Pretraga

U Zagrebu kreće kampanja za studente: Tko se cijepi, dobije besplatan obrok u menzi

A- A+

Na okruglom stolu na temu ‘Vraćaju li se studenti na fakultete?’ detaljno se razgovaralo o mjerama na fakultetima, ali se potegnulo i pitanje o procijepljenosti studenata. Iako točnog postotka nema, najavljena je i kampanja cijepljenja studenata koja će krenuti 4. listopada.

Foto: Unsplash

Na Sveučilištu VERN’ održan je okrugli stol ‘Vraćaju li se studenti na fakultete?’. Raspravljalo se o kvaliteti online nastave za vrijeme pandemije i o početku nove akademske godine koja u potpunosti kreće s nastavom uživo. Potegnulo se i pitanje o procijepljenosti studenata te je najavljena i kampanja koja bi trebala potaknuti studente da se cijepe.

– 4. listopada postavit ćemo punktove za cijepljenje u studentskom domu Cvjetno naselje te u domu Stjepan Radić. Cijepljenje će se provoditi između 13 i 15 sati, a svi studenti koji se odluče tada cijepiti imat će besplatan ručak u menzi. To će biti pilot projekt, vidjet ćemo kako će studenti reagirati na to, najavio je Mihovil Mioković, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

‘Studenti bi se trebali više cijepiti’

Dodao je i kako su studenti svjesni koje mane sa sobom donosi online nasatava i da je svima u interesu da se nastava uživo održi što je dulje moguće. Točnih podataka o procijepljenosti kod studenata nema, ali postotak cijepljenih mladih u dobi od 20 do 25 godina iznosi više od 30 posto.

– Prosječna procijepljenost djelatnika u obrazovnom sustavu je 59 posto, a što je viša razina obrazovanja, to je i veća procijepljenost. No, studenti bi se trebali više cijepiti, istaknula je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Izdvojeni članak

Nije šala: U susjedstvu ozbiljno razmišljaju cijepljenim studentima pokloniti dodatan ispitni rok

Na PMF-u 60% cijepljenih studenata

Rekla je i kako cijepljeni studenti neće morati ići u izolaciju u slučaju da na faksu tijekom nastave uživo budu u kontaktu s osobom pozitivnom na koronavirus. Neki fakulteti su preko anonimnih anketa istražili koliko je studenata cijepljeno. Na PMF-u u Zagrebu je taj postotak 60 posto, a kod djelatnika fakulteta oko 85 posto.

– Mi smo spremni za kontaktnu nastavu jer smatramo da je interakcija glavna dodana vrijednost nastave uživo. Razgovarati, postavljati konceptualna pitanja i poticati raspravu glavna je odlika kvalitetne nastave i mora biti jedan od najvažnijih ciljeva. Ako samo vrtimo slajdove u sklopu online nastave, postavlja se pitanje čemu fakulteti onda uopće služe, naglasio je Mirko Planinić, dekan Prirodoslovno – matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na VERNU je postotak cijepljenih gotovo identičan.

– 86 posto naših profesora je cijepljeno, isto tako je i velik broj studenata koji su se cijepili. Iako je nastava uživo daleko kvalitetniji oblik nastave, ne bismo trebali u potpunosti odbaciti online nastavu već se na nju pripremiti ako se epidemiološka situacija pogorša, zaključio je Vlatko Cvrtila, rektor Sveučilišta VERN’.

Copy link
Powered by Social Snap