Pretraga

Mesara nam kronično nedostaje, a kvote u školama ostaju nepopunjene: ‘Rade težak, pomalo sirov posao’

A- A+

Zanimanje mesar deficitarno je u gotovo svim krajevima Hrvatske, ali još uvijek ga upisuje mali broj učenika. Kako bi se učenike potaknulo da se počnu baviti mesarskim zanatom nude im se i razne stipendije, ali podaci pokazuju kako taj program još uvijek upisuje malo učenika. U nekim županijama u kojima je to deficitarno zanimanje nije uopće moguće upisati školu za mesara, jer škole taj program jednostavno nemaju.

mesar

Foto: Unsplash

Neka strukovna zanimanja i dalje su izuzetno tražena, ali ih upisuje mali broj učenika. Jedno od njih je i mesar, zanimanje koje je deficitarno u većini županija u Hrvatskoj. No, nije ga moguće upisati u svakoj županiji, a prilikom usporedbe podataka s prošlom godinom vidljivo je i kako su  brojnim školama smanjene upisne kvote. Velik broj škola nije popunio upisne kvote, a potražnja za mesarima nastavlja biti velika. Provjerili smo koliki je bio interes za zanimanje na ljetnom roku u ovoj školskoj godini.

Podaci po županijama

U Sisačko-moslavačkoj županiji nije upisan niti jedan mesar. Program je u županiji dostupan samo u Srednjoj školi Petrinja gdje je kvota od 10 učenika ostala nepopunjena. Prošle su godine taj smjer u Srednjoj školi Petrinja upisala dva učenika.

U Gradu Zagrebu kvota je popunjena i upisano je svih 20 mesara u Prehrambeno-tehnološku školu. Situacija je tako bolja nego prošle godine, kada je na ljetnom roku kvota bila 26 učenika, a program je upisalo njih 11. Privatna gimnazija i turističko-ugostiteljska škola Jure Kuprešak ove i prošle godine imala je upisnu kvotu od šest učenika, ali nije upisala niti jednog. U Zagrebačkoj županiji srednju školu za mesara moguće je pohađati samo u Srednjoj školi Vrbovec koja prošle godine nije upisivala učenike u taj program. Ove godine kvota je bila šest učenika, a upisan je samo jedan učenik.

U Karlovačkoj županiji program je moguće upisati u Mješovitoj industrijsko-obrtničkoj školi. Ove su ga godine upisala četiri učenika, dok ga je prošle godine upisalo pet učenika.

skole01_2022_mesar

Broj učenika koji je upisao zanimanje mesar u školskoj godini 2022./2023. | Izvor podataka: MZO

U Koprivničko-križevačkoj županiji program je moguće upisati u Srednjoj školi Koprivnica, gdje je ove godine upisano šest učenika i ostalo je jedno slobodno mjesto, a slično je bilo i prošle godine. U Primorsko-goranskoj županiji program mesara može se upisati u Obrtničkoj školi Opatija, koja je ove godine upisala četiri učenika i ostala su dva slobodna mjesta za jesenski rok. Prošle godine nisu upisivali učenike.

U Požeško-slavonskoj županiji smjer mesara je moguće upisati u Poljoprivredno-prehrambenoj školi, koja je ove godine na ljetnom roku upisala dva učenika, kao i prošle godine. U Brodsko-posavskoj županiji Obrtničko-tehnička škola upisala je dva učenika, dok ih je prošle godine upisala tri. Upisna kvota je također znatno smanjena – s 10 na svega tri učenika.

skole02_2022_mesar

Broj učenika koji je upisao zanimanje mesar u školskoj godini 2022./2023. | Izvor podataka: MZO

U Osječko-baranjskoj županiji program se nudi u čak četiri škole. Jedina koja je uspjela popuniti kvotu je Obrtnička škola Osijek koja je upisala osam učenika. Ostale škole upisale su svega dva ili tri učenika. U Vukovarsko-srijemskoj županiji mesare upisuje Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci koja je ove godine upisala devet učenika. Kvota joj je prepolovljena u odnosu na prošlu godinu, kada su upisivali 20 učenika, a upisali njih dvoje. Srednja strukovna škola Marko Babić u Vukovaru ove godine nije upisivala mesare.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji program je moguće upisati u Srednjoj školi ‘Braća Radić’, koja je na ljetnom roku upisala sedam mesara. Upisna kvota je smanjena u odnosu na prošlu godinu, kada je iznosila 12, a sada iznosi osam učenika.

