Pretraga

Mađarski parlament zakonom zabranio da se u školi raspravlja o gejevima i LGBT temama

A- A+

Viktor Orban, notorni mađarski premijer, u novi je zakon lukavo ubacio odredbu koja bi zabranila promicanje LGBT tema u školi. Upravo je izglasan. Zbog toga su tisuće prosvjednika preplavile ulice Budimpešte. Ovo je, naglasimo, drugi prosvjed protiv mađarskog premijera u posljednja dva tjedna.

LGBT protest mađarska

Prosvjednici ispred zgrade parlamenta na Trgu Lajosa Kossutha u Budimpešti
Foto: Youtube screenshot; Starhidismos

Kako donosi Reuters, mađarski je parlament znatnom većinom glasova izglasao zakon prema kojemu se zabranjuje diskusija o gejevima i LGBT temama u školama. Svatko tko bude dijelio sadržaj kojim se na bilo koji način promiče LGBT zajednica ili promjena spola, kršit će nove zakonske odredbe. To bi se, upozorile us nevladine organizacije, moglo odnositi i na serije, filmove i reklame koje promiču uključivost u tim temama. Više tisuća mađarskih građana jučer je izašlo na ulice Budimpešte, prosvjedovali su protiv tih zakona dok još nisu bili izglasani, piše Reuters.

U školi o gejevima – ništa!

Prosvjednici su na prosvjed ponijeli zastave u duginim bojama kako bi pokazali otpor notornom mađarskom premijeru Viktoru Orbanu i njegovoj sada već tradicionalnoj anti-LGBT politici.

– Ovo je grozno i nehumano. Pokušavaju ljudima oduzeti sva prava. Ovo bi neku djecu doslovno zaključalo u ormar, a trebali bi dobiti priliku za se ‘outaju’, rekla je Dominika Pandzsa, odgajateljica u vrtiću.

Fideszova vlada na čelu s Orbanom zabranu je diskusija o LGBT temama ubacila u novi zakon koji bi strogo trebao kažnjavati pedofiliju. Taj je zakon inače podržala i oporba, a protivljenje zbog pojedinih odredba bi im bilo izrazito politički teško, budući da bi vjerojatno bili okarakterizirani kao advokati pedofila. Najnoviji desant na LGBT populaciju, piše Reuters, nevladine organizacije uspoređuju s ruskim zakonom iz 2013. koji je zabranio propagandu o ne-tradicionalnim seksualnim odnosima, ciljajući na sve koji bi se usudili javno govoriti ili propagirati teme bliske LGBT zajednici.

https://www.youtube.com/watch?v=LN17NmGAJHQ

Drugi prosvjed u dva tjedna

Da je Orban ipak nešto radikalnije no inače krenuo u kampanju za predstojeće izbore koji će se održati iduće godine pokazuje i količina negativnih reakcija koje dobiva od oporbe i građana nezadovoljnih potezima njegove vlade. Ovo je, podsjetimo, drugi prosvjed u dva tjedna potaknut njegovim politikama ili planovima. Nedavno su deseci tisuća građana protestirali po Budimpešti protiv gradnje kineskog sveučilišta koje na svojem centralnom kampusu u Shanghaiju ima čak i – ne šalimo se – školu za špijune, a prema stranim je medijima pod striktnom kontrolom kineske Komunističke partije.

Valja naglasiti i da ovo nije prva anti-LGBT politika koju Orban pokušava provesti otkako je na vlasti. Prošle je godine tako zabranjena izmjena dokumenata za transrodne ljude. Nove su se odredbe odnosile i retroaktivno na one koji su već obavili cijelu proceduru promjene spola. Iako je Ustavni sud to već ocijenio kao neustavno, šteta je preko leđa trans ljudi već počinjenja. Od prošle su se godine morali prisilno ‘outati’ svaki put kad bi negdje predali osobne dokumente jer je – neovisno o izgledu i identifikaciji – na dokumentima stajao spol koji je određen pri rođenju.

Iliberalna demokracija

Ove poteze, napomenimo, valja promatrati kroz širu prizmu Orbanove ideje o iliberalnoj demokraciji. Prije četiri godine donio je zakone kojima je istjerao Srednjoeuropsko sveučilište (CEU), čiji je jedan od osnivača američko-mađarski filantrop George Soros. Jedno od temeljnih načela tog sveučilišta bazira se na tzv. otvorenom društvu, a svake je godine upisivalo studente iz preko sto zemalja svijeta, potičući tako multikulturalnost.

CEU

Ulaz u mađarski kampus Srednjoeuropskog sveučilišta (CEU) u Budimpešti
Foto: Duje Kovačević

Nakon toga nastupila je odluka o ukidanju rodnih studija (eng. gender studies) na mađarskim sveučilištima. To je pogodilo i privatna sveučilišta budući da mađarska država više nije akreditirala te programe pa posljedično ni izdavala diplome ni titule onima koji su diplomirali u tom području. To su, prisjetimo se, pravdali ekonomskim razlozima iako je u Mađarskoj u tom trenutku samo jedno sveučilište – Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) – upisivalo desetak studenata čije su se školarine pokrivale iz državnog proračuna. Svi ostali slični programi financirani su iz drugih sredstava.