Pretraga

Mađari prosvjeduju protiv otvaranja kineskog faksa koji, ne šalimo se, ima školu za špijune

A- A+

Kinesko sveučilište Fudan, inače iz Shanghaija, uskoro bi moglo dobiti svoj mađarski kampus. Slijedi to iz dogovora premijera Viktora Orbana i kineskog predsjednika Xi Jinpinga. Sveučilište je to blisko Komunističkoj partiji, prije deset godina otvorili su i svoju školu za špijune, a izgradnja kampusa mađarske bi porezne obveznike koštala mastodontskih milijardu i pol eura, od čega 1,3 milijarde čini pozajmica kineske vlade. U znak protesta izgradnji kineskog kampusa ulice Budimpešte u subotu je preplavilo oko 10.000 prosvjednika.

slike s prosvjeda na ulicama Budimpešte

Na ulice Budimpešte izašlo je oko 10.000 građana u znak protesta protiv kineskog Sveučilišta Fudan
Foto: Youtube screenshot; Index.hu

Nakon što je tijekom posljednjih nekoliko godina uspio u svom naumu da iz države istjera najbolje sveučilište u regiji – Central European University (CEU) – mađarski premijer Viktor Orban najavio je osnivanje Kineskog sveučilišta. Građani su tome poslali jasnu poruku – ne.

Izdvojeni članak

Tužan prizor ispred CEU-a: Nakon što ih je Orban otjerao, kamioni sele stvari u Beč

Kinesko sveučilište umjesto smještaja za siromašne

Kako piše Deutsche Welle, oko 10 tisuća ljudi u subotu je marširalo ulicama Budimpešte u znak protesta gradnji elitnog kineskog sveučilišta na teritoriju glavnog grada. Naime, prema planu koji je u travnju iznio ozloglašeni mađarski premijer, gradnja kampusa Sveučilišta Fudan inače smještenog u Shanghaiju, mađarske porezne obveznike koštala bi mastodontskih milijardu i pol eura.

Većinu iznosa za prvo kinesko sveučilište u Europi, preciznije, 1,3 milijardu eura, kineska vlada dala bi mađarskoj u vidu pozajmice, a kampus veličine 500.000 četvornih metara Mađarima ne bi donio ikakve vidljive beneficije u vidu, primjerice, otvaranja radnih mjesta ili prodaje materijala. Kampus bi prema planu, naime, trebali graditi radnici iz Kine koristeći materijale uvezene iz svoje zemlje.

Na području koje se danas garantirano obećalo kineskim vlastima za potrebe gradnje kampusa, originalno se planirala izgradnja subvencioniranog, jeftinijeg smještaja za učenike i studente slabijeg socio-ekonomskog statusa. To se posebice odnosi na velik broj doseljenika iz ruralnih mađarskih sredina, koje teritorijalno pokrivaju veći dio zemlje.

Imaju i svoju školu za špijune

Sveučilište Fudan, gradnja čijeg bi se prvog kampusa van Kine mogla završiti za tri godine, glasi za jedno od najbolje kineskih sveučilišta. No, prema podacima do kojih su došli istraživački novinari, Fudan nikako nije samo to. Sveučilište bazirano u Shanghaiju predstavlja jednu od važnijih baza za regrutaciju sljedbenika Komunističke partije. Konkretno, prema podacima koji su pušteni u javnost, piše grupa istraživačkih mađarskih novinara Direkt36, više od četvrtine studenata i zaposlenika Sveučilišta Fudan članovi su Partije.

Dodatno, prenosi Direkt36, njihov sveučilišni institut za međunarodne studije dugi niz godina surađuje s kineskim obavještajcima. Koliko bizarno to može izgledati govori i činjenica da je prije deset godina Sveučilište Fudan osnovalo svoju ‘špijunsku školu’. Prije otprilike dvije godine iz statuta Sveučilišta izbačene su reference na slobodu misli i autonomiju glede akademskog istraživanja. Zamijenila su ih, prigodno, obećanja da će Sveučilište slijediti vodstvo Komunističke partije.

Otjerali najbolje sveučilište u regiji

Izgradnju kampusa prvog kineskog sveučilišta u Europi svakako treba promatrati kroz širi akademski kontekst u Mađarskoj. Prije nešto više od četiri godine krenuo je Orbanov udar na Central European University (CEU). Srednjoeuropsko sveučilište, po brojnim pokazateljima među najboljima u regiji, a najpoznatije zbog velikog broja stipendija, na meti mađarskog premijera našlo se, službeno, zbog toga što nema kampus u zemlji iz koje dolazi.

Izdvojeni članak
CEU

Europski sud presudio u korist Soroševog sveučilišta. Pravnica nam objašnjava što to znači

CEU je, naime, registriran u saveznoj državi New York, a kampus je u toj državi dobio tek nakon što je Orban novim zakonskim odredbama priprijetio da će, u protivnom, morati iseliti iz Budimpešte, u kojoj su proveli 25 godina. Pravi su razlog animoziteta mađarskih vlasti prema Srednjoeuropskom sveučilištu mnogi identificirali upravo u činjenici da je jedan od osnivača i najveći financijer te institucije upravo George Soros, američko-mađarski Židov i filantrop. Orbanovoj ideji ‘iliberalne demokracije’ zasmetale su, među ostalima, poznata zaklada Otvorenog društva kao i brojne liberalne te lijeve nevladine organizacije koje financije nerijetko dobivaju od Sorosa.

Europski sud pravde u listopadu prošle godine presudio je u korist CEU-a. Zaključili su da se Orbanova zakonska reforma iz 2017., temeljem koje je Soroševo sveučilište i istjerano iz Budimpešte u Beč, prekršilo niz odredbi Povelje o temeljnim pravima Europske unije. Tada smo razgovarali s mladom stručnjakinjom za komparativno ustavno pravo i doktorandicom CEU-a Teodorom Miljojković, a ona nam je pojasnila što ta odluka uopće znači za Mađarsku.