Pretraga

Ministar Banožić kaže da građani žele vraćanje vojnog roka, a da su to najčešće – roditelji

A- A+

Ministar Mario Banožić jučer je najavio povratak obveznog vojnog roka, no već danas je premijer Andrej Plenković rekao kako se to neće dogoditi. No, u međuvremenu su novinari ministra obrane pitali na koje se istraživanje referirao kada je rekao da građani podupiru vojni rok, a on uzvratio kako se radi o anketama na internetskim portalima. Pomalo slabo poznavanje metodologije za jednog doktora znanosti. Banožić je, naime, doktorirao na osječkom Ekonomskom fakultetu.

Ministar obrane dr. sc. Mario Banožić

Ministar obrane dr. sc. Mario Banožić | screenshot: N1

– Gotovo dvije trećine građana je za uvođenje obveznog vojnog roka, pokazala su istraživanja, ali to je pitanje motiva. Najčešće roditelji jesu za to, ali prije svega iz odgojnih mjera, što mislim da nije ispravan motiv, kazao je jučer, gostujući na HRT-u, Mario Banožić.

Izdvojeni članak

Ministar Banožić prijeti djeci: Uvest ćemo obvezni vojni rok

Ministra obrane novinari su danas pitali o kojim se istraživanjima točno radi i dobili pomalo začuđujući odgovor.

– Imao sam nekoliko istraživanja, baš evo kao što ću se referirati uskoro i na ove portale koji su imali. Da li su izvori relevantni ili nisu, ali ako uopće dajete mogućnost nekom da izražava slobodno mišljenje, onda možete upotrijebiti to kao izvor, rekao je Banožić i promijenio temu. No, jedan od novinara nastavio je s pitanjima.

– Jučer ste rekli da se dvije trećine roditelja zalaže za to, kazao je ministru.

Banožić: Napravite analizu portala

– Nisam rekao roditelja, ja sam rekao da se kao jedan od motiva pokazao upravo taj odgovor. Morate malo proučiti koja je pobuda za odlazak na vojni rok, onda ćete sami shvatiti ta pitanja koja mi postavljate, odgovorio je Banožić.

– Zna se što je anketa, konstatirao je novinar, no ministar je uzvratio metodološkom podukom.

– Molim vas, napravite analizu jučerašnjih portala, svaki od njih vam u biti daje i uzorak koji je imao, koji su odgovori bili, pa ćemo razgovarati, zaključio je ministar.

Doktorirao u Osijeku

Mogli bismo reći kako je pomalo začuđujuće da ministar ne radi distinkciju između ankete na portalima i istraživanja, pogotovo zato što je doktor znanosti. Banožić je, naime, doktorirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku 2013. s temom Marketing selektivnih oblika turizma u Kontinentalnoj Hrvatskoj.

Na istom je fakultetu, podsjetimo, doktorirao i njegov stranački kolega, aktualni kandidat za gradonačelnika Splita, Vice Mihanović, čiji se doktorat trenutno preispituje na tom sveučilištu.

Izdvojeni članak
student u svečanoj halji drži diplomu u ruci

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita plagirao doktorat: Samo PlagScan pronašao 18.3 posto plagijata

Plenković: Te teme nema, ministar je krivo shvaćen

No, ono najvažnije, uvođenja obveznog vojnog roka neće biti. Jer, tako kaže premijer.

– Ministar je krivo shvaćen. Te teme nema. Uvođenja obveznog vojnog roka neće biti, poručio je danas jasno Plenković, prenosi N1.

Spomenimo na kraju da svatko tko želi i sada može na dobrovoljno služenje vojnog roka.