Pretraga

Lajk naš svakdašnji: Galebarenje – tehnike i taktika

A- A+

Poznajem galeba koji je jednoj sestri lagao da je kapetan u američkoj mornarici, a drugoj da je profesionalni borac u službi arapskih šeika, i to sve na izvornom češkom. Kada je otkriven u muljanju obje je lijepo zamolio da čuvaju veoma bitnu državnu tajnu kako je on zapravo dvostruki špijun. Onda je počeo pričati kako mu je drago da je tu strogu tajnu povjerio upravo njima dvjema, sa kojima je u tih deset minuta razvio tako prisan odnos povjerenja da im i stroge državne tajne otkriva. Sve su mu povjerovale te je nastavio graditi još i prisniji odnos, i to sa obje. Majstor.

mejostrip.blogspot.com

Kad čujete izraz ‘galebarenje’ zna se da se misli na Dalmaciju. Ne znam, možda eventualno i u Kini postoji kakvo galebarenje u vidu lova na galebe za koje oni jamačno drže da su delikatesni specijalitet. Ti poštovani Kinezi stvarno za svašta drže da je specijalitet, jednom sam čitao da im je poslastica i gnijezdo od lastavice. Puste lastu, ali joj pojedu gnijezdo. Gotovo sam uvjeren da bi ti luđaci držali i meso koje pripremi moja mater za specijalitet, vjerojatno jer bi se zajebali pa bi smatrali da se radi o lastavičjem gnijezdu jer njeno meso nema ukus po mesu, zapravo nema ukus uopće.

Izdvojeni članak

Lajk naš svakdašnji: Tehnike seksa i učenja na faksu

Galebarenje

Galebarenje je tehnika, taktika, znanje koje se prenosi s koljena na koljeno, u Dalmaciji generacijama. Doduše ta koljena nisu rodbinski povezana, uglavnom se prenosi s koljena starijeg tipa u ranim tridesetima na koljeno dečkića od kojih trinaest, kada ga ovaj stane ohrabrivati ‘Ajde uleti onoj maloj Čehinji, ajde viš kako te gleda’.

Iako je zadnjih godina galebarenje palo u svojevrsnu recesiju ja ću, u svrhu opstanka, podijeliti s čitavim svijetom dalmatinske tajne galebarenja. I naglašavam svim prijateljima iz Kine, koji ovo jamačno čitaju, galebi nisu njam njam, držite se gnijezda lastavica.

Izdvojeni članak

Lajk naš svagdašnji: Razlozi za ostanak mladih u Hrvatskoj

Nomen est galebarenje

Zašto se galebarenje zove baš galebarenje i kada je dobilo to ime nitko sa sigurnošću ne zna. Realno bi se trebalo zvati Čehišarenje, ili Mladomađaricarenje, Njemičarenje i slično. Pretpostavljam da se zove tako pošto dalmatinski galebi, baš poput onih morskih, dugo kruže oko plijena, snimaju ga sa obale, dok se napokon ne zalete po sredlu ili Johannu iz Švicarske, kad se ona i njen jadni zaručnik Bjorn tome najmanje nadaju.

Izdvojeni članak

Lajk naš svagdašnji: Dobar, loš, ZET-ovac

Snimanje terena

Prva faza galebarenja je snimanje terena. Za galeba je dobra terenska povezanost, protok informacija, i stabilna telefonska veza od krucijalne važnosti ( znači izbjegavaju mreže koje se na dalmatinskom zovu ” pome ” ili kojima je direktor domaća životinja ). Potrebno je biti u dobru sa svim recepcionerima, djelatnicima u turističkim uredima i konobarima koji, čim se pojavi nova potencijalna ” žrtva ”, ekspresno dojave lokaciju, dob i stanje partnera.

Pod stanje partnera ne podrazumijeva se nužno je li mala solo ili s tipom, već i kakav je tip, koliki je, na šta jadan liči, i kolike su mu šanse da se kući vrati autobusom.
Dok galeb spremno čeka da se oglasi mobilni telefon on ne gubi vrijeme, već kruži plažama. Pravi galeb dnevno prohoda puste i puste kilometre i ima iznimno razvijene butne mišiće. Iskusniji galebi, prije nego se skrase godinu, dvije, s nekom uvoznom mladom, zaposle i šegrte, naučnike. To su klinci od onih trinaest godina koji za njega pokrivaju određene strateške punktove koje on sam fizički ne stigne progalebariti.

Laganje i poznavanje jezika

Pravi galebi s vremenom savladaju mnoštvo jezika na kojima su sposobni lagati da su vojni piloti na dopustu, doktori koji su se taman vratili iz humanitarne misije u Africi ili rock zvijezde na turneji i slične prozirne pizdarije. Je li je to do toga što Sunce udara u glavu, ili galebi genetski onjuše prostodušne žrtve, te male zaista rijetko posumnjaju da ovaj zagelirani tip koji se okolo sumanuto šeće i vrti glavom k’o da ga je sotona opsjela, nije vodeći inženjer NASA-e.

