Pretraga

Božinović održao propovijed o okupljanjima mladih: ‘Zadnja stvar koja bi se trebala poticati je represija’

A- A+

S obzirom na povoljno vrijeme, a činjenicu da su klubovi i kafići bili zatvoreni, mladi su se ovog vikenda u gradovima diljem Hrvatske ponovno masovno okupljali na javnim površinama. Kod HNK-a je došlo do tučnjave više ljudi, a na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite danas je ponovno bilo riječi o okupljanjima mladih. Na pitanje zašto policija više ne reagira, načelnik Stožera, Davor Božinović, u poduljem je govoru iznio stav da represija u ovom slučaju ne bi bila ispravna, nego da je epidemija pokazala da mladi nisu bili dovoljno uključeni u život zajednice te da ih se treba educirati za slučajeve krize.

HNK je glavno okupljalište mladih u Zagrebu | foto: srednja.hr

I ovog vikenda održana su okupljanja mladih na otvorenom. Najveći broj njih okupio se na javnim površinama u Zagrebu i kod HNK. Ondje je, prema medijskim izvještajima, došlo i do tučnjave u koju je bilo uključeno više osoba. Iako su na snazi mjere koje zabranjuju okupljanja većeg broja osoba, policija ne sprječava mlade da se druže na otvorenom.

Problem za budućnost

Ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite, Davor Božinović, na današnjoj je konferenciji za medije održao podulji govor o tome zašto policija ne izlazi na teren.

– Prvo, postoji cijeli niz istraživanja, članaka pa i knjiga već otkada je krenula ova pandemija, koje se bave problemima anksioznosti, depresije i zabrinutosti zabrinutosti za budućnost, pogotovo kod mladih ljudi. Mladi u Hrvatskoj, kao uostalom i diljem svijeta, to je lekcija koju smo na žalost na ovaj način naučili tijekom pandemije, očito nisu dovoljno uključeni u život zajednice, kaže Božinović.

Dodaje, to je problem s kojim ćemo se morati baviti u budućnosti, jer ga, smatra Božinović, nije lako rješavati u hodu ili preko noći.

– Ako se sjećate, i na nekim od ovih posljednjih press konferencija smo govorili o potrebi da se obnovi solidarnost unutar zajednice koja bi više trebala poticati da mislimo o drugima, a manje samo o sebi i o svojoj skupini. Kad kažem da ćemo morati izvući pouke za budućnost, to je zbog toga što ovo sigurno nije posljednja kriza pa ni zdravstvena s kojom se bavimo i pogotovo mladi ljudi, na žalost, kroz svoji životni profesionalni vijek, po svemu sudeći i zbog klimatskih promjena i zbog drugih sigurnosnih izazova, neće biti lišeni novih rizika, kaže Božinović.

Izdvojeni članak

Fotografije iz zraka potvrdile: HNK je opet okupljalište mladih

Božinović citirao Nietzschea

Umjesto represije prema mladima, ističe kako je prema mladima potrebno preventivno djelovati.

– Mi i kao Stožer i kao Vlada nastojimo u ovoj situaciji voditi i mlade, voditi i društvo najbolje što možemo kroz tu krizu i kako bismo se pripremili za ono što se već zove postpandemijski svijet i svijet novih izazova koji će biti prepun transformacija kako onih ekonomskih, tako i geopolitičkih, tako i kad je u pitanju naš odnos prema okolišu i naš odnos prema drugim ljudima. S druge strane i ovakve situacije nam očito ukazuju na nužnost pojačanog preventivnog djelovanja nadležnih službi, koje i u ovom slučaju mora biti u određenoj mjeri nužno, ali i oportuno i razmjerno riziku. Dakle, unatoč zagovaranju kažnjavanja, unatoč zagovaranju represije koja se može iščitati iz pojedinih javnih istupa i medijskih nastupa, moramo stvar više orijentirati prema preventivnom djelovanju. Još uvijek smatram da, pa ako hoćete ne samo kao načelnih Stožera, već i kao ministar unutarnjih poslova da zadnja stvar koja bi se u ovakvoj situaciji trebala poticati je represija. Možda nije to nešto što bi trebali u prvu ruku čuti od ministra unutarnjih poslova, ali ja stvarno vjerujem u preventivu, pogotovo u jednoj krizi koja traje ovako dugo. Preventiva koja uključuje i rad nadležnih službi, a u usudio bih se u ovoj situaciji prisjetiti i jedne Nietzscheove misli koja kaže: ‘Nemojte nikad vjerovati ljudima koji imaju moćan refleks prema kažnjavanju’, zaključuje Božinović.