Pretraga

Maturanti osmislili mjere kojima će Vlada smanjiti nezaposlenost i povećati BDP!

A- A+

Već godinama se naša država bori s nezaposlenošću, a gorući je problem i sve veći broj mladih koji odlaze iz države ‘trbuhom za kruhom’. Prepoznali su to i maturanti Prve ekonomske škole u Zagrebu koji su osmislili čak 25 mjera kojima bi se nezaposlenost smanjila, a državna blagajna napunila. Imaju silnu želju iste te mjere predstaviti premijeru Oreškoviću i predsjednici Grabar-Kitarović.

Maturanti Prve ekonomske škole/ privatna fotografija

Sve je krenulo u malenoj učionici broj 26 u prostorima škole. Sedmero maturanata: Tina Tandara, Martina Klasić, Katarina Badrov, Lucija Perković, Filip Maloča, Dino Čović i Dominik Dragušica okupili su se pod mentorstvom profesorice geografije, Sanje Pintarić i osmislili mjere za smanjenje nezaposlenosti, na kojima su marljivo radili čak pola godine. 

Ničega, kažu, ne bi bilo da profesorica nije prepoznala njihove vještine iz ekonomije i pružala im potporu te bila uz njih kada su ih ostali pokušali sputavati.

Izdvojeni članak

Mjere zapošljavanja smanjile nezaposlenost mladih za 20 posto

I mladi detektiraju probleme u državi te nude rješenja

Da nisu svi mladi lijeni, nezainteresirani i neaktivni odlično pokazuje i ovaj primjer. Ovim je učenicima najvažnije bilo dokazati kako i mladi ljudi imaju određeno mišljenje o nekim stvarima koje se događaju u državi i kako su itekako sposobni ponuditi rješenja za probleme koje sprječavaju razvoj Hrvatske. 

– Po našem mišljenju mlade bi se više trebalo pitati o nekim stvarima vezanim uz državne probleme jer nama ipak ostaje Hrvatska i mi se isto želimo potruditi da svi u Hrvatskoj žive boljim životom, kazala nam je maturantica Tina. 

Rezultat takvog razmišljanja su ovje mjere. Svoje ideje oblikovali su u prezentaciju koju su prezentirali pred nastavničkim vijećem Prve ekonomske škole, profesorima i roditeljima. Iako su imali generalnu podršku, kažu kako je ipak bilo profesora koji ih nisu podupirali, a tijekom njihovih 6 mjeseci rada i prezentiranja, isti su se vrlo nekulturno prema njima odnosili.

Izdvojeni članak

Poticaji od deset tisuća kuna za rad mladih na selu i otocima

Drugačiji način poticanja poljoprivrednika i obrade zemlje 

Od najbitnijih načina smanjenja nezaposlenosti navode poljoprivredu i stvaranje boljih uvjeta za one koji se njome bave. Smatraju kako država nepravilno dodjeljuje poticaje po hektaru, umjesto jedinici proizvodnje. 

– Ministarstvo poljoprivrede trebalo bi napraviti natječaj na kojem će dati poticaj za određenu količinu hektara proizvodnje nekog dobra, objasnili su i dodali kako bi prednost imali oni koji imaju veće prinose po hektaru, a sve bi ovisilo o potražnji određenih dobara u Hrvatskoj. 

Smatraju i kako je previše neobrađene zemlje u Hrvatskoj, a jedan od načina smanjenja nezaposlenosti je i uvođenje poreza na neobrađenu zemlju.

– Time bi se prisililo poljoprivrednike da obraduju zemlju i stvaraju dobra koja bi ojačala Hrvatsku proizvodnju i BDP. Ukoliko nisu u mogućnosti sami obrađivati zemlju poljoprivrednici bi ju trebali dati u najam onima koji to žele i mogu pa makar i po niskim cijenama. Ovdje isto ubrajamo i državu koja u vlasništvu ima veliku količinu poljoprivrednih zemljišta, a ne obrađuje ih. Ukoliko ih ne odrađuje i nema namjenu za tu zemlju država treba dati poljoprivrednicima priliku da tu zemlju otkupe ili uzmu u najam makar i po cijenama nižim od tržišne vrijednosti, kažu maturanti.
Smanjiti treba i izvoz drvnih sirovina i našim poduzetnicima omogućiti domaću sirovinu za obradu, rekli su nam.

