Pretraga

Ministar Fuchs nakon stravične školske pucnjave u Srbiji: ‘Moramo razmišljati da se ovo ne dogodi kod nas’

A- A+

Hrvatske škole generalno su sigurne, no moramo početi razmišljati o tome da se ovakve stvari ne dogode eventualno negdje kod nas. Rekao je to ministar obrazovanja Radovan Fuchs nakon današnje stravične školske pucnjave u Osnovnoj školi Vladislava Ribnikara u Beogradu gdje je 14-godišnji učenik ubio osmero učenika i zaštitara, ranio njih još šestero te nastavnicu škole. Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja ne slaže se da su škole sigurne i navodi kako su sindikalisti prije nekoliko godina pokrenuli inicijativu da se pojača osiguranje, ali je smjenom vlasti u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, to palo u vodu.

radovan fuchs srednja.hr+ obrazovnih deset 5 (16)

Radovan Fuchs na konferenciji srednja.hr+ Obrazovnih deset | foto: srednja.hr

Učenik (14) sedmog razreda Osnovne škole Vladislav Ribnikar u Beogradu jutros je u školskoj pucnjavi iz očevog pištolja ubio osmero djece i čuvara, ranio još šestero đaka i nastavnicu. Sve je planirao mjesec dana, imao je popis svih koje je naumio ubiti i kojim redoslijedom, a policiju je pozvao sam. O tome je i Vlada Republike Srbije održala konferenciju za novinare. Nedugo nakon toga novinari portala Dnevnik.hr za komentar su upitali domaćeg ministra obrazovanja Radovana Fuchsa.

Izdvojeni članak
policijski auto s rotirkom na ulici ispred Osnovne škole Vladislav Ribnikar u Beogradu

Učenik (14) ubio osmero djece i čuvara u školskoj pucnjavi u Beogradu: Ovo su prve službene informacije o slučaju

‘Činimo sve što je moguće, škole su generalno sigurne’

Fuchs je istaknuo da se radi o velikoj tragediji pa Srbiji izrazio sućut.

– To je ogromna tragedija. Mislim da moramo itekako početi razmišljati o tome da se ovakve stvari ne dogode eventualno negdje kod nas. Svi smo razmišljali o Americi i nekim zemljama koje nam nisu bliske. To nije nešto što se događalo na ovim prostorima. Predat ćemo pismo sućuti srpskom veleposlanstvu da ga se uruči srpskom ministru prosvjete. Najiskrenije žalimo za svakim izgubljenim životom, rekao je Fuchs.

Ministar je odgovorio i na pitanje novinara jesu li naše škole sigurne. Kazao je da su dosad bile.

– Činimo sve što je moguće. Naravno da ćemo i nakon ovoga razmotriti eventualno neke druge korake. Rekao sam da se u Ministarstvu formira radna grupa koja će analizirati stvari i onda ćemo koordinirati i s Ministarstvom unutarnjih poslova. Vidjet ćemo što se može napraviti i na koji način podignuti zaštitu. Generalno, škole su sigurne, rekao je Fuchs za Dnevnik.hr.

Sindikalistica se ne slaže

Da su škole sigurne ne bi se složila Ana Tuškan, pravnica iz Sindikata hrvatskih učitelja. Kako piše Iva Vasilj za Tportal, poznata sindikalistica navodi da u vidu osiguranja škola postoji cijeli niz problema.

– Naše škole nemaju nikakva rješenja, sustav ne pruža nikakvu zaštitu. Imamo velikih problema s nasiljem i prijetnjama učenika, a najčešće roditelja, i ne postoji nikakvo učinkovito sredstvo da se udalji takve osobe, rekla je Tuškan za Tportal pa naglasila da se učitelji zbog sve češćih incidenata u školama osjećaju nesigurno.

Izdvojeni članak
Veselin Milić, načelnik beogradske policije u ruci drži plan koji je izradio 14-godišnji počinitelj iz Beograda

Učenik koji je u školi ubio osmero djece zločin planirao mjesec dana: Imao je popis svih koje će ubiti

Sindikalisti su prije nekoliko godina, podcrtava Tuškan, predlagali akcijski plan za povećanje zaštite školskih djelatnika. No, smjenom vlasti to je sve palo u vodu. Velik problem je i, navodi za Tportal, to što u Hrvatskoj na ulazu u školama često stoji pomoćno tehničko osoblje koje nema nikakvu zaštitu.

– Također smo tražili da i oni budu zaštićeni i da dobiju status službene osobe. Nisu ga dobili, a vrlo često vidimo da su oni prvi na meti na ulazu u škole. U Hrvatskoj su nakon napada na službene osobe, primjerice na sudovima, uvedeni detektori za oružje i čini mi se da je tako bitno povećana sigurnost zaposlenika, istaknula je Tuškan.

Ravnatelji naših osnovnih škola izrazili sućut

O stravičnoj školskoj pucnjavi u Osnovnoj školi Vladislava Ribnikara u Beogradu oglasila se na društvenim mrežama i Hrvatska udruga ravnatelja srednjih škola.

– Danas nas je sve potresao tragičan događaj u OŠ Vladislav Ribnikar. Hrvatska udruga ravnatelja osnovnih škola izražava najdublje žaljenje i sućut obiteljima i djelatnicima zbog gubitka i proživljene traume, napisali su u objavi.


Više tekstova o ovoj temi:

Učenik (14) ubio osmero djece i čuvara u školskoj pucnjavi u Beogradu: Ovo su prve službene informacije o slučaju

Učenik koji je u školi ubio osmero djece zločin planirao mjesec dana: Imao je popis svih koje će ubiti