Pretraga

Međunarodni Girls in ICT prvi puta u Hrvatskoj približava IT zanimanja djevojkama

A- A+

Inicijativa Girls in ICT je zamišljena kao poticaj djevojčicama i djevojkama za obrazovanje u ICT zanimanjima. Cilj je ohrabriti mlađu žensku populaciju da svoju budućnost zamisle u tehnologiji, a ne samo u tradicionalno smatranim ‘ženskim’ zanimanjima, kako se djevojke u puno slučajeva usmjerava.

Izdvojeni članak

Žene i ICT – zašto se odlučiti za karijeru u ICT sektoru?

Poduzeće Lemax (iTravel Software) prvi puta u Hrvatskoj organizira međunarodni „Girls in ICT“ dan koji se održava svake godine, četvrti četvrtak u mjesecu travnju. Ove godine događaj je dobio naziv ‘ICT Supergirls 2015’ te je bio namijenjen učenicama srednjih škola koje su mogle poslušati predavačice u zgradi tvrtke, na Remetinečkoj cesti 139.

– Ideja nam je bila približiti IT mladim djevojkama i motivirati ih tijekom njihova daljnjeg obrazovanja. U IT sektoru fali ljudskih potencijala, dok s druge strane imamo visoktu stopu nezaposlenosti. Nadamo se ovakvim malim koracima osvješćivanja smanjiti taj jaz. Djevojke su imale priliku vidjeti radnu atmosferu jednog dinamičnog poduzeća, tim više što se za vrijeme formalnog obrazovanja veći naglasak stavlja na nastavu u zatvorenom“, izjavila je Mateja Zbodulja, jedna od organizatorica projekta.

Na projekt su se odazvale i brojne gošće predavačice- Antonija Horak (TuoTod), Lea Gagulić, Jelena Mijailović, Elizabeta Novaković (Acro), Lora Pleško (Mašinerija), te nositeljica predavanja Biljana Cerin. Na vlastitim primjerima pokazale su put ka lidericama i viziju žene u informaticijsko-komunikacijskom svijetu.

Suorganizatorica projekta, Mateja Bogdan, navela je kako se radi o inicijativi koja se odvija u brojnim zemljama, te se nada da će ovaj primjer potaknuti i druga poduzeća na organizaciju sličnih događanja u Hrvatskoj.