Pretraga

Kontrolori ZET-a sve više opraštaju švercerima

A- A+

U posljednje vrijeme mediji i javnost su sve više napadali kontrolore ZET-a koji su radeći svoj posao vrijeđali ili čak fizički nasrtali na putnike bez pokaza i karata. Svima je jasno kako šverceri namjerno krše zakon, no spomenuto ne daje za pravo ZET-ovcima da omalovažavaju, vrijeđaju ili čak udaraju putnike bez karata. Međutim, pristup kontrolora se u zadnjem periodu promijenio, a uzrok njihove sve veće ljubaznosti i pristupačnosti je nepoznat. Mnogi pretpostavljaju da se radi o visokim temperaturama ili su pak odlučili pokazati svoju ljudskost kako bi otklonili negativne konotacije svog zanimanje.

Poskupljenje ZET-ovog pokaza te ukidanje besplatnog prijevoza studentskoj populaciji i određenom broju srednjoškolaca rezultiralo je sve većim brojem švercera. Svima je jasno kako putnici koji ne kupuju karte ili pokaze svjesno krše zakon, no to ne daje za pravo kontrolorima da ih omalovažavaju, vrijeđaju ili pak fizički nasrću na iste. Ipak, čini se kako u zadnjem periodu ZET-ovci rade na svom pristupu putnicima.

Izdvojeni članak

Građani izbacili ZET-ovca iz tramvaja: ‘Kako vas nije sram pregledavati karte’

Budite blagi pa će i ZET-ovci ljubazno postupiti

Facebook grupa ‘ZET besplatna karta‘ najčešće je služila korisnicima za kritiziranje i optužbe ZET-ovih kontorolora, kao i javnog objavljivanja kupljene karte kako bi ju mogli drugi šverceri prepisati na svoj mobitel. Međutim, iščitavanjem objava građana s novijim datumima shvatili smo kako je sve više pozitivnih komentara na račun ozloglašenih zaposlenika Zagrebačkog električnog tramvaja.

– Danas u ZET-ovom busu u 9 sati bila je kontrola. Kontrolor je naravno pregledavao svima karte i on je dokaz da ima još uvijek ljubaznih kontrolora. Došao je do mene i moga frenda, tražio nas je kartu, rekli smo da ne radimo i da nam je jako žao što ne možemo platiti kartu i da ćemo izaći iz autobusa pošto nemamo kartu. Čovjek je rekao dečki samo vi sjedite, uživajte, lijepo je od Vas što ste kulturni i iskreni stoga vam neću naplatiti kaznu i pustit ću da se vozite, te je kazao da je barem 20 posto ljudi takvih da bi i njima bilo lakše, napisao je Marko.

Dodao je savjet da svi putnici koji nemaju karte budu ljubazni i da izbjegavaju svađanje, jer će takvim pristupom u najgorem slučaju morati izaći van iz tramvaja.

Izdvojeni članak

Šaketanje u ZET-u: Vozač se hrvao s putnikom, a kontrolorka šutnula studenticu

Ljetna vrućina ili reagiranje na medijske optužbe

– Svaka čast kontroloru u šestici… Trg-Glavni kolodvor … ‘tko mora izaći na sljedećoj, neka izađe, idemo ljudi’ naravno od sardina stila, pola ih je izašlo i to bez svađe i kazne, objavila je Vlatka na spomenutoj Facebook grupi.

Građani su iznenađeni sve pristupačnijim kontrolorima jer su do sada svjedočili raznim neugodim situacijama prilikom susreta s potonjima. Koliko će ova ljubaznost potrajati, nitko ne zna, kao ni uzrok nagle promjene. Većina tvrdi kako se vjerojatno radi o tome što su nastupile nesnosne vrućine pa se ni ZET-ovcima ne da upuštati u rasprave, a drugi misle kako su promijenili svoj pristup zbog sve većeg medijskog pritiska. Drugim riječima, kontrolori pokazuju ljudskost kako bi se riješili svoje negativne konotacije.