Pretraga

Među Škorinim glasačima više mladih nego kod Tomaševića: Evo kakvo je stanje u četiri velika grada

A- A+

Prvi krug lokalnih izbora završen je ove nedjelje, a u četiri najveća grada u Hrvatskoj – Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku gradonačelnik će se birati u drugom krugu. Građani na birališta ponovno izlaze na Dan državnosti, 30. svibnja, kada će biti poznato tko na razdoblje od četiri godine preuzima upravljanje njihovim mjestom. Dnevnik Nove TV jučer je objavio rezultate istraživanja o profilu birača u četiri najveća grada. Ono je, između ostaloga, pokazalo dobnu strukturu glasača svakoga od kandidata i s koliko posto su u njoj zastupljeni mladi.

Kandidati koji ulaze u drugi krug izbora za gradonačelnika Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka | foto: YouTube, Facebook, promo

Nova TV u svom je Dnevniku objavila kako izgleda demografska struktura glasača svih kandidata u najvećim hrvatskim gradovima u projekciji drugog kruga, a prema izlaznim anketama Ipsosa. Podsjetimo, u sva četiri grada – Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku – gradonačelnik će se birati u drugom krugu. Između ostaloga, anketa je pokazala dobnu strukturu glasača svakog od kandidata.

Kada je riječ o Zagrebu, kod Tomislava Tomaševića (Možemo) u strukturi glasača mladi između 18. i 29. godine zastupljeni su s 14,7 posto, dok ih je kod Miroslava Škore (Domovinski pokret) iz te skupine više – čak 19,2 posto.

U slučaju Rijeke, mladi birači zastupljeniji su u strukturi glasača nezavisnog kandidata Davora Štimca (20,8 posto), nego u strukturi SDP-ova kandidata Marka Filipovića, čije se glasačko tijelo sastoji od samo 9,5 posto birača između 18 i 29 godina.

Dvojica splitskih kandidata po ovom su pitanju u gotovo istoj situaciji. Zastupljenost mladih u strukturi birača Ivice Puljka (Centar) je 21,1 posto, dok je takvih među glasačima HDZ-ovog Vice Mihanovića 21,3 posto.

Četvrti grad iz kojeg su predstavljeni rezultati Ipsosove ankete je Osijek, gdje su kandidati također blizu po udjelu mladih u strukturi glasača. Kod HDZ-ova kandidata Ivana Radića mladi glasači od 18 do 29 godina zastupljeni su sa 13,9 posto, dok ta dobna skupina čini 14,6 posto glasača Berislava Mlinarevića (nezavisni).