Pretraga

Među hrvatskim maturantima sve popularniji studiji računarstva i informatike

A- A+

Prema analizi Agencije za znanost i visoko obrazovanje i ove godine se nastavlja porast interesa za studije iz područja računarstva, informacijsko-komunikacijskih znanosti, poslovne informatike i matematike. Obrazovanje s kojim se dobiva znanje za poslove 21. stoljeća sve je popularnije među hrvatskim maturantima.

Graditeljska i tehnička škola Zagreb|foto: Anton Mezulić|www.srednja.hr

Kvalitativna analiza Agencije za znanost i visoko obrazovanje provedena u sklopu EU inicijative ‘eSkills for Jobs’pokazuje da je Hrvatska jedna od rijetkih europskih zemalja s pozitivnim trendom, prema kojem studijski programi iz ICT područja postaju sve popularniji među mladima.

Analizirani su podaci Središnjeg prijavnog ureda Agencije, centralnog mjesta za prijave na sva visoka učilišta u Hrvatskoj, kako bi se pratili trendovi prijava mladih za informatičkim studijima, iz kojih izlaze trenutno najtraženiji zaposlenici.

I dok u Hrvatskoj raste interes za obrazovanje u informacijsko komunikacijskom području pa je u 2015. te studije upisalo 8,5 posto više brucoša nego li lani, prema objavi web stranice kampanje ‘eSkills for Jobs’, većina zemalja u EU bilježi negativni trend.

Izdvojeni članak

Hrvatskoj će u 2030. godini trebati kreativni i socijalno inteligentni stručnjaci STEM područja

Oko 60 posto prijava za ICT studije dolazi iz strukovnih škola, a 40 iz gimnazija

– Veseli nas što za ICT i srodne studije raste interes kandidata u zadnje dvije godine, što znači da su i mladi svjesni potražnje na tržištu rada. Ove godine je zabilježen i porast broja upisanih studenata te se nadamo da će se pozitivan trend nastaviti. Isto tako očekujemo smanjenje broja studenata koji odustaju od ICT i srodnih studija, posebno studenata koji su upisani s odličnim uspjehom u srednjoj školi. Za veće pomake potrebne su promjene u predtercijarnom obrazovanju čemu će, vjerujem, dati doprinos cjelovita kurikularna reforma, izjavio je Igor Drvodelić, pomoćnik ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

ICT studije većinom upisuju strukovnjaci, ali informacijsko komunikacijske tehnologije sve su popularnije i među učenicima gimnazija. U odnosu na četiri godine prije, čak 20 posto više gimnazijalaca upisuje neki ICT smjer.

Najveći porast zabilježen je u društvenim smjerovima informacijskih i komunikacijskih znanosti od čak 11 posto, dok je u tehničkom smjeru računarstva 8,5 posto više brucoša nego lani. Nešto veći interes zabilježen je i u području poslovne informatike, dok je za inženjersku matematiku bilo manje prijava nego lani.

foto: eSkills for Jobs

Izdvojeni članak

Međunarodni Girls in ICT prvi puta u Hrvatskoj približava IT zanimanja djevojkama

Na studijskim programima ICT-a ostalo oko 20 posto slobodnih mjesta

– Odlučio sam se za FER jer sam kao maturant najviše bio zainteresiran za područje računarstva, a i danas me to najviše zanima tako da sam zadovoljan svojim izborom. Studij u ICT-u bi preporučio svim srednjoškolcima, ako je to ono što ih interesira, jer je najteže raditi ono što te ne zanima, rekao nam je Ante s Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

S obzirom na kapacitete i kvote visokih učilišta, na promatrane studijske programe moglo bi se upisati još oko 20 posto više studenata, ali uglavnom se radi o mjestima na izvanrednim studijima ili privatnim visokim učilištima, koja podrazumijevaju određenu financijsku participaciju studenata.

Iz projekta ‘eSkills for Jobs’ ističu kako bi se potpunim korištenjem postojeće kvote, ali i uz veću prolaznost studenata, na tržište rada moglo plasirati i do 50 % više IT stručnjaka godišnje. Za te su pomake potrebne promjene u obrazovanju osnovnih i srednji škola, odnosno, kvalitetna provedba cjelovite kurikularne reforme.