Pretraga

Mladić bez ruke diplomirao klavir na Kraljevskoj Muzičkoj Akademiji

A- A+

Da je snaga volje jača od bilo kojeg fizičkog hendikepa, dokazao je Nicholas McCarthy (23), kada je diplomirao na prestižnoj, 130 godina staroj glazbenoj akademiji. Tim činom postao je prvi jednoruki pijanist koji je završio taj fakultet. Mladi muzičar je također i član Britanskog Paraorkestra, a svira glazbu iz nota koje su napisane samo za lijevu ruku.

Od ranog djetinjstva sanjao je o sviranju klavira

Nicholas je još kao dječak odbijen na audiciji glazbene škole, ali tvrdoglav kakav jest, odlučio je pobijediti i dokazati da ga to što je rođen bez jedne ruke ne može spriječiti da ostvari san koji je u njemu otkad zna za sebe.

– To što su me odbili slomilo mi je srce, jer sam oduvijek znao da je to ono što želim raditi. Međutim, nisam htio odustati. Znao sam da će borba biti teška, ali to me učinilo je odlučnijim, kazao je ovaj talentirani mladić.

Kad mu nisu pružili priliku, stvorio ju je sam

Sve što je o glazbi i sviranju naučio na početku, naučio je sam, većinom svirajući po sluhu. Nota za jednoruke svirače nije baš bilo, stoga je to bio jedini način da nauči svirati. Tek sa 14 godina počeo je odlaziti na satove klavira, a ostatak priče je poznat. Profesori su zajedno s roditeljima ostali zatečeni količinom talenta koji je pokazao, a isti je do kraja školovanja itetkako dobro iskoristio.

Postao je prvi jednoruki pijanist koji je diplomirao na prestižnoj akademiji, a time je postao inspiracija za sve ostale učenike, pokazavši da nikakvi fizički nedostaci ne mogu pobijediti talent i snažnu volju. 

Poslušajte kako zvuči svirka pijanista s jednom rukom.