Pretraga

Ljevaci su često diskriminirani! Evo i neke činjenice koje to povrđuju

A- A+

Procjenjuje se da ljevaci čine pet do deset posto svjetske populacije. Iako katkada posjeduju izraženije psiho – fizičke predispozicije za postizanje poslovnog uspjeha, a k tomu su vrlo često nadareni za kreativne radnje, imaju i neke biološke nedostatke, koje im otežavaju život. Dodatne utege stavljaju im gotovo deseterostruko brojniji dešnjaci, primjerice time što vrlo rijetko u industrijskoj proizvodnji prilagođavaju alatke i druge predmete ljudima kojima su jači lijevi ekstremiteti. Kao rezultat frustracije ljevaka, zbog života u njima neprilagođenom svijetu njima, utvrđen je i Međunarodni dan ljevaka. Taj dan se svake godine obilježava na 13. kolovoza.

Ljevaci su malobrojniji dio svjetske populacije. Procjenjuje se da čine svega pet do deset ukupnog stanovništva na našoj planeti. Mnogobrojna provedena istraživanja sugeriraju da ljevaci imaju neke posebnosti, pa katkada i predispozicije za velike stvari, no i manjkavosti povezanih s psiho – fizičkim zdravljem. Kako u velikoj većini slučajeva većinska populacija diktira pravila, tako je slučaj i s ovim. Predmeti su uglavnom prilagođeni za korištenje desnom rukom. No, tridesetak godina unatrag na našim prostorima, biti ljevakom bilo je teško, pa čak i sramotno. Učitelji u školama za vrijeme Jugoslavije, sugerirali su roditeljima da ljevoruku djecu poduče pisanju desnom, ne iz zlobe, nego kako bi im kasnije olakšali život.

Roditelji su često te savjete i prihvaćali, pa su se djeca morala suočiti s neprirodnim radnjama, što je imalo u nemalom broju slučajeva psihičke posljedice poput mucanja. S druge strane, djeca su se i sramila svoje ljevorukosti iako je jasno da je nisu sama birala.

Donosimo neke činjenice o ljevorukosti, kojima je uzročnik priroda i/ili društvo.

1. Ljevaci su često slabije plaćeni za isti posao koji obavljaju dešnjaci

Na sveučilištu Harvard provedeno je istraživanje koje pokazuje da ljevaci često zarađuju i 10 posto manju plaću od dešnjaka na istom radnom mjestu. Dio dobivenih podataka može se pripisati i statistici da je u prosjeku manji broj ljevaka s fakultetom, nego dešnjaka, kao i činjenica da ljevaci postižu nešto lošije rezultate na testovima iz matematike i čitanja s razumijevanjem.

2. Češće oboljevaju od šizofrenije, a podložni su i drugim zdravstvenim tegobama

Osim što u prosjeku ljevaci češće imaju alergijske reakcije, podložniji su migrenama i nesanici. Uz to genetski kodovi svakako utječu da se netko rodi kao ljevak. No, gen LRRTM 1, koji ima presudan utjecaj na ljevorukost, kriv je i za nastanak šizofrenije kod nekih ljudi.

Izdvojeni članak

Mladić bez ruke diplomirao klavir na Kraljevskoj Muzičkoj Akademiji

3. U engleskom, ali i hrvatskom jeziku ljevorukost sugerira negativnost i naopakost

Englezi tako seksualnu izvanbračnu avanturu u žargonu nazivaju ‘left handed marrige’, a za ljubavnicu kažu ‘left-handed wife’. Svima vam je zasigurno poznata opaska kada se za nekog tko je loše raspoložen, kaže ‘ustao je na lijevu nogu’, a za nekog tko je nespretan često možemo čuti da ‘ima obje lijeve ruke/noge’.

4. Ljevake je lakše prestrašiti

Kroz jedno istraživanje nastojalo se dokazati povezanost jačeg ekstremiteta sa strahom. Eksperiment je uključivao gledanje filma ‘Kad jaganjci utihnu’, pa je utvrđeno da su nakon filma ljevaci naveli mnogo više strašnih scena nego dešnjaci. Znanstvenici da takve okolnosti uzrokuje činjenica da je ljevacima jača desna strana mozga u kojoj se nalazi centar za strah.

5. Veza vraga i ljevorukosti

Izdvojeni članak

[VIDEO] Saznajte zašto su neki ljudi ljevaci

Na mnogim umjetničkim djelima vrag je prikazan kao ljevoruk. Možda je uzrok tomu i činjenica da je u Bibliji 100 puta desnorukost spomenuta u pozitivnom kontekstu, dok je ljevorukost spomenuta svega 25 puta i to svaki put u negativnom kontekstu!

6. Ljevaci su ‘ljutilice’

Dugi niz godina znanstvenici su upoznati s činjenicom da se ljevaci lakše naljute nego li dešnjaci, međutim donedavno se nije znalo koji je tomu razlog. Naposljetku je utvrđeno da kod ljevaka, desna i lijeva strana mozga češće komuniciraju, radi čega se osjećaji i razum učestalije miješaju i uzrokuju konflikt.

7. Zbog neprilagođenosti češće stradavaju u nesrećama

I ovog malog postotka ljevaka svijet se želi riješiti. Ne, doslovno naravno, međutim činjenica da je svijet prilagođen dešnjacima, dovodi do situacije da ljevaci čak pet puta češće stradavaju nesrećama.