Pretraga

Učenik koji je u školi ubio osmero djece zločin planirao mjesec dana: Imao je popis svih koje će ubiti

A- A+

Učenik sedmog razreda Osnovne škole Vladislav Ribnikar u Beogradu, 14-godišnjak koji je jutros ubio osmero djece, ranio njih još šestero, usmrtio zaštitara i ranio nastavnicu, taj je zločin planirao – mjesec dana. Policiju je pozvao sam i predao se, a kod njega su našli nacrt plana ulaza i izlaza iz škole kao i popis svih učenika koje je naumio ubiti. Sve je bilo toliko osmišljeno, istaknuo je načelnik beogradske policije Veselin Milić, da je imao i listu žrtava po prioritetima. Znao je koga će ubiti i kojim redoslijedom. Nakon ove, za Srbiju i širu regiju nezapamćene tragedije, u toj je zemlji proglašena trodnevna žalost koja će trajati od petka do nedjelje.

Veselin Milić, načelnik beogradske policije u ruci drži plan koji je izradio 14-godišnji počinitelj iz Beograda

Veselin Milić, načelnik beogradske policije u ruci drži plan koji je izradio 14-godišnji počinitelj školske pucnjave u Beogradu
Foto: Youtube screenshot; Al Jazeera Balkans

Nakon stravične školske pucnjave u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu, gdje je 14-godišnji učenik iz očevog pištolja ubio osmero djece, Vlada je donijela odluku o trodnevnoj žalosti na području cijele Srbije, počevši od petka 5. svibnja do nedjelje 7. svibnja. Nastave neće biti u popodnevnoj smjeni, a sutra će počinjati s minutom šutnje. Minutom šutnje započela je konferencija za novinare Vlade Republike Srbije koju je uživo prenosila i televizija Al Jazeera Balkans.

Ranjena učenica kritično, nastavnica u životnoj opasnosti

Prisutni su ministri iz Vlade potvrdili informacije o kojima smo pisali. Osmero djece, sedam djevojčica i jedan dječak, te djelatnik osiguranja ubijeni su u školskoj pucnjavi. Šestero učenika i jedna nastavnica su ranjeni. Dvoje ima nasreću samo prostrijelne rane na nogama koje nisu opasne po život. Oni su stabilno, potvrdila je srpska ministrica zdravstva Danica Grujičić. Jedna od ranjenih učenica je, nažalost, pretrpjela ozljedu glave i ona je u ovom trenutku u kritičnom stanju. Napravljena je operacija, kazala je ministrica, i liječnici su praktično učinili sve što su mogli. No, ozljede su teške i za njen se život još uvijek bore.

Jedna djevojčica ima prostrijelne rane na trbuhu i rukama, ali nema oštećenja organa, ona je stabilno. Još jedan učenik prostrijeljen je u nogu i trenutno se nalazi u ortopedskoj sali, a dječak koji je zadobio prostrijelne rane prsnog koša i vrata, ima ozljedu na kralježnici, na petom i šestom kralješku, operacija još uvijek traje, no trebat će ih obaviti nekoliko. Nastavnica je dobila prostrijelne rane u području zdjelice i ruku, još uvijek je u operacijskoj sali, potvrdila je ministrica Grujičić, i u životnoj je opasnosti.

Mjesec dana planirao sve, imao popis svih koje želi ubiti, ponio i molotovljeve koktele…

Veselin Milić, načelnik beogradske policije otkrio je kako je policiju prvo zvala pomoćnica ravnateljice, a onda i sam 14-godišnji počinitelj. Šokirao je potom sve prisutne kada je rekao da je ovaj krvavi pohod učenik planirao otprilike mjesec dana i da se radi o zločinu s predumišljajem. Motiv još uvijek nije utvrđen. Izabrao je učionicu u kojoj je njegov razredni odjel imao nastavu iz Povijesti. Sa sobom je ponio, otkrio je načelnik, dva pištolja, jedan veći i jedan manji, a uzeo ih je iz stana svojega oca.

Uz dva pištolja ponio je i, prema riječima policijskog načelnika, molotovljeve koktele. Po dolasku u školu prvo je pucao u zaštitara, dežurnu učenicu i još dvije učenice koje su bile u blizini. Sve ih je ubio na licu mjesta. Imao je dodatan šaržer koji je promijenio pri ulasku u učionicu. S vrata je odmah, ispričao je načelnik, pucao u nastavnicu, a zatim i ostale učenice i učenike, svoje razredne kolege. Nakon toga je izašao u dvorište škole, izbacio šaržer iz pištolja, pozvao policiju. Dolaskom policije na teren je uhićen.

