Pretraga

Milijan Vaso Brkić u društvu studenata slušao Gaudeamus Igitur

A- A+

Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a i osoba poznata kao plagijator 79 posto svoga diplomskog rada je na donatorskoj večeri Zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu imao priliku saslušati ‘Gaudeamus Igitur’. Studentska himna koju je gotovo sigurno morao slušati kada je primio diplomu za plagiranje 1285 od 1630 redaka svog diplomskog rada.

Na fotografiji: Milijan Brkić, Tomislav Madžar, Ivan Bota, Petar Labrović, Mate Damić, Danko Relić

Kroz šest generacija zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu stipendije je dobilo oko 3.500 studenata. Donatorska večer ove godine je organizirana u Francuskom paviljonu zagrebačkog SC-a. Dok su se prijašnjih godina dijelile pozivnice uz fiksne donacije, ove godine su organizatori ostavili bianco check za oko tek 200-tinjak okupljenih.

Plagijator Brkić na večeri zaklade u društvu uglednih studenata

Svakako je Zaklada hvalevrijedna inicijativa jer kako je i istaknuo zagrebački rektor Damir Boras, stipendije su naša današnja realnost, ali isto tako je nevjerojatno da najmanje ljudi u paviljonu bude mladih stipendista. Umjesto da to bude prilika za susret donatora i stipendista, večer je započela s vrlo striktnim protokolom pokroviteljice događaja Kolinde Grabar-Kitarović radi kojeg su mediji morali ulaziti na poseban ulaz kako slučajno ne bi postavljali pitanja pri dolasku predsjednice. Samo su službeni fotografi imali dobar kadar kada je dvoje stipendista dodijelilo dar predsjednici, za koji s obzirom na udaljenost i nepristupačnost ne možemo utvrditi o čemu je točno riječ.

Umjesto mladih, koji su činili vrlo mali postotak uzvanika, okupilo se zanimljivo mnoštvo poput donedavnog stanovnika Remetinca Milana Bandića, bivšeg i trenutnog ministra obrazovanja, Dragana Primorca i Vedrana Mornara, domaćina večeri u obliku stečajnog upravitelja SC-a Peje Pavlovića, rektora Damira Borasa te još brojnih političara od kojih se svakako istaknuo Milijan Brkić.

Očito je Brkić osjetio unutarnju potrebu za donaciju akademskoj zajednici, kada joj već ne pripada od 10. lipnja 2011. godine kada mu je poništena diploma Visoke policijske škole radi plagiranja diplomskog o temi ‘Organizacijske razine MUP-a Republike Hrvatske’.

S obzirom na to da je drugi čovjek HDZ-a itekako važna figura u domaćoj politici i osoba kojoj je oduzeta diploma, u najmanju ga je ruku zanimljivo vidjeti kako se druži s članom zagrebačkog studentskog zbora Ivanom Botom. Spomenuti je lagao o svojem članstvu u HDZ-u u emisiji Otvoreno jer se u medijima kasnije pojavila fotografija kako maše zastavom stranke. Osim Bote društvo su mu u dijelu večeri pravili sadašnji član, a donedavni predsjednik zbora Mate Damić te sadašnji predsjednik Petar Labrović. Bivši predsjednik Zbora Danko Relić, a sadašnji član također se našao u zanimljiivom okruženju. Mjesto u društvu pronašao je bivši član Zbora Tomislav Madžar, pratitelj predsjednice u kampanji te sadašnji Povjerenik za mlade i sport na Pantovčaku. Večeri je prisustvao i predsjednik mladeži HDZ-a Josip Bilaver. Povezanost studentskog zbora i HDZ-a tjednik Novosti je jednom zgodom prozvao Vježbalištem za korupciju.

Boras se hvali, a Mornar priča kako mu se kolege smiju za cijenu obroka u menzi

Kada slušate Damira Borasa imate uistinu dojam da govori iz srca te da strastveno podupire ovakve projekte. Nagradimo najbolje i omogućimo im bolje uvjete studiranja, rekao je i pohvalio se kako je tjedan prije njegovo Sveučilište isto tako dodijelilo stipendije.

Nakon njega nastup ministra Vedrana Mornara djelovao je vrlo deprimirajuće oko mogućnosti da promijeni nešto u svom sektoru, ali je isto tako pomalo ogorčen na proračunska sredstva koja se dodjeljuju studentima. Kao da nije svjestan da naše izdvajanje BDP-a za obrazovanje nije niti blizu koliko njegove kolege u Europi dobivaju.

Požalio se tako kako njegove kolege ne mogu vjerovati kada im kaže koliko košta obrok u menzi, a vjerojatno bi još manje mogli vjerovati okus tog obroka, ali to je nešto što ministra ne zanima. Naglasio je da se stvara 3000 novih domskih smještajnih kapaciteta, te da se u Hrvatskoj praktički besplatno studira. Uz to je dodao kako MZOS daje 75 milijuna kuna za stipendije, te da pozdravlja nacionalnu zakladu jer ona donacije ne dobiva iz proračunskog novca. Vjerojatno nije dobro pogledao program i popis donatora jer bi onda vidio na njemu i Građanski nogometnu klub Dinamo, koji je u posljednjih godina dobio stotine milijuna kuna proračunskih sredstava grada Zagreba.

Maša Martinović – Stipendistica zaklade i europska prvakinja u karateu

Svijetla točka na pozornici – Maša Martinović

U ime sabora na večeri se pojavio Gvozdan Flego te poentirao s izjavom da sve političke opcije u Hrvatskoj ističu znanost i obrazovanje kao najvažnije, barem deklarativno.

Možda je pritom mislio na deklarativnost predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je tijekom cijele svoje kampanje isticala mlade i njihovo iseljavanje, a u istom trenutku zatvarala oči na svojeg stranačkog suborca i plagijatora Brkića. Ipak je društvo bilo toliko raznoliko da je teško procijeniti na koga je Flego mislio.

Govori su se malo produžili pa je najveći žamor bio pred kraj službenog dijela, kada je već ponestalo strpljenja i svježeg zraka, a hrana se hladila. U tom je trenutku na govornici stajala jedina mlada osoba u toj večeri. Europska prvakinja u karateu, diplomantica Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta i stipendistica Zaklade Maša Martinović. Rijetko tko je od međusobnog šaputanja čuo Mašine riječi kako je bilo jako teško studirati i raditi u isto vrijeme. Osobito jer su se u istom trenutku školovali brat i sestra, te da joj stipendija Zaklade uistinu pomogla. Gromoglasan aplauz za Maju i večeru koju su svi jedva dočekali. Nadam se da je njezine riječi barem uspio čuti i zapamtiti ministar Mornar za svoj sljedeći miting s kolegama u inozemstvu.

Komentar je osobno mišljenje autora