Pretraga

Laka na obaraču: Besplatnih udžbenika nema jer ih je pojeo Bandićev pas Rudi

A- A+

Pet tjedana učenici srednjih škola sjede na nastavi bez udžbenika, onih besplatnih koje je još u lipnju obećao gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Neki su srednjoškolci već pisali i par testova, a da pritom nisu imali iz čega naučiti gradivo. Za tu ‘nezgodu’ mnogi krive Bandića. No realno gledajući gradonačelnik, otkad je najavio besplatne učenike, nije naveo kad će se te knjige srednjoškolcima s dvoje ili više braće i sestara dostaviti. Protekli tjedni zapravu su igra živaca u kojoj će ‘najslabiji’ roditelji puknuti pa kupiti knjige i tako napuniti nečiji džep.

– Na brojne upite, udžbenici za sve zagrebačke osnovnoškolce će biti besplatni u 2014./2015., kako je Gradonačelnik i najavio. Također, Grad će osigurati i knjige za srednjoškolce u obiteljima 3 i više djece, glasi objava Milana Bandića na Facebook od 4. lipnja.

Školska godina počela je 8. rujna, a brojni srednjoškolci ni u ovom tjednu na svojim klupama nisu imali knjige kako bi normalno sudjelovali na nastavi. Tek su u ponedjeljak dobili dio knjiga, a kad će ostatak stići – nitko ne zna. Uz to, mnogi su već pisali i nekoliko testova, a da nisu imali iz čega naučiti gradivo i kojeg im se ispitivalo znanje. Doduše, kad malo bolje razmislite, pa gradonačelnik Zagreba nigdje i nije naveo kad će učenici knjige dobiti. Da će to biti na početku školske godine tek je zaključak naivne većine roditelja i učenika.

Izdvojeni članak

Uz razmjenu udžbenika koju organizira Grad Zagreb odvija se i kupo-prodaja, a MZOS o tome ne zna ništa

Tko je rekao na početku školske godine?

Prekjučerašnji susret s majkom petero djece, od kojih je dvoje u osnovnoj i dvoje u srednjoj školi, otvorio mi je oči po pitanju kašnjenja dostave besplatnih udžbenika u srednje škole. Cijela nervozna jer joj dvoje djece sjedi u školi bez knjiga, otišla je u knjižaru i kupila ostatak udžbenik da joj sinovi ne bi zaredali loše ocjene te pred kraj školske godine imali problema. Činjenica da su u knjižari, vidi vraga, police bile krcate udžbenicima za srednje škole, otklonila je sumnju da iste još nisu tiskane niti spremne za dostavu u škole.

Nisam naivno povjerovala u isprike Milana Bandića koji je za petotjedno kašnjenje okrivio zakonske procedure javne nabave, prelazak učenika iz jedne u drugu školu ili nepravovremeno podnošenje zahtjeva od strane roditelja.

Bandićevi izgovori ne drže vodu

Krenete li redom secirati stvari koje je gradonačelnik Zagreba u medijima naveo kao razlog za kašnjenje bit će vam jasno kako se radi o tipičnom srednjoškolskom izgovoru – Nemam zadaću jer mi je pas pojeo bilježnicu. Ili u ovom slučaju nema besplatnih udžbenika jer ih je Bandićev pas Rudi pojeo.

Izdvojeni članak

Alanfordovski apsurd hrvatskog obrazovnog sustava: Svake godine novi udžbenici, a nastavni program nije se mijenjao od ’94.

Prelazak učenika iz jedne u drugu školu tijekom ljeta jedan je od Bandićevih razloga navedenih u isprici roditeljima i djeci. Jesam li samo ja pročitala ‘tijekom ljeta’ ili su se učenici prebacivali u prvih pet tjedana nastave pa je zato stiska s vremenom?

No idemo dalje. Slijedi polaganje polaganje popravnih ispita na koje je izašlo oko dvije tisuće srednjoškolaca i osnovnoškolaca. Popravni ispiti svake godine su se organizirali, pa tako i ove, u ljetnim mjesecima. Čak i od drugog roka popravnih ispita bilo je dovoljno vremena da se zna točan broj onih kojima će besplatni udžbenici biti potrebni.

Osobito zanimljivo je navođenje problema upisa oko 1 500 učenika u srednje škole. Pritom su mi se ponovno na pamet vratile riječi majke petero djece koja mi je rekla kako joj nitko u srednjoj školi nije rekao da treba dodatna papirologija za novopečene prvašiće. Vjerojatno je tako većina roditelja pomislila da se ‘status’ učenika koji je imao pravo na besplatne knjige u osnovnoj, prolongira i u srednjoj školi bez dodatnih komplikacija.

Izdvojeni članak

Neprimjereno: Porno zvijezda osvanula na udžbeniku iz matematike

Igra živaca – roditelji bez strpljenja gube

Posljednjih pet tjedana zapravo traje igra živaca u kojoj sudjeluje Grad Zagreb, roditelji i učenici kao najslabije karike, i izdavači čije su knjige profesori izabrali kao najpogodnije za svoje predmete. Omjer snaga nalikuje onom između likova u ‘Igrama gladi’, a nije teško pogoditi tko je u ovom slučaju Katniss, doduše bez krajnje pobjede.

Bandić je u isprici naveo i da će isporuka udžbenika okončati najkasnije 6. listopada. Kao što rekoh, prekjučer sam srela majku čija djeca ni u utorak 7. listopada nisu dobila sve knjige pa je pohitala u knjižaru. Baš poput nje, vjerojatno su još mnogi roditelji ipak odlučili odvojiti od usta svoje djece te potrošiti više stotina kuna na udžbenike kako bi napokon krenula bez ikakvih ograničenja pratiti nastavu i učiti za testove. Jer ipak od škole će danas-sutra zarađivati i napuniti usta pa nije problem da privremeno budu na dijeti.

Gradonačelnik tvrdi da su besplatne knjige odavno plaćene, pa bi logično bilo da se njegov džep ovim ‘igrom slučaja’ kašnjenjem neće napuniti. No hoćemo li mu i u tome povjerovati? Ako vjerujemo da ništa ne mulja, onda su izdavači ti koji su dobitku jer će se njima u ovoj situaciji brk sigurno omastiti.

Preko čije kralježnice teret ponovno ide? Zna se, roditelja i učenika.

Što u ovom trenutku napraviti? Čekati da ministar obrazovanja iza Božića krene brojati o lošim prosjecima, naredanim jedinicama i o tome kako profesori nisu sposobni učiti našu djecu ili se uputiti u najbližu knjižaru i kupiti knjige koje vašoj djeci nedostaju. Nažalost, treće opcije ovaj put nema.