Pretraga

Učenik (14) ubio osmero djece i čuvara u školskoj pucnjavi u Beogradu: Ovo su prve službene informacije o slučaju

A- A+

Učenik (14) ubio je osmero djece i čuvara, ranio još šestero đaka i nastavnicu u školskoj pucnjavi u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu. Kako je službeno izvijestio tamošnji MUP, u školu je ponio pištolj i nešto iza 8 sati jutros krenuo pucati po učenicima, nastavnici i čuvaru škole. Nezapamćena je ovo tragedija u regiji.

policijski auto s rotirkom na ulici ispred Osnovne škole Vladislav Ribnikar u Beogradu

Policijski auto ispred Osnovne škole Vladislav Ribnikar na Vračaru u Beogradu, gdje je 14-godišnji učenik iz pištolja ubio osmero djece i čuvara škole
Foto: Ministarstvo unutarnjih poslova, Republike Srbije

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srbije izvijestilo je da je jutros oko 8:40 sati došlo do pucnjave u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar na Vračaru, gradskom naselju u Beogradu. Do pucnjave je došlo kad je, prema informacijama koje je objavio MUP, 14-godišnji učenik sedmog razreda došao u školu s očevim pištoljem. Pucao je u učenike, nastavnicu i čuvara škole.

Ubijeno osmero djece, šestero ranjeno

Službeno su potvrdili da je ubijeno osmero djece i čuvar, a još šestero djece i nastavnica su ranjeni. Oni su zbrinuti, ističe srpski MUP, u Urgentnom centru, odnosno u Hitnoj pomoći Dječje sveučilišne klinike u Tiršovoj ulici u Beogradu. Policija je u dvorištu škole pronašla i uhitila 14-godišnjeg osumnjičenika.

– Sve policijske snage su i dalje na terenu i intenzivno rade na rasvjetljavanju svih činjenica i okolnosti koje su dovele do ove tragedije, izvijestili su iz MUP-a.

Ovo je nezapamćena tragedija

Iako se školske pucnjave relativno često događaju u SAD-u, a bilo ih je više i na europskom kontinentu, Srbija i cijela regija ovakvu tragediju ne pamte. Izvještavali smo do sada o situacijama kada su učenici, kako naših škola, tako i u susjedstvu, znali doći na nastavu s hladnim ili vatrenim oružjem, no nikada nije bilo teško ozlijeđenih ili ubijenih.

Sredinom ožujka ove godine učenik Industrijsko-obrtničke škole u Virovitici sa sobom je na nastavu ponio – pištolj. Radilo se o pištolju kućne izrade koji je policija oduzela učeniku. Svega nekoliko dana prije toga, 18-godišnjak je ušetao u zagrebačku Klasičnu gimnaziju s 47 centimetara dugačkom mačetom. Ušao je u učionicu i prijetio jednom učeniku i nastavnici, no zahvaljujući brzoj reakciji učenika, nitko nije ozlijeđen.

Dopuna teksta 3.5.2023. u 15:30 sati

Vlada Republike Srbije održala je konferenciju za novinare na kojoj su iznijeli detalje ovog slučaja. Otkrili su da je učenik imao dosta oružja kao i da je planirao ovaj krvavi pohod već neko vrijeme. Kod njega su pronašli i popis osoba koje je naumio ubiti, o čemu više pročitajte ovdje.