Pretraga

Liječnik o povećanju satnice Tjelesnog: ‘Mogu ga imati i osam sati tjedno, ali sve dolazi od kuće’

U našem podcastu ugostili smo profesora s Medicinskog fakulteta, specijalista medicine rada i sporta Milana Miloševića koji je, između ostalog, govorio i o zdravim navikama kod djece. Kako smo prema posljednjim podacima pri vrhu u Europi s brojem pretile djece ili djece s prekomjernom masom, dotaknuo se i teme povećanja satnice Tjelesnog u školama. Objasnio je zašto misli da je to bitna, ali ne i ključna stvar koja bi se trebala promijeniti po pitanju aktivnosti, ali i zdravije prehrane kod djece.

kozlić za preskakanje

Foto: Pexels

Svake godine slušamo o tome kako smo kao nacija sve deblji, ali i da naša djeca u tome ne zaostaju. Dapače, oni su pri samom vrhu ljestvice u Europi po pitanju pretilosti ili prekomjerne tjelesne mase.

‘Roditelji očekuju da će škola maltene odgajati djecu’

Da je potrebno nešto hitno učiniti po tom pitanju slaže se i profesor s Medicinskog fakulteta, liječnik i specijalist medicine rada i sporta, Milan Milošević kojega smo nedavno ugostili u našem podcastu.

– Svakako je tu potrebna neka intervencija. Možda da uvedemo više sati Tjelesne i zdravstvene kulture. No, možemo imati i osam sati Tjelesnog tjedno, ali ako vi to doma ne prakticirate i nemate životne navike koje će vam roditelji usaditi to se neće dogoditi samo od sebe. Znači, te životne navike su prvo na roditeljima. I ja sam roditelj i previše vidim da roditelji očekuju da će škola ‘maltene’ odgajati djecu. Znači, ne, mi prvi moramo to promijeniti, rekao je Milošević.

Dodao je i kako su roditelji ti koji moraju napraviti taj prvi korak prepoznavanja u čemu su njihova djeca dobra, bilo da je to plivanje, rukomet ili vaterpolo, bitno je da djeca zavole te sportske aktivnosti. Uz to, kaže Milošević, ključno je da se prakticira mimo Tjelesnog.

@srednja_hr Biste li voljeli imati više Tjelesnog u školi? Pišite nam u komentare, a cijeli podcast pronađite na linku u opisu profila 👆🏻 #srednjahr #tjelesni #tzk #vjezbanje #sport #aktivnosti #skola #ucenici #djeca #mladi #nogomet #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr

‘Učenici za vrijeme odmora onda odu i to naprave, a ne može se zabraniti’

Osim sportske aktivnosti, smatra i kako je prehrana djece ključna u održavanju zdravog načina života. Ali, ponovno naglašava kako se tu roditelji ne mogu osloniti isključivo na škole, a objasnio je i zašto.

– Ja mogu djetetu dati 10 kuna ili 2 eura recimo i ona će pomalo štedjeti i otići će poslije škole kupiti na aparatu za čokoladice, koje inače nisu dozvoljene u školama, ali se nalaze odmah preko puta ceste. Znači vi možete imati fenomenalno opremljene školske kuhinje sa svom hranom koju im možete pripremiti što je sada i tema kako su počeli ovi besplatni obroci, ali što ti to znači kada preko ceste možeš otići i kupiti bilo što drugo. I učenici za vrijeme odmora onda odu i to naprave, a ne može se zabraniti, poručio je Milošević.

Cijeli podcast možete pogledati na našem YouTube kanalu ili u videu ispod.