Poznajem galeba koji je jednoj sestri lagao da je kapetan u američkoj mornarici, a drugoj da je profesionalni borac u službi arapskih šeika, i to sve na izvornom češkom. Kada je otkriven u muljanju obje je lijepo zamolio da čuvaju veoma bitnu državnu tajnu kako je on zapravo dvostruki špijun. Onda je počeo pričati kako mu je drago da je tu strogu tajnu povjerio upravo njima dvjema, sa kojima je u tih deset minuta razvio tako prisan odnos povjerenja da im i stroge državne tajne otkriva. Sve su mu povjerovale te je nastavio graditi još i prisniji odnos, i to sa obje. Majstor.

Izdvojeni članak

Lajk naš svakdašnji: Smiju li roditelji sprječavati obrazovanje djece

Po pičci

Svaki je pravi galeb toliko puta dobio po pičci da je naučio kako i s muškim gostima moraš biti u dobru odnosu, ako ne i boljem nego s njihovim ženama, djevojkama, sestrama, majkama. Rado se svaki ponudi da muža zgodne žene odvede u ribolov, na balote, a putem se i popije koja previše. Recimo jedan je galeb pozvao Mađara da bratski popiju po jednu ljutu u ime nikada prežaljene im Austrougarske. Naravno konobar u službi galeba, našem je momčini točio vodu, a jadnome Kuenu rakiju.

Kad su se ”obojica” izopijali nastavio je širiti dobre međudržavne odnose i s gospođom Kuen, koja je također rado širila, odnose je li. Ujutro je navodno i skuhao juhicu jadnome rogonji. Baš srce od čovjeka. Prijateljstvo se nastavilo dugi niz godina a kada je gospođa Kuen, nakon jednog toplog ljeta, ostala u drugom stanju gospon Mađar je dijete odlučio nazvati po svom velikom drugu sa mora. Lijepo je kad sin nosi očevo ime, je li.

Izdvojeni članak

Lajk naš svakdašnji: Savjeti za buduće studente

Rokovnik

Kako se većina gošća godinama vraća na našu predivnu obalu potrebno je svakako voditi rokovnik. Rokovnik je praktičan iz više razloga, recimo ljeto je kratko, žena je tako mnogo pa si galebi ne dopuštaju da više puta naprave budalu od istih žena, ukoliko postoje friške. Dobro se kloniti onih koje su već poklekle, u svakom smislu te riječi, jer se nemali broj puta dogodio da su se raznorazne Švabice vratile na more s malim koji je isti galebov pokojni did Ante. Tako da pored imena ‘odrađene’ žrtve uglavnom upisuju pluseve, ili samo napišu kratko ‘jebana’.

Nadalje potrebno je napisati i koje je bilo zanimanje kojem se dotična podala. Da se ne dogodi da jedne godine uživa s doktorom, neurokirurgom, koji je u godinu dana eto postao lokalni sudac. Dakle puni zapis iskusnog galeba izgledao bi otprilike ovako: Maria Hjnurson – Švedska, 24 god.- jebana od strane kapetana prekoocenaskog broda ”Mirko”.

Izdvojeni članak

Lajk naš svakdašnji: Prikazujemo li žene kao seksualne objekte

Čelični testisi

Svaki galeb ima baš čelične testise, testisi su to koji i moraju s obzirom na potrošnju biti čvrsti, ali uvijek moraš imati hrabrosti uletiti ženi. Ako ima dobru sisu ništa te na ovom svijetu ne može opravdati. Ni pas koji voli jesti testise, ni muž serijski ubojica pukovnik satnije koji ljetuje sa njom – ništa. Jer kakav si ti to galeb ako odustaješ na prvoj prepreci. Za sve postoji način. Ako treba zvat preko radijske stanice i naredit satniji hitan pokret pošto im je državu napala susjedna Slovačka i nikako ne preporučaš ženama i djeci da odlaze u taj pakao sukoba, onda uzrokuj međudržavni sukob, ali dođi do cilja!

Ukoliko na kilometarskoj plaži leži jedna jedina žena, ti uzmi svoj ručnik i legni se niti centimetar od nje, pošto prosto nemaš gdje drugdje. Ako odbije razgovor riječima da je udata i nezainteresirana kaži da si i ti u braku i pitaj je za savjet. Ako je lezbiljka, i ti si isto, eto super.
Ne prezaj nikad i ni pred čim jer ljeto je kratko, žena je mnogo, a galebarenje ionako lagano izumire. Moramo ga sačuvati za naredne generacije, za naše sinove, gdje god da se oni po bijelom svijetu nalazili.