Poticaji od deset tisuća kuna za rad mladih na selu i otocima

Mladi će se liječnici stimulirati s deset tisuća kuna dodatka na plaću za rad u ruralno-planinskim područjima i na otocima. Pripremaju se i stambeni krediti sa sufinanciranim kamatama za mlade doktore i medicinske sestre, a predviđeni iznos je tri milijuna kuna u sljedećoj godini. Povoljnim se kreditima planira zadržati medicinsko osoblje u Hrvatskoj, a dugoročni je plan i ujednačavanje uvjeta u bolnicama, kako bi se postigli radni uvjeti kao u zemljama u koje doktori i medicinske sestre odlaze.

U blizini Malog Stona Foto: Marko Matijević|srednja.hr

Kvalitetnom idejom i poslovnim planom ostvarite 25 tisuća kuna poticaja

Stimulacija od 10 tisuća kuna dodatka na plaću za rad u ruralno-planinskim područjima i na otocima, kao i priprema stambenih krediti sa sufinanciranim kamatama za mlade doktore i medicinske sestre najavljeno je u Ministarstvu zdravlja, prenosi Večernji list.

Za stambene se kredite predviđa tri milijuna kuna za sljedeću godinu, kako bi se medicinsko osoblje zadržalo u Hrvatskoj. Dugoročni je plan i postizanje ujednačenih uvjeta u bolnicama, kako bi u Hrvatskoj zavladali radni uvjeti koji motiviraju mlade liječnike na odlazak iz zemlje. Jedan od načina da se doktore zadrži u Hrvatskoj je i novi pravilnik o dopunskom radu liječnika, koji dodatnu zaradu dopušta onima koji rade bolje i više, a istovremeno štiti i javno zdravstvo, smatra pomoćnik ministra zdravlja, prof. Dragan Korolija Marinić.

Ovo je i poticaj za skraćivanje lista za čekanje i uređenje redovnog radnog vremena u bolnicama, jer dopusnice ne mogu dobiti liječnici s odjelima koji imaju preduge liste čekanje, smatra ministar Varga. Između 35 i 40 posto liječnika zadovoljava oba uvjeta za dopunski rad, izračuni su Ministarstva zdravlja, a uvjeti su da je ostvaren najmanje prosječan učinak iz djelatnosti u kojoj traži odobrenje i da je u prethodnoj godini ostvaren veći prosječni učinak u kunama od visine njegove prosječne bruto plaće u tom razdoblju, pomnožene s koeficijentom djelatnosti.

Odgovori