Pretraga

Maestralan govor varaždinskog maturanata samo je jedna u nizu pozitivnih vijesti koje su obilježile lipanj

A- A+

U đačkom svijetu dolazak lipnja posebno se pozdravlja, s obzirom na to da sa sobom donosi i kraj školske godine. No osim po tome, šesti mjesec pamtit ćemo i po mnoštvu pozitivnih događaja koje smo popratili i na našem portalu. Ovogodišnji Oskar znanja dugo će se prepričavati zbog briljantnog govora varaždinskog maturanta, baš kao i izvanredni uspjesi naših učenika na međunarodnim natjecanjima.

Iako su vremenske prilike u lipnju bile poprilično prevrtljive, sam šesti mjesec donio nam je puno pozitivnih vijesti. Evo koje smo izdvojili u našem mjesečnom pregledu.

Briljantnim govorom maturant se potrudio da ovogodišnji Oskar znanja konačno netko zapazi

Izdvojeni članak

[VIDEO] Najuspješniji ovogodišnji učenik održao maestralan govor u kojem nije štedio politiku, medije, profesore i NCVVO!

U četvrtak i petak Agencija za odgoj i obrazovanje najuspješnijim je hrvatskim učenicima na državnim i međunarodnim natjecanjima u znanju, glazbi i plesu dodijelila Oskare znanja. U prvoj kategoriji ove je godine dodijeljeno 307 Oskara znanja od čega njih 212 za prva mjesta na državnim natjecanjima u znanju te njih 95 za uspjehe na natjecanjima međunarodnog karaktera. Oskare znanja u području glazbe i plesa primilo je 165 učenika i studenata.

Među najuspješnijima na natjecanjima znanja istaknuo se Ilija Srpak, varaždinski maturant i dobitnik pet Oskara koji se svojim govorom pobrinuo da ovogodišnja dodjela nagrade ne prođe nezapaženo, kako to obično bude. Osvrnuo se na boljke obrazovnog sustava koji potiče prosječnost, medije koji su izvrsne učinili nevidljivima te NCVVO zbog brojnih propusta na maturi. Govor koji je zaslužio ovacije prepune dvorane Ekonomskog fakulteta možete poslušati u nastavku.

Jedan od najuspješnijih hrvatskih učenika danas je uspješan student na Cambridgeu

Po svog Oskara u Zagreb je iz Cambridgea stigao i Adrian Beker, jedan od najuspješnijih hrvatskih učenika u natjecanjima znanja u posljednjih nekoliko godina. O Adrianu smo ovoga mjeseca objavili veću priču u kojoj nam je pojasnio kako izgleda studiranje na jednom od najboljih sveučilišta svijeta, a otkrio nam je i kako se on ondje snašao. Čitav članak možete pročitati ovdje.

Priča o Petru: Pravom prvaku koji je Hrvatsku u svijetu proslavio znanjem

Izdvojeni članak

Dok svi bruje o Svjetskom, mi donosimo priču o Petru: Pravom prvaku koji je Hrvatsku u svijetu proslavio znanjem

Među uspješnijim učenicima na natjecanjima, ove se godine našao i Petar Nizić-Nikolac, učenik XV. gimnazije Zagreb. Petar je ove godine osvojio četiri Oskara znanja koji su mu dodijeljeni zbog uspjeha na međunarodnim natjecanjima u matematici.

S Petrom smo o njegovim uspjesima, interesima i planovima porazgovarali i napisali veću priču koju možete pročitati ovdje.

Dodjela nagrade Luka Ritz Vinkovčanki je bila važnija čak i od mature iz Biologije

Osim Oskara znanja, u lipnju su dodijeljene i nagrade Luka Ritz, vrijedno priznanje koje već desetu godinu zaredom odlazi u ruke učenika koji svoju okolinu čine boljim mjestom za život.

U kategoriji srednjoškolaca nagrađena je maturantica Dora Svitlanović iz Vinkovaca, kojoj je ovo priznanje toliko važno da je odlučila ‘preskočiti’ i maturu iz Biologije. Od osnovaca, nagradu je dobio Luka Radovanović iz Solina. Zbog velikog broja prijava dodijeljena su i posebna priznanja, a novost je da su ove godine podijeljene i novčane nagrade prijavljenim školama. Fotogaleriju i izvještaj s ovog događaja možete pročitati na poveznici.

Briljantni uspjesi hrvatskih školaraca na međunarodnim natjecanjima

Izdvojeni članak

Nevjerojatna priča sa Svjetskog prvenstva: Hrvatska već ima dvije zlatne medalje!

