Pretraga

Stručnjakinja za geopolitiku: ‘CEU je na udaru zbog jačanja konzervativnih snaga’

A- A+

Mađarski je parlament prošlog utorka izglasao zakon kojim će Central European Universityju, jednom od najcijenjenijih sveučilišta u Europi, biti onemogućen nastavak rada u Mađarskoj. Od pojave prijedloga izmjene spornog zakona pokrenula se peticija, održan je masovni prosvjed u Budimpešti, a pisma podrške CEU-u pristižu sa svih strana. Poznato je da je CEU osnovao Geoge Soros kao jedan od najpopularnijih financijera i filantropa pa se mnogi pitaju je li netrpeljivost mađarskog premijera Viktora Orbana prema Sorosu stvarni razlog ‘udara’ na CEU. Iz tog smo razloga popričali s dr. sc. Sanjom Tepvčević, stručnjakinjom za geopolitiku, koja se u svojim kolumnama već dotaknula ukidanja privatnih sveučilišta gledajući na to kao geopolitički problem.

Foto: facebook.com/istandwithceu

Prošlog se tjedna na ‘udaru’ mađarske Vlade i premijera Viktora Orbana našlo jedno od najcijenjenijih sveučilišta u Europi. Radi se o Central European Universityju kojem prijeti ukidanje zbog izmjena zakona o visokom obrazovanju koje je u prošli utorak usvojio mađarski parlament.

Točke izmjene zakona sporne su, smatraju mnogi, jer u pomnijoj analizi nailazimo na činjenicu da se uvelike odnose na samo jedno sveučilište u Mađarskoj, a to je CEU. Budući da je javnosti poznato kako je osnivač tog sveučilišta glasoviti financijer i filantrop George Soros, kojeg mađarski premijer Orban baš i ne preferira, postavlja se pitanja ima li kakve veze osobni animozitet između Sorosa i Orbana s potencijalnim ukidanjem CEU-a.

O problemima u kojima se našlo spomenuto Sveučilište, političkoj pozadini i mogućnosti rješavanja situacije porazgovarali smo s dr. sc. Sanjom Tepavčević. Ova stručnjakinja za geopolitiku u svojoj je kolumni za geopolitika.news već nešto pisala o privatnim sveučilištima i CEU-u kroz geopolitičku problematiku pa smo odlučili prodiskutirati s njom o eventualnim uzrocima, ali i posljedicama koje proizlaze iz posljednih zbivanja u Mađarskoj i Europi.

Izdvojeni članak

Mađarski parlament presudio CEU: Od 2018. više neće upisivati studente

Dr. sc. Sanja Tepavčević: ‘Privatna sveučilišta bitno je očuvati u svijetu jer kao neovisna pružaju veće akademske slobode bez kojih nema socijalnog i gospodarskog napretka’

Mnogi su se pitali radi li se o političkom sukobu između Sorosa i Orbana koji je uzrokovao krizu s CEU-om, a Tepavčević smatra kako se u pozadini cijelog sukoba nalazi baš politika. Kaže kako su Brexitom i dolaskom Donalda Trumpa na čelo SAD-a konzervativne snage smijenile liberalnu paradigmu, a premijer Mađarske Viktor Orban jedan je od tih konzervativaca. Međutim, ističe Tepavčević, zanimljiva je činjenica da je Orban svoju političku karijeru započinjao kao liberal.

– George Soros je zadnjih godina često kritizirao politiku Viktora Orbana, njegovu transformaciju iz liberalnog u konzervativnog političara. Osim toga Soros je kritizirao i Donalda Trumpa, i otvoreno financijski podržao kampanju Hilary Clinton, Trumpovu suparnicu na posljednjim predsjedničkim izborima u SAD-u. Trenutak za napad na CEU je izabran upravo sada kad Soros nema podršku Predsjednika i Kongresa, kazala nam je ova stručnjakinja te napomenula kako je CEU na udaru jer načela otvorenog društva na kojima počiva nisu zanimljiva konzervativcima na vlasti.

Naša sugovornica smatra da privatna sveučilišta treba očuvati jer nude veće akademske slobode. Sama je bila studentica i javnog i privatnog sveučilišta pa kaže kako iz osobnog iskustva uviđa brojne razlike.

– Privatna sveučilista je bitno očuvati u svijetu, jer ona, kao neovisna od države, a samim tim i manje ovisna o trenutačnoj politici, pružaju veću akademsku slobodu, bez koje nema niti društvenog, niti socijalnog, niti gospodarstvenog napretka. Razliku između studiranja na državnom i privatnom sveučilistu sam osjetila sama, uspoređujući moju prvu Alma-Mater, Moskovsko Državno Sveučiliste Lomonosov, gdje sam diplomirala, s CEU, gdje sam magistrirala i doktorirala, pojašnjava Tepavčević.

Izdvojeni članak

55 saborskih zastupnika iz raznih stranaka pozivaju CEU da dođe u Hrvatsku

Selidba CEU-a u neku drugu državu značila bi emigraciju čitave znanstvene institucije

Čim je sporna izmjena Zakona koja bi onemogućila djelovanje CEU-u isplivala na vidjelo, neke države ponudile su se kao ‘domaćini’ ukoliko Sveučilište bude prisiljeno preseliti svoje sjedište van Mađarske. I u Hrvatskom saboru krenula je inicijativa kojom je zastupnik SDP-a skupio 55 potpisa za pozivanje CEU-a u Hrvatsku. Tepavčević ističe da će selidba CEU-a zbog njegove tradicije od 25 godina u Budimpešti značiti izbjeglištvo cijele znanstvene institucije, ako do toga ikada dođe.

– Neke Europske članice su ponudile CEU preseljenje, na primjer, trenutačni gradonačelnik Vilniusa, koji je bivši student CEU, ponudio je Vilnius kao novi dom za CEU. Hrvatska bi isto tako mogla ponuditi. Gdje god bi se CEU preselio, to mjesto bi svakako profitiralo gospodarski i socijalno, kao što je i Budimpešta. Ali CEU je utemeljen i postoji u Budimpešti već 25 godina i ovaj grad je dom CEU. Tako da, ako doista dođe do situacije u kojoj se CEU mora preseliti, to će već biti pitanje izbjeglištva ne samo ljudi, nego cijele znanstvene institucije, napominje Tepavčević te nadodaje kako svakako vidi sretan rasplet trenutačnog problema s CEU-om jer su ove izmjene zakona samo još jedan politički trend koji može relativno brzo proći.