Ima (li) nade

Zbog događaja poput ovih nekada zbilja budem tužna što se smak svijeta nije dogodio planirane 2012. godine. I pitam se jeli to vrhunac naše civilizacije? Činjenica da 2017. godine i dalje osobu ženskog spola najprije percipiramo kao seksualno, a tek onda intelektualno biće. Ili još gore, primarno kao seksualno biće koje izražavanjem svoje seksualnosti sprječava da je se sagleda kao intelektualno biće.

Ipak, postoje neke sestre i neke majke koje ulijevaju barem malo nade u ovaj šljam.

Catherine Guggenheimer Pearlman majka je djevojke koja je poslana kući iz škole jer njezine kratke hlače nisu zadovoljavale uvjete kodeksa oblačenja. Kodeks kaže da hlačice ne smiju biti kraće od završetaka prstiju kada ruke stavimo uz tijelo, a njezina je kći to prekršila za nekoliko centimetara.

Osim što je sve opisala na svom Instagram računu, uputila je detaljno pismo ravnatelju škole da slobodno odvede njezinu kći u kupovinu, s naputcima što voli nositi, što ne, u koje trgovine uopće ne mora zalaziti, te da bude skroman s budžetom, piše Today.

Molly Neuner iz Portlanda je također prekršila kodeks oblačenja došavši u školu u majici na tanke naramenice, takozvane bretele. Pozvana je u ravnateljičin ured, ali idući dan nije odlučila doći u majici dugih rukava. Opet je obukla majicu na bretele, ali ovoga je puta na podlaktici imala napisano #IamNotADistraction (#JaNisamDistrakcija, op.prev.). Prilično jaka poruka, pogotovo kada uzmete u obzir da je Molly učenica šestog razreda. Njezin je primjer slijedilo još 20-ak djevojčica taj dan, prenosi Huffington Post.

Možda nisu učinile puno, ali zbog njih se neka djevojka, nečija kći, nečija sestra i učenica, neće osjećati neugodno u vlastitoj koži, samo zato što je žensko. Jednoga dana se te kćeri neće morati pokrivati kako bi sinovi obuzdavali vlastite misli i hormone.

Možda ne baš danas, ali jednoga dana.