Tijekom lipnja čak četiri su nas puta obradovale vijesti o uspjehu hrvatskih školaraca na međunarodnim natjecanjima. Robotičari su briljirali na prestižnom svjetskom robotičkom natjecanju RoboCup u Montrealu. Svoje znanje i sposobnosti prethodno su pokazali i na Euro RoboCupu u Italiji, održanom u Italiji, gdje su se okitili zlatnim medaljama u dvije od četiri kategorije u kojima su nastupili.

Osim robotičara, briljirali su i fizičari. Na Europskoj olimpijadi iz tog predmeta, EuPho ’18, sudjelovalo je petero naših učenika. Najbolji od naših predstavnika bio je Domagoj Perković, učenik trećeg razreda III. gimnazije u Splitu, a brončanu medalju osvojio je Ilija Srpak, učenik četvrtog razreda I. gimnazije u Varaždinu. Osim ove nagrade, Ilija je osvojio još jednu – onu za fair play. O čemu je riječ, doznajte ovdje.

Sveučilište u Zadru pokrenulo je novi preddiplomski studij 

Odjel za lingvistiku Sveučilišta u Zadru od slejdeće akademske godine pokreće novi preddiplomski dvopredmetni studij pod nazivom Language and Communication in a Multilingual Society / Jezik i komunikacija u višejezičnom društvu. Studij će se izvoditi na engleskom i hrvatskom jeziku, a namijenjen je svima zainteresiranima za interdisciplinarno proučavanje jezika i komunikacije. Više o ovoj vijesti doznajte na poveznici.

Zamjenik gradonačelnika godinu dana volontirao samo kako bi učenici imali besplatne udžbenike

Emil Priskić, zamjenik gradonačelnika Opatije, u predizbornoj je kampanji obećao da će prvu godinu svog mandata volontirati. Tako je i bilo, umjesto plaće od 14.000 kuna, primao je volontersku naknadu od 5.000 kuna, a sve u svrhu toga da bi Grad Opatija osnovnoškolcima mogao osigurati besplatne udžbenike. Opširinije čitajte na linku.

Studenti s Cvjetnog za baku koja skuplja boce prikupili gotovo 20.000 kn

Izdvojeni članak

Golemi uspjeh studentske akcije: Za bolesnu baku koja skuplja boce prikupili gotovo 20.000 kn

Za baku koja redovito u okružju studentskog doma ‘Cvjetno’ skuplja plastične boce i limenke, a koja sada ide na operaciju pa to više neće moći raditi, studenti su odlučili prikupiti novčane donacije.

U želji da joj tako olakšaju svakondevicu, pokrenuli su plemenitu humanitarnu akciju. Toj su se akciji odazvali mnogobrojni, o njoj su izvjestili gotovo svi mediji, a u konačnici je za baku prikupljeno nevjerojatnih 20.000 kuna.

Nastavnici i učenici zagrebačke gimnazije dirljivom se gestom oprostili od dvoje profesora

Posljednje dane u I. gimnaziji Zagreb sredinom su lipnja proveli nastavnici Đuka Francuz i Marija Petričec. Njihovi kolege profesori i brojni učenici potrudili su se da ih pamte do kraja života. Priredili su im kratki glazbeni program, a profesori su im otpjevali dvije pjesme – ‘Bokeljsku noć’ i slavonski bećarac. Uz to, s ograde prvog kata visio je transparent natpisom ‘Voli vas I. gimnazija’ .

Kako je to sve izgledalo možete doznati ovdje.

Novac za maturalnu haljinu poklonila djeci oboljeloj od raka

Izdvojeni članak

Novac za maturalnu haljinu poklonila djeci oboljeloj od raka i umjesto naklona do poda ‘zaradila’ ruganje

Nije vijest iz Hrvatske, ali u lipnju nas je svakako obradovala.  Lejan Kozlić učenica je završnog razreda Osnovne škole ‘Hamdija Kreševljaković’ u Kaknju, gradu u središnjoj Bosni i Hercegovini.

Običaj je ondje, baš kao u Hrvatskoj nakon srednje, završetak osnovne škole obilježiti maturalnom zabavom.

I dok većina djevojaka tada po prvi puta odijeva svečanu toaletu i štikle, Lejan je iz dirljivog razloga odlučila odjenuti majicu i traperice – novac za odjeću darovala je djeci oboljeloj od raka.