Pretraga

Maturanti spremaju pobunu: ‘Odgodite i druge ispite mature’

A- A+

Dok je nekim maturantima svejedno što se ispit iz hrvatskog jezika odgodio za petak, drugima je ovo poremetilo planove za učenje matematike. Mnogi maturanti sada su frustrirani zbog pomicanja datuma koji su već dugo vremena poznati svima, pa su čak pokrenuli incijativu na Facebooku da se nadolazeći ispit iz matematike pomakne za 7. lipnja. Osim matematike, počele su nicati i grupe koje pozivaju da se odgodi hrvatski jezik, te ostali ispiti mature. Revoltirani maturanti čak su napravili ‘event’ na Facebooku, jer se žele okupiti na glavnim hrvatskim trgovima kako bi ‘pokazali nadležnima da se ne mogu igrati s njima kao lutkicama’. 

Preko dvadeset tisuća maturanata sutra ujutro trebalo je pristupiti drugom dijelu ispita iz hrvatskog jezika. Međutim zbog otkrivanja pitanja u čak tri hrvatske škole, cijela matura je odgođena za petak. Nekima je sjekira pala u med, dok su drugi razočarani jer im je sve pobrkalo planove. 

Osim reakcija i frustracija, maturanti su se počeli organizirati na društvenim mrežama. Prvo su napravili grupu na Facebooku da se odgodi ispit iz matematike, no nakon toga je ‘niknula’ nova grupa koja poziva da se odgodi hrvatski jezik nakon mature, te ostali predmeti

U nekim od tih grupa maturanti pozivaju i na javno okupljanje na trgovima u većim hrvatskim gradovima, kako bi ‘pokazali svima da se ne mogu s nama igrati kao nekim lutkicama’, kako stoji u opisu ove grupe na Facebooku.

Izdvojeni članak

Matura: Odgađa se ispit iz hrvatskog jezika

Akcija na Fejsu

Nedugo nakon vijesti o odgodi mature iz hrvatskog, maturanti su na Facebooku napravili grupu ‘Odgodimo maturu iz matematike za 7.6.’ koja je u manje od sat vremena skupila preko četiri tisuće lajkova. Poruka je jasna, matura je odgođena za petak što znači da za pripremu ostalih glavnih predmeta maturanti imaju samo dva, umjesto pet dana.

– Nakon početne euforije većina maturanta je shvatila kako nam to ne ide u prilog i kako imamo puno manje vremena. Zbog toga većina misli da bi se i drugi termini ispita trebali pomaknuti, jer ovo se nije dogodilo našom krivnjom nego krivnjom institucija, poručila nam je Ivana Ana Tomić iz zagrebačke Prve ekonomske škole.

Izdvojeni članak

Srednja.hr piše državnu: Pokušali smo testirati sustav i napisati prolazan esej bez pripreme

Nije im jasno kako se to moglo dogoditi 

– Ne sviđa mi se što su uspjeli toliko pogiješiti. Vidio sam da su danas neki bili nezadovoljni oko teme eseja, pa eto sad će imati više vremena da poprave svoje učenje za nadolazeći odgođeni ispit u petak, rekao nam je Alen David Jeđud iz zagrebačke IV. gimnazije i dodao kako mu nije jasno je li NCVVO krivo spakirao ispite ili su u školi iste ispite krivo raspakirali.

Kakogod da bilo, maturanti su vidjeli ispitna pitanja koja su se trebala polagati tek sutra, a zbog toga sutra većina učenika ima slobodan dan. Mnogi će taj dan iskoristiti za dodatno učenje i pripremu za petak. – Sad ću se naspavati dan prije, a imam i više vremena za ponoviti sve. Nemam problema s ovom odgodom, ali ne bih htio da maturu pišemo do kraja lipnja, kazao nam je Kristijan Protulipac iz Gimnazije Karlovac.

Nekima dobro, drugima se nikako ne sviđa 

S njime se slaže Filip Božićević iz iste gimnazije, koji se nije niti pripremao za ispit jer je siguran u prolaz. 

– Mene to zbog moje sigurnosti ne dira previše, ali kada bi se radilo o ispitu za koji sam se pripremao više vremena sigurno bi frustracija postojala, tvrdi Filip.
S druge strane maturantu zagrebačke Pete gimnazije, Mislavu, ova odgoda nikako ne paše zbog drugih nadolazećih ispita. – Pišem uskoro višu razinu iz matematika koja mi je najbitnija i imao sam rasopred učenja da sve stignem, pa mi ovo nikako ne odgovora, kazao nam je Mislav i dodao kako mu je sada sve ovo prilično smiješno – da su odgovorni za državnu maturu uspjeli ovo napraviti.