Pretraga

Maturanti na 4 dana klupe zamijenili kuhinjom i barom: ‘U novom kurikulumu naglasak će biti na praksi’

A- A+

Protekla četiri dana maturanti 25 strukovnih škola diljem Hrvatske natjecali su se u izradi jela i koktela, prezentiranju destinacije te u vještinama posluživanja, ukratko – poslovima koji ih očekuju po završetku srednje škole. Zlatne medalje i vrijedne nagrade dodijeljene su učenicima iz Čakovca, Zaboka, Makarske, Biograda na Moru i Sinja.

Učenici završnih razreda iz 25 hrvatskih strukovnih škola protekla su se četiri dana okupili u splitskom hotelu Amphora na natjecanju ‘Gastro kreiraj sam’. Natjecali u izradi jela i koktela, prezentiranju destinacije te vještinama posluživanja.

Vjerna simulacija radnog mjesta

Sigurnost školskih klupa tako su zamijenili vjernom simulacijom radnih mjesta te dokazali kako su spremni za tržište rada. Na otvaranju natjecanja ravnatelj Turističko ugostiteljske škole Split, Ivo Bilić, učenicima je poručio da se opuste, ‘razmišljaju izvan kutije’ i naglasak stave na održivost, koja je budućnost globalnog gospodarstva. Državni tajnik Ministarstva turizma i sporta, Tonči Glavina, oduševio se formatom natjecanja i poručio da je to smjer kojim bi obrazovanje trebalo ići.

– Čestitam učenicima koji su sudjelovali na natjecanju u sklopu projekta Uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva FitSplit. Vlada i Ministarstvo, kroz šest centara kompetentnosti u turizmu, ulažu preko sedamdeset milijuna eura iz fondova EU u suvremenu infrastrukturu i programe obrazovanja. Na taj način, osiguravamo vrhunske kadrove za naš turizam i ugostiteljstvo, poručio je Glavina.

Posljednjeg dana natjecanja, stručni žiri u kojem su, među istaknutim profesionalcima iz struke, bili i Hrvoje Zirojević, Toni Miloš, Antonio Mišćin, Toni Boban, Jure Vojković, Matea Dorčić, Ivana Vladović i Alijana Vukšić, zlatne medalje i vrijedne nagrade dodijelio je učenicima iz Čakovca, Zaboka, Makarske, Biograda na Moru i Sinja.

– Ovo natjecanje pokazuje smjer u kojem je krenula modernizacija strukovnog obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva, a u kojoj će uz nove kurikulume naglasak biti na kreativnosti i kompetencijama stečenim praksom. Čestitke osvajačima medalja, ali ujedno i svim natjecateljima i njihovim mentorima koji su kroz ovo natjecanje zaista pokazali zavidne kompetencije, riječi su Tomislava Đonlića, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko- dalmatinske županije uz čiju je podršku organizirano natjecanje.

Izdvojeni članak
kokteli na junior barmen cupu

Bez škole nema zanata: Pogledajte radove učenika ugostitelja na natjecanju za mlade barmene

‘Nositelji pozitivnih promjena u društvu’

Stipe Čogelja, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana ističe da kroz ‘ovakav pristup obrazovanju, činjenicu kako je turizam naša najsnažnija gospodarska grana možemo iskoristiti i za jačanje drugih sektora gospodarstva poput poljoprivrede, tehnologije ili znanosti’.

– Ovi mladi ljudi i njihovi mentori će, siguran sam, biti nositelji pozitivnih promjena u našem društvu, rekao je Čogelja.

Uz to što su se natjecali, učenici su imali prilike sudjelovati i u kostimiranim interpretacijskim turama te razgledati Split i okolicu i tako upoznati manje poznate detalje dalmatinske povijesti. Hotel u kojem su se studenti natjecali učenicima iz Čakovca, pobjednicima discipline prezentacije destinacije, poklonio je i dva besplatna noćenja u terminu po njihovu izboru.

– Svi se sudionici slažu kako će nakon ova četiri dana, uz medalje i nagrade, iz Dalmacije prvenstveno ponijeti predivne uspomene kojih će se dugo sjećati te jedinstveno iskustvo, neophodno za natjecanje na tržištu koje ih čeka kada napuste okrilje škole, poručila poručila je voditeljica promidžbe i vidljivosti Fit Split RCK, Andrea Bilandžić.

Izdvojeni članak
raise the bar youth

[VIDEO] Predstavljeni rezultati istraživanja provedenog među učenicima i djelatnicima srednjih ugostiteljskih škola

Tko su najbolji?

U nastavku možete vidjeti listu najboljih učenika na ovom natjecanju:

Disciplina: ‘Kreiraj sam – Turistička destinacija’

1. Lara Marvin i Gita Lajtman, Ekonomska i trgovačka škola, Čakovec
2. Mia Fidler i Helena Perić, TUŠ Split
3. Lea Husanović i Juraj Županec, Srednja škola Zabok

Disciplina: ‘Kreiraj sam – Cocktail s potpisom’

1. Antea Bogdan i Marinela Pavlinović, SSŠ Makarska
2. Valentina Mateša i Niko Šupe, TUŠ Šibenik
3. Nika Rodić i Andrija Šopec Kuzminski, UTU Zagreb

Disciplina: ‘Kreiraj sam – Tko će brže, tko će bolje’

1. Renato Domazet Lošo i Ante Krolo, SSŠ bana Josipa Jelačića, Sinj
2. Lea Vrvilo i Ema Omerović, SSŠ Blaž Jurjev Trogiranin
3. Patrik Čudina i Noa Rudić, SŠ Biograd na Moru

Disciplina: ‘Kreiraj sam – Jelo s potpisom’

1. Dominik Škalec i Mauro Car, SŠ Zabok
2. Iva Jakoliš i Ante Mihovil Končevski, TUŠ Šibenik
3. Stjepan Botić i Anamarija Mladinić, SSŠ Blaž Jurjev Trogiranin

Disciplina: ‘Kreiraj sam – Postava stola za svečani menu’

1. Renato Katuša i Ante Zupčić, SŠ Biograd na Moru
2. Anđela Zebić i Lara Barać, SSŠ bana Josipa Jelačića, Sinj
3. Noel Popović i Mateo Gavrić, ŠTUT Pula