Izdvojeni članak
ljekarna

Evo koja su zanimanja deficitarna te za koje srednje i studije treba smanjiti kvote u 2022.

Mesari imaju osiguran posao

No, za mesare je moguće izdvojiti i nekoliko pozitivnih primjera. U Srednjoj strukovnoj školi Varaždin ove su godine uspjeli popuniti kvotu od osam učenika na ljetnom roku. Prošle su godine također popunili kvotu od šest učenika. Ravnatelj Srednje strukovne škole, Dražen Košćak, naglašava kako je njegova škola uspjela popuniti gotovo sve smjerove ove godine.

– Ljudi su počeli shvaćati da treba ići u strukovna zanimanja. Nakon tri, odnosno četiri godine obrazovanja, ako su naši učenici dobri na praksi i u školi, svi imaju posao. Puno radimo s djecom i nitko od naših učenika nije na burzi, a za nekima je velika potražnja. Mi djeci možemo osigurati nastavu, dobro smo opremljeni, praksu imaju gdje obavljati, zapravo je više stvar u roditeljima, smatra ravnatelj Košćak.

Zanimanje mesara je deficitarno u i u Krapinsko-zagorskoj, Ličko-senjskoj, Virovitičko-podravskoj, Šibensko-kninskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Međimurskoj županiji, ali u njima ove godine nije bilo moguće upisati taj smjer. Upravo iz susjednih županija učenici dolaze u Strukovnu školu Varaždin.

– U našu školu ide oko 12 posto učenika iz drugih županija. Mi u školi imamo blizu 700 učenika, znači njih 80-ak je iz drugih županija. Dolaze nam iz Krapinsko-zagorske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, pa čak i iz Zagrebačke županije. Naša škola je prepoznatljiva u mnogim zanimanjima, svi znaju da smo jako dobro opremljeni i da se puno radi s djecom i nas neki roditelji radije dolaze k nama, iako u svojim gradovima imaju škole, kaže Košćak.

Važnost uključenja u školske aktivnosti

Iako se zanimanje mesara ne navodi kao deficitarno u Zadarskoj županiji, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića ove je godine popunila upisnu kvotu i upisala svih 10 učenika. Ravnateljica Jelena Gulan ističe kako je riječ o atraktivnom, ali teškom zanimanju pa učenike nastoje uključiti u sva zanimljiva školska događanja, poput Erasmusa.

– Mesari su uvijek pomalo aktraktivni. Trenutno su tu i dobra primanja i naši učenici po završetku trećeg razreda imaju osiguran posao. Ove godine ono što je posebno privuklo naše učenike je što su mesari, pekari i vrtlari bili na Erasmusu u Njemačkoj i to je dosta doprinijelo atraktivnosti tih zanimanja. Kroz godinu ih nastojimo uključiti u sve što se događa u školi, iako su dva dana tjedno na praksi pa ne stignu toliko sudjelovati. S obzirom na to da rade dosta težak, pomalo i sirov posao treba im i malo pažnje, ističe ravnateljica Gulan.

Da su mesari izuzetno važni pokazuje i podatak da brojne tvrtke nude stipendije učenicima koji se školuju za ovo zanimanje. Stipendije uglavnom iznose 1.000 kuna mjesečno, a nude se i druge pogodnosti poput besplatnih udžbenika, besplatnog toplog obroka i plaćene prakse.