Poticati informatičare, izgradnju medicinskih objekata i sportaše 

Kada je ministar Šustar gostovao u jednoj vukovarskoj osnovnoj školi, učenici su ga upitali koju školu upisati ako se uspješno žele zaposliti u Hrvatskoj. On im je rekao bilo što što ima veze s informatikom ili tehničkim znanostima. Važnost informatičara prepoznali su i ovi maturanti koji kažu kako onima koji se bave tim zanimanjem treba dati i određene povlastice. 

– Naši informatičari cijenjeni su i rade u najvećim kompanijama svijeta. Kako bi još više podržali one koji žele se baviti informatikom i osigurali da oni i njihovo znanje ostanu u Hrvatskoj moramo im osigurati i bolje uvjete za rad, na primjer davanjem kredita po povoljnijim uvjetima, kaže nam Tina. 

Ulagati se treba i u zdravstveni sustav, što je još jedna od njihovih mjera. Smatraju kako bi na određene načine trebalo privući strance na liječenje kod nas, što bi se moglo postići otvaranjem privatnih klinika, medicinskih toplica, stomatoloških ordinacija, rehabilitacijskih centara i klinika za plastičnu kirurgiju. Tako bi se zaposlio veći broj medicinskih stručnjaka. Potrebno je i smanjiti trajanje specijalizacije, a bolnicama bi umjesto liječnika, kao i u svijetu, upravljali menadžeri školovani za upravljanje poslovnim subjektima . 

Smatraju kako je važno i promijeniti način financiranja sportaša te kako previše novca odlazi u financiranje nogometa. 

– Trebala bi se uvesti kategorizacija sportaša putem uspjeha i rezultata drugim riječima koliko uspjeha ostvarite toliko novaca dobivate, objašnjava Tina.

Prostituciju treba legalizirati i u Slavoniji organizirati Oktoberfest 

Jedan od načina koji mogu donijeti prihode državi jest, smatraju ovi maturanti, legalizacija prostitucije. Svima je jasno da prostitucija postoji i da se po procjenama od nje u Hrvatskoj zaradi 1,2 milijarde kuna, pa kažu kako bi se ona trebala legalizirati u jednom dijelu države ili nekom gradu kako bi se kontrolirala. 

– To rade Slovenija, Nizozemska, Njemačka i brojne druge zemlje. Prvim zanatom na svijetu u Hrvatskoj bavi od 3000 do 5000 ljudi, uglavnom žena. Kada bi se prostitucija legalizirala i kontrolirala, a osobe koje se bave njom zdravstveno pregledavale, ne samo da bi zaštitili njih već i osobe koje se odluče koristiti njihovim uslugama, kažu maturanti. 

Njihova ideja za punjenje proračuna je i hrvatski Oktoberfest. Munchen od Oktoberfesta zaradi nešto više od osam milijardi kuna u mjesec dana pa su se upitali i zašto da se takav događaj odvija samo u Njemačkoj. 

– Naši proizvodi kao što su kulen, pršut, špek, čvarci, domaće kobasice, masline, vino daleko su ispred onih u Njemačkoj. To su sve proizvodi vrhunske kvalitete i već postaju poznati u svijetu. Kako bi ubrzali taj proces ovakav događaj sličan Oktoberfestu bio bi idealno rješenje za promoviranje naše domaće kuhinje. Ne samo da bi privukli brojne turiste već bi mogli i produžiti turističku sezonu, a ujedno da turisti imaju vise razloga doci u Slavoniju. Ovako bi ojačali turističku posjećenost Slavnije, ubrzali prodaju proizvoda i povećali potražnju, zaključuju maturanti Prve ekonomske škole. 

Želja im je svoje mjere prezentirati premijeru, potpredsjednicima vlade, predsjednici i naravno svim ostalim državnim dužnosnicima, te se do njih ovim putem trude doći. Držimo fige da uspiju, Hrvatskoj pod hitno trebaju promjene u ovom segmentu!