Pretraga

Lajk naš svakdašnji: Norin poučak

A- A+

Slučaj male Nore angažirao je cijelu Hrvatsku, a Hrvati su prilično ponosni na svoju dobrodušnost. Evo što je iz svega toga naučio Lajk naš svakdašnji te koje poučke možemo svi zajedno izvući. 

Poučak 1. Ljudski život ima cijenu. Cijena je određena ali promjenjiva. Mijenja se po valutnim klauzulama, ovisi o tečajevima burzi, postoje razni grupni popusti, cijena ovisi o previše faktora.

Poučak 2.  Osim što televizior dodaje pet kilograma onima koje na njemu gledamo, nama koji sjedimo ispred malih ekrana dodaje na ljudskosti i suosjećanju. Uzmite papirić i napišite imena svih onih kojima je potrebna pomoć, a njihova priča nije bila u medijima. Zašto njihova imena nisu na papiriću, zašto nisu u srcu? Zar se dobrota aktivira daljinskim upravljačem? Zar se patnja ne računa ako nije bila u medijima? Što ćemo sa ( …nadopuni…) u srcu !


Izdvojeni članak

Lajk naš svakdašnji: Ponos Hrvatske

Poučak 3.  Crkva se milosrđem bavi isključivo i jedino u teoriji. Teoretski su puni dobrote i milosrđa. U praksi pak sve zainteresirane upućuje da se jave na šalter u drugom životu. Uvjerava nas da trebamo biti zadovoljni jer smo bolesni, nesretni ili jednom riječju krotki duhom, blago nam se! Obećanja o velikoj sreći i četrdeset i nešto djevica na onom svijetu trebala bi nam biti dovoljna. Mislite li da su i Norinim roditeljima dovoljna?

Poučak 4.  Koliko god dirljiva i intimna ljudska priča bila, pa čak i kada se radi o životu malog djeteta, političke stranke iskoristit će je za svoju šugavu promociju.

Poučak 5 . Daleko je Amerika. Gdje Vam je sad ta Amerika u koju ste se kunuli? Gdje je sad taj lagodni američki san, smatrate li da tim lagodnim snom sada sanjaju svi nezaposleni i prestrašeni Hrvati, sanjaju li njime i Norini starci?

Poučak 6.  Mali čovjek donirati će novca kojega ima malo, donirat će kada vidi tužnu priču na teveu. Veliki i bogati donirati će samo pred kamerama tevea, inače će prebaciti program na neku drugu priču.

Poučak 7. Živimo u pokvarenom svijetu, to je pravilo. Dobrota je iznimka i priča za naslovnice. Malena Nora je simptom, bolestan je svijet koji živimo. Svi smo mi donekle Nora i ovaj svijet je prema svima nemilosrdan i okrutan. Pomozimo Nori.