Pretraga

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita plagirao doktorat: Samo PlagScan pronašao 18.3 posto plagijata

A- A+

Index je jučer objavio tekst u kojem je razotkrio da je Vice Mihanović, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita, plagirao doktorat. U tekstu su naveli nekolicinu primjera kroz koje su pokazali da je riječ o plagijatu, a o svemu se očitavao i sam Mihanović, kao i Sveučilište u Osijeku.

Foto: Unsplash

Jučer je Index Istraga objavila članak u kojem objašnjava zašto je Mihanovićev doktorat plagijat. U opširnom izlaganju, koje su detaljno analizirali, pronašli su i više nego nekolicinu necitiranih citata. U doktorskoj disertaciji naslova “Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja”, koju je obranio 28. veljače 2018. godine na osječkom Ekonomskom fakultetu, program PlagScan je pronašao 18.3 posto plagijata.

Kako piše Index, taj postotak je i veći zato što program prepoznaje samo citate koje je autor preuzeo iz izvora napisanih na jeziku na kojem je napisan i sam rad. Zbog toga, program nije prepoznao preuzimanje iz radova na engleskom, odnosno (loše) prevođenje cijelih pasusa. Jedan od primjera je i sljedeći:

U originalnom članku stoji: “In this context, the adoption of the maritime container and intermodal solutions became the dominant logics in the organization of flexible and geographically outstretched supply chains (Notteboom and Rodrigue, 2005; Frémont, 2009).”

Mihanović veli: “U tom kontekstu, prihvaćanje pomorskog kontejnera i intermodalnih rješenja postalo je dominantna logika u organizaciji fleksibilnih i zemljopisno proširenih lanaca opskrbe (Notteboom i Rodrigue, 2005, Frémont, 2009).” 

Kao samo jedan od primjera koje Index, izdvojili bismo i sljedeće prepisivanje – ni više, ni manje, već s Wikipedije.

Vice Mihanović (str. 32): “Najstarija povijest lukā dobrim dijelom predstavlja povijest civilizacije s obzirom na to da su luke oduvijek bile snažna središta ekonomske moći koje su, s jedne strane bila odraz stupnja razvoja društva, a s druge su se odražavala na razvoj proizvodnih snaga i odnosa društva određenog vremena.”

Alen Jugović, Blanka Kesić, Povijesni razvoj putničkih luka (2005): “Najstarija povijest luka dobrim je dijelom i povijest civilizacije jer su luke oduvijek bile snažna središta ekonomske moći koja su, s jedne strane, bila odraz stupnja razvoja društva, a s druge su se odražavala na razvoj proizvodnih snaga i odnosa društva određenog vremena.”

Samo su neki to od primjera koje ovdje možete detaljno proučiti. Index je o svemu tražio i očitovanje Ekonomskog fakulteta u Osijeku, koje je propustilo pronaći ove velike greške.

– Zaprimili smo Vaš upit i obzirom na kratkoću roka možemo Vam dostaviti samo sljedeći odgovor: na Ekonomskom fakultetu u Osijeku u postupku izrade studentskih radova (završni, diplomski, specijelistički i doktorski radovi) za provjeru izvornosti istih koristimo program Turnitin. Vezano uz Vaše upite o konkretnom radu, vjerujemo da su i mentorica i povjerenstvo svoj posao odradili sukladno pravilima i procedurama koje su propisane na našem Sveučilištu. Sve Vaše navode i upite proslijedili smo mentorici i povjerenstvu te ćemo ih provjeriti i u skladu s nalazima postupiti. Po očitovanju mentorice i provjeri navoda iz Vašeg upita, ukoliko bude potrebno provesti ćemo odgovarajući postupak sukladno propisima, odgovorio je Ekonomski fakultet u Osijeku.

Sam Mihanović je situaciju iskomentirao dva puta – prvo za Index, a zatim i na svojoj Facebook stranici. Prenosimo objavu u cijelosti.

Ne pada mi na pamet komentirati konstrukcije i podvale aktivističkog portala čija je jedina zadaća difamacija osoba i institucija koje se ne uklapaju u njihov aktivističko-rušilački svjetonazor.
S njima će komunicirati moj odvjetnik i oni će svoje tvrdnje morati dokazati na sudu. Sve što sam u životu radio, radio sam časno i pošteno, pa tako i svoju doktorsku disertaciju. Cilj ovog napada, po njihovom poznatom obrascu, je pokušaj moje osobne diskreditacije. Kad mi ništa ne mogu pronaći onda su se uhvatili citata iz doktorata. Na žalost autora ovog pamfleta i njegovih nalogodavaca, u tome neće uspjeti. Bez obzira na ovakve i slične napade, koje očekujem i u nastavku kampanje, ustrajat ću u onome što sam započeo i u tome me neće pokolebati ma što izmišljali i konstruirali.