Pretraga

Krenulo cijepljenje u domovima, studentica medicine: ‘Želim moći bez problema ulazit u klubove’

A- A+

Počela je kampanja cijepljenja studenata, prvi dan punktovi su bili postavljeni u Studentskom domu Stjepan Radić. Studenti koji su se cijepili dobili su vaučer za besplatan obrok u menzi, a na cijepljenje mogu doći i radnici studentskog doma.

Cijepljenje studenata SD Stjepan Radić | Foto: Ramona Ščuric/srednja.hr

Danas je bio prvi dan kampanje cijepljenja studenata u Studentskom domu Stjepan Radić. Svi koji su se cijepili dobili su vaučer za besplatan obrok u menzi, a studenti su mogli birati koje cjepivo žele – AstraZenecu, Johnson&Johnson, Modernu ili Pfizer.

– Cijepljenje studenata bit će danas, sutra i još jedan dan u tjednu. Od toga dva dana ćemo biti ovdje i jedan dan u Studentskom domu na Cvjetnom. Svaki dan smo do 15 sati i očekujemo da će studenti dolaziti, izjavila je Dijana Mayer, epidemiologinja iz HZJZ-a.

Najviše se cijepe studenti medicine, stomatologije i farmacije

Studenti dolaze, no većinom su to studenti medicine, farmacije i stomatologije koje fakulteti uvjetuju da se cijepe kako bi mogli prisustvovati praksi u bolnici ili vježbama koje su obavezan dio njihovog obrazovanja.

– Cijepio sam se zato jer sam morao. Zato što su uvjetovali na faksu, studiram stomatologiju, da ne možemo pristupit vježbama ni ničem drugom ako se ne cijepimo. Omogućeno nam je testiranje dva tjedna, a nakon toga moramo si to sami financirat i sad na primjer imam i brata koji isto studira i isto mu je tako uvjetovano, to je 600 kuna tjedno, rekao je student stomatologije.

Izdvojeni članak

U Zagrebu kreće kampanja za studente: Tko se cijepi, dobije besplatan obrok u menzi

‘Nisu nam do prvog dana rekli da je uvjet za praksu COVID potvrda’

Požalio se i da nisu bili na vrijeme informirani da će im COVID potvrda biti potrebna sve dok nisu došli na uvodno predavanje.

– Mogli su nam reći ranije, na ljeto, na vrijeme, a ne da kad nam počne faks da nam prvi tjedna nastave kažu da nećemo moći na vježbe ako nismo cijepljeni. Oni su nama u petak rekli u ponedjeljak nećete moći ući. A vježbe su obavezne i ostale stvari i recimo neće nam opravdat izostanak ako ćemo imati nuspojave od cjepiva, objasnio je student stomatologije.

Cijepljenje studenata SD Stjepan Radić | Foto: Ramona Ščuric/srednja.hr

‘Nisam antivakser, ali mislim da mi cjepivo u ovom trenutku nije trebalo’

Dodao je i kako se ne bi cijepio da to nije zahtijevao faks jer, kako kaže, nema koga oko sebe ugroziti.

– Nisam inače antivakser, ali mislim da mi sada u ovom trenutku cjepivo nije bilo potrebno još, izjavio je student stomatologije.

S njime se složilo još nekoliko studenata.

– Nisam nešto protiv toga, ali mi to nije bilo sada još potrebno jer sam prebolio koronu već dva ili tri puta. Tako mi je uvjetovano od faksa. Ne da mi se sad svaki tjedan testirat tako da, ovo je svakako lakše, objasnio je još jedan student stomatologije.

Izdvojeni članak
cijepljenje

Objavljen detaljan raspored cijepljenja studenata u Zagrebu, jednu stvar morate obavezno ponijeti

‘Ne bih se cijepila da mi to faks nije uvjetovao’

Studentica medicine također se zbog prakse morala podvrgnuti cijepljenju.

– Ja sam se cijepila više radi uvjeta, radi faksa. Studiram medicinu tako da ne mogu ući u bolnicu bez COVID potvrde ili je druga mogućnost da se stalno testiram, tako da ovo mi je bila lakša opcija. Inače, da nije uvjet zbog faksa, ne bih se cijepila, poručila je studentica medicine.

Ako ne zbog faksa, ostali studenti su se odlučili cijepiti kako bi mogli lakše izlaziti van, što im je posljednje dvije godine zbog pandemije bilo znatno uskraćeno.

– Vjerojatno bih se cijepila i inače, zato što sam preboljela koronu već dva puta i bilo mi je onako, okej, ali želim moći bez problema ulazit u klubove ili negdje jer sada za svaki događaj trebaš imati potvrdu da si negativan ili cijepljen pa lakše je cijepit se, rekla je još jedna studentica medicine.