Pretraga

[Video] Jedan od najboljih hrvatskih učenika ikad otkrio kako se priprema za ispite

A- A+

U jedanaestom podcastu ugostili smo Iliju Srpka, najmaturanta 2018. i trenutnog studenta prirodnih znanosti na Cambridgeu. Između ostalog, otkrio nam je kako se priprema za ispite te dao nekoliko prijedloga za učenje.

Iliju Srpka Marko je pitao kako uči, a on je odgovorio na nekoliko primjera.

Izdvojeni članak

[Video] Ilija Srpak: Matura treba biti još teža, a pragovi viši

Za povijest bi u srednjoj školi primjerice počeo učiti tri dana prije ispita. Prvi dan bi dobro sve pročitao i vidio što je bitno, a što nije. Sljedeći dan pročitao bi tekstove koji su najbitniji, a zadnji dan hvatao je ključne događaje i i imena, rekao je.

– Mislim da je to individualno, ali meni najbolje radi tako da više puta pročitam tekst i to različitim intenzitetom, rekao je.

Kad je riječ o matematici, znao je gradivo prolaziti ranije nego na nastavi, ili zbog natjecanja ili jer ga je zanimalo. Prvo bi prošao kroz udžbenik, potom bi pogledao zadatke s nastave i iz udžbenika. Zadatke ne bi rješavao ako ih je u glavi znao riješiti.

– Jednom kad sam siguran da za svaki tip zadatka mogu smisliti rješenje onda kaže ok, sad sam spreman, kaže Ilija i dodaje da nema prevelike mudrosti u tome.

Što nam je točno Ilija rekao možete pogledati u videu, a za više zanimljivog sadržaja pretplatite se na naš YouTube kanal.

Cijeli podcast pogledajte ovdje