Na radnom stolu učenika nađen je detaljan nacrt plana ulaza i izlaza u školu, kao i popis učenika koje je naumio ubiti. Sve je planirao, kazao je Veselin Milić, i izveo sam, s predumišljajem. Dodatno bizaran element sadržan je u tome da je 14-godišnji počinitelj ovog stravičnog zločina na jednom od tih papira koji su mu služili kao nacrt odredio prioritetne mete. Po razredima je škole planirao kako će kojeg učenika likvidirati i, pokazao je pred novinarima načelnik beogradske policije, po kojem redoslijedu.

Izdvojeni članak
policijski auto s rotirkom na ulici ispred Osnovne škole Vladislav Ribnikar u Beogradu

Učenik (14) ubio osmero djece i čuvara u školskoj pucnjavi u Beogradu: Ovo su prve službene informacije o slučaju


‘POČEO SAM RADITI PRIJE 25 GODINA, OVO JE NEZAPAMĆENO’

– Prije 25 godina zasnovao sam radni odnos u Ministarstvu unutarnjih poslova. Bio sam na tisuće uviđaja i izvršenih zločina, tragedija. Ovo je u srpskom društvu nezapamćeno. Vjerojatno je pitanje za cijeli sustav što treba da uradimo i poduzmemo, kazao je načelnik Milić.


U školu će doći tim stručnjaka i psihologa

Ministar prosvjete Branko Ružić kazao je kako je ovo najveća tragedija koje je zadesila Srbiju i njihov obrazovni sustav. Potvrdio je kako je taj dan sustav osiguranja u školi funkcionirao. Nadzorne kamere su radile, bio je prisutan djelatnik osiguranja koji je, nažalost, izgubio život, a školu je obišao i dežurni školski policajac. No, to nažalost, nije uspjelo spriječiti ovu tragediju.

– Djecu roditeljima nitko ne može da vrati. Zahvalan sam našim zdravstvenim radnicima i molimo boga da pomogne svima koji su hospitalizirani, koji su povrijeđeni i kojima se ukazuje zdravstvena pomoć, istaknuo je Branko Ružić.

Zahvalan je, kazao je, na hrabrosti nastavnika i svih prisutnih koji su u školi pokušali spriječiti ovu tragediju. Pozvan je tim psihologa i stručnjaka kako bi nastavnicima, učenicima i njihovim roditeljima dao potrebnu podršku.

– Nezamislivo je kada vidite te scene, kako je bilo toj djeci, pa i strah tog čuvara i nastavnika koji su pokušali ovu tragediju da spriječe i zaštite ono što je za njih najsvetije, a to su djeca, rekao je ministar Ružić.

Treba donijeti neke veće mjere kako ova tragedija ne bi prešla u rasprostranjeno ponašanje, kako se to može vidjeti, kazao je, u nekim zapadnim zemljama. Tijekom dana će izaći s još jasnijom slikom. Apelirao je na javnost da dozvoli roditeljima preminule djece da se s njima oproste, a oponente da se suzdrže od ‘političkog lešinarenja’.

Počinitelj ranije pretrpio vršnjačko nasilje

Novinarka televizije N1 Emina Kovačević postavila je, među ostalim, i pitanje o navodnom vršnjačkom nasilju koje je 14-godišnji počinitelj navodno ranije doživio i prijavio. Ministar je istaknuo da postoje nalazi Dječje klinike u Tiršovoj i Centra za socijalni rad o posjekotini koju je učenik zadobio na dramskoj školi, koja, kazao je Ružić, nije u sustavu prosvjete. Po toj osnovi se zaključilo da nije bilo potrebno daljnje postupanje u smislu rješavanja bilo koje vrste problema koje je nastupilo prema učeniku.

Prisutne je novinare zanimalo i kako će policija i pravosuđe procesuirati počinitelja, s obzirom na to da je maloljetan. Policija, prema riječima načelnika Milića, nema ovlasti kvalificirati o kakvom se kaznenom djelu radi. To će, istaknuo je, raditi nadležno tužiteljstvo.