Pretraga

Starter ekipa eSTUDENT-a izdvojila najčešće pogreške koje studenti rade u životopisima

A- A+

Ekipa eSTUDENT-a, koja je pokrenula platformu Starter za lakše pronalaženje studentskog posla, podijelila je s nama najčešće pogreške koje studenti rade kada šalju svoje životopise. Budući da je životopis prvi način prezentacije potencijalnom poslodavcu, važno je da njime ostavite dobar dojam. Starterovci su pregledali mnoštvo studentskih CV-a i imaju znanja o tome što poslodavci traže, stoga ne propustite njihove savjete.

www.starter.estudent.hr

Izdvojeni članak

Poslodavci otkrili što ih najviše smeta u životopisima

Starterovci su sastavili nekoliko savjeta kako izbjeći greške u CV-u i predstaviti se potencijalnom poslodavcu u najboljem svjetlu. Nakon mnoštva pregledanih studentskih životopisa te kontaktiranja s poslodavcima, ekipa Startera odlučila je svoja iskustva prenijeti studentima i tako im pomoći u traženju posla. Pogledajte u čemu najviše griješite kada pišete svoje životopise. 

1. Pravopisne pogreške 

Izostavljen zarez, točka ili krivo napisana riječ poslodavcu su razlog više za odbaciti tvoj životopis jer time pretpostavlja da ne obraćaš pozornost na detalje i ne mariš pretjerano za ono što radiš. Zato prije nego pošalješ životopis, dobro ga provjeri ili daj nekom drugom na provjeru. Često ne možemo lako uočiti svoje pogreške. 

2. Duljina životopisa 

Svrha životopisa je dobiti poziv na intervju, ostaviti dobar dojam te istaknuti najbitnije karakteristike za traženi posao. Kratak i jasan životopis (do dvije stranice) signalizira vašu sposobnost jednostavnog prenošenja najvažnijih informacija o vama. 

3. Oblikovanje 

Osim u slučaju da se prijavljuješ za neki kreativan posao poput dizajnera ili umjetnika, usredotoči se na oblikovanje jednostavnog i čitkog životopisa. Veličina fonta, boja, font, veličina rubova (margina), bijeli papir, poravnati redovi te tvoje ime i kontakt podaci na svakoj stranici su savršen način na koji si povećavate priliku da poslodavac pročita CV (i dobijete posao). Također, tvoj životopis mora biti u .pdf formatu. 

4. Laži 

Nekad imaš osjećaj da bi ti neka mala laž mogla pomoći i istaknuti te od mnoštva, no je li uistinu tako? Istina je da puno ljudi laže, no također je istina i da ih se u većini slučajeva otkrije, a to si ne želiš priuštiti jer te takva informacija može koštati posla iz snova. 

Izdvojeni članak

Iskusni biznismen povjerio što ne podnosi u životopisima

5. Ime maila 

Potrudi se da ti e-mail adresa ne zvuči neozbiljno i šašavo poput “[email protected]” jer to poslodavcu šalje krivu poruku. Također, ako imaš neprimjerenih slika na internetu i društvenim mrežama, makni ih ili barem jače zaštiti svoj profil kako ih poslodavac ne bi pronašao. 

6. Pisanje 

Nikad nemoj pisati rečenice koje počinju s “ja” nego se potrudi započinjati rečenice s upečatljivim riječima poput ‘Vodio/la sam …’.
Adresa poduzeća u kojoj si stekao neko iskustvo nije potrebna, dovoljno je ime poduzeća i ime pozicije. Ne treba se izgubiti u objašnjavanju pozicija na kojima si radio/la. Potrudi se kratko i jasno objasniti suštinu u dvije rečenice, a ostatak možeš objasniti na intervjuu. 

7. Naslov 

Nije potrebno u naslov životopisa staviti riječi ‘životopis’, ‘CV’ ili ‘Curriculum vitae’. Umjesto toga možeš staviti svoje ime i prezime na vrh dokumenta (npr. CV_Ime_Prezime). To je ono što želiš da poslodavac uistinu zapamti te mu omogućuje lakše pretraživanje. Ne daj se izgubiti! 

8. Slika 

Slika u životopisu nije obavezna i ne moraš ju imati, ali ponekad je poželjna. Slikom se možeš istaknuti od ostalih kandidata i poslodavac će te moći lakše zapamtiti. Jako je važno da paziš kakvu sliku stavljaš. Ni u kojem slučaju nemoj staviti ‘selfie’, sliku u kupaćem kostimu, u svečanoj haljini itd. Tvoja slika treba biti profesionalna i slična onoj za osobnu iskaznicu. 

9. Prilagođavanje potrebama poslodavca 

CV i motivacijsko pismo moraju biti na jeziku na kojem je objavljen oglas. Poslodavcu je jako bitno znanje tog jezika ako je objavio oglas na stranom jeziku.
Također trebaš prilagoditi strukturu CV-a za različite poslove. Ako je poslodavac naznačio da traži studenta PMF matematike, neka ti obrazovanje bude u prvom planu (poslije osobnih podataka, jasno), no ako se traži asistent za marketing, a ti imaš već neku praksu, pokaži to tako što ćeš tu informaciju prvu navesti.

Ako vam zatreba dodatna pomoć u sastavljanju životopisa, Starterovcima se možete obratiti na e-mail